Kan zonnebank helpen om vitamine D aan te vullen?

zonnebank vitamine d

Zonnebank gebruiken om vitamine D aan te vullen

zonnestralen uvVitamine D werkt als een antioxidant. Het kan eigenlijk ook worden gezien als een hormoon. De stof zal worden aangemaakt via onze huid wanneer we in de zon verblijven. De UV stralen van de zon zullen ervoor zorgen dat de huid de stof zal kunnen aanmaken. We hebben de stof nodig om onze neurotransmitters in balans te houden. Zo speelt ze een grote rol bij het regelen van onze gemoedstoestand. Ook wordt ze gebruikt om optimaal calcium op te nemen uit onze voeding. En hebben we ze nodig bij het regelen van onze vetverbranding. Er zijn ook onderzoeken die het verband aantonen tussen vitamine D en overgewicht, depressie en testosteron.

In dit artikel gaan we het hebben over de vraag of vitamine D kan worden aangemaakt wanneer we onder de zonnebank liggen. Hoewel we tijdens de zomer geen enkel probleem hebben om de stof aan te maken, zolang we maar in de zon verblijven. Toch kan dat in de zomer nogal problematisch worden. De zon is echter niet krachtig genoeg om een adequate hoeveelheid aan te maken. En via de voeding zijn er ook niet enorm veel alternatieven om toch een aanbevolen hoeveelheid te kunnen opnemen. De zonnebank zou dan een goede mogelijkheid kunnen zijn om toch nog voldoende vitamine D aan te maken in perioden dat de zon dat niet kan doen voor ons.

Waarom is vitamine D belangrijk?

Onderzoeken hebben aangetoond dat mensen met een normale vitamine D waarde minder kans maken op overgewicht, depressie en kanker. Dit komt doordat de stof het immuunsysteem zal versterken. Daarbij ook bescherming zal bieden tegen allerlei ziektes en aanvallen van virussen en bacteriƫn. Maar ook ervoor zal zorgen dat we ons gelukkiger voelen. Dit komt door de verhoogde aanmaak van serotonine. Voldoende vitamine D zal er ook voor zorgen dat we een snellere vetverbranding kunnen realiseren en daardoor het risico op overgewicht doen afnemen.

zon vitamine d aanmakenOok testosteron is afhankelijk van een gezonde dosis. We zien onder meer dat mannen met een vitamine D tekort vaker te maken hebben met een lager testosteron en daardoor problemen kunnen krijgen zoals overgewicht, laag libido en erectieproblemen.

Het is dus voor vele zaken van groot belang dat we zorgen voor een voldoende hoeveelheid vitamine D in het lichaam.

Opgelet voor de gevaren

We kunnen hier meteen de bevestiging geven dat de zonnebank inderdaad kan helpen om een bepaalde hoeveelheid vitamine D aan te maken. De lampen in de zonnebank zullen net als de zon ultra violet stralen uitsturen.

We moeten hier ook rekening houden met onze gezondheid. Het is een stuk gezonder om momenteel de zonnebank te gebruiken, dan pakweg 30 jaar geleden. Maar toch blijft er nog steeds een risico op de ontwikkeling van huidkanker. Om die reden is het aangeraden zeker niet te overdrijven met het gebruik van de zonnebank om extra vitamine D aan te maken.

Dit komt grotendeels doordat we meer UV stralen zullen ontvangen via de zonnebank dan via de zon. De zon is een stuk verder weg. Vooraleer ze onze huid bereikt hebben ze een lange afstand moeten afleggen. Daarvoor passeren ze eerst nog de ozonlaag, die een deel van de straling zal opvangen. We hebben ook verschillende soorten straling. Zo hebben we UVC straling, UVB straling en UVA straling. We hebben de UVB straling nodig om vitamine D aan te maken. Hoewel de totale straling een stuk hoger ligt dan bij de zon, is deze UVB straling lager dan bij de zon. Dus zullen we een stuk minder vitamine D aanmaken via de zonnebank.

Een gezonder alternatief is natuurlijk een supplement gebruiken. Maar voor de mensen die graag onder de zonnebank gaan is het een extra manier om te zorgen voor een hogere opname. Hou rekening met het risico op huidkanker, er wordt daarom aangeraden om niet meer dan 2 keer per maand de zonnebank te gebruiken.

Andere manieren om vitamine D aan te vullen

Zoals we reeds hebben gezegd kan een supplement ook helpen om de hoeveelheid in de winter te verhogen. We moeten hier dan echter het supplement gebruiken tijdens de maaltijd en liefst een hoeveelheid vet toevoegen aan deze maaltijd. Dit komt doordat de stof wordt opgelost in vet. Zonder vet kan de opname ervan niet worden gegarandeerd.

zonnebank vitamine d aanmakenWe kunnen ook voeding met vitamine D gaan eten. Deze voedingsmiddelen zijn dan vooral zeevruchten en vissoorten. Voorbeelden daarvan zijn de zalm, tonijn, makreel en andere vissen. Zeevruchten zoals oesters, krab en kreeft bevatten ook een relatief hoge hoeveelheid. Verder kunnen we eieren en paddenstoelen gebruiken in ons dieet. Die zullen ook een dosis bevatten.

Bij paddenstoelen kan dit sterk variƫren. We hebben paddenstoelen die tot wel 10.000 IU bevatten. Terwijl we ook paddenstoelen hebben die bijna geen hoeveelheden bevatten. Wanneer ze in de zon zijn gekweekt zullen ze hoge hoeveelheden bevatten. Groeiden ze in de schaduw of binnen, dan kan de hoeveelheid een stuk lager zijn.

Een goede manier om de paddenstoelen meer vitamine D te laten bevatten is door ze enkele uren op de vensterbank te zetten. En ze op die manier een beetje extra zonlicht te laten opnemen. Dit zal ervoor zorgen dat ze meer vitamine D kunnen opnemen en daardoor de hoeveelheid aanzienlijk verhogen.

Besluit

We kunnen dus via de zonnebank een bepaalde hoeveelheid vitamine D aanmaken. Dit kan vooral handig zijn tijdens de winter. Het kan echter niet meteen gezien worden als een gezond alternatief. Omdat we toch het verhoogd risico hebben op huidkanker door onder de zonnebank te liggen. Al is dat risico een stuk lager dan enkele tientallen jaren geleden. Het is nog steeds niet goed voor onze huid.

Een supplement is een beter alternatief omdat we hogere hoeveelheden kunnen opnemen dan met de zonnebank. Zolang we dit doen tijdens de maaltijd en we in deze maaltijd een bepaalde vetstof toevoegen zal de opname zonder problemen verlopen.

Ook kunnen we kiezen voor voedingsmiddelen die de stof bevatten zoals vis, zeevruchten, eieren en paddenstoelen.

Voldoende vitamine D via de voeding of via een supplement zal ons lichaam betere bescherming bieden tegen ziektes en andere gezondheidsproblemen.

Ook Interessant

Leave a Comment

ninety seven − 95 =