Zoethout Werking Voor Ons Lichaam Plus Bijwerkingen

zoethout

Zoethout behoort eigenlijk tot de familie van de peulvruchten. Ze komt vooral voor in Europa en in Azië. Er bestaat ook een andere variant, namelijk Chinees zoethout.

De werking van zoethout is eigenlijk dezelfde bij deze twee soorten. Toch wordt meestal de “normale” variant van zoethout gebruikt. En dat is de Glycyrrhiza glabra.

Omdat zoethout een bepaalde stof bevat die 50 keer zoeter is dan suiker, wordt dit ook vaak toegevoegd aan verschillende snoepwaren. In de Chinese geneeskunde wordt zoethout echter al duizenden jaren gebruikt omwille van zijn ontstekingsremmende werking.

Zo kan het gebruikt worden tegen verkoudheden, problemen met de spijsvertering en onvruchtbaarheid bij vrouwen. Maar er zijn nog een aantal andere voordelen van zoethout. In dit artikel gaan we ze proberen allemaal te overlopen.

Werking van zoethout

Wanneer we kijken naar de lijst van belangrijke voordelen, dan is het zeker geen wonder dat deze soort al duizenden jaren gebruikt wordt in de Chinese geneeskunde. We kunnen zoethout gebruiken bij maagzuur, het lekkende darm syndroom, PMS en overbelasting van de bijnieren. Het kan echter ook gebruikt worden als pijnstiller.

Brandend maagzuur

Zoethout kan gebruikt worden bij brandend maagzuur. Het kan eigenlijk gezien worden als een hulpmiddel voor de maag, want niet alleen maagzuur kan ermee behandeld worden. Ook misselijkheid, maagpijn en indigestie kan behandeld worden door zoethout te gebruiken.

Lekkende darm syndroom

Het lekkende darm syndroom is een moeilijke aandoening om te behandelen. Zoethout kan door middel van zijn ontstekingsremmende werking helpen om de ontstekingen te bestrijden. En kan daarom gezien worden als één van de betere natuurlijke middelen om een lekkende darm te behandelen. De naam in het Engels voor lekkende darm is leaky gut.

Overbelasting van de bijnieren

Overbelasting van de bijnieren komt bij heel wat mensen voor. Zonder dat ze het goed en wel zelf beseffen. We leven nu momenteel in een tijd waar alles snel moet gaan. We nemen onvoldoende tijd om te ontspannen en staan voortdurend onder stress. Er zijn tal van zaken die ons onder stress kunnen plaatsen. Denk maar aan een nieuwe auto die we moeten kopen, een belangrijk examen op school, een sollicitatie voor een betere job…

Zoethout kan helpen om de aanmaak van cortisol te balanceren en te regelen. Cortisol is het belangrijkste stresshormoon en zal dus gaan stijgen wanneer we onder stress staan. Dankzij zoethout kunnen de bijnieren even ontspannen en tot rust komen. Dat zal er ook voor zorgen dat de hoeveelheid cortisol in balans wordt gebracht en dat we beter bestand worden tegen stress.

Zoethout als pijnstiller

Zoethout heeft een kalmerend effect op de krampen in de buik en ook in de spieren. Het kan gebruikt worden bij jeuk of pijn als gevolg van eczeem of psoriasis. Daarnaast zullen de ontstekingsremmende effecten van de plant er ook voor zorgen dat we minder last hebben van pijn. Ditzelfde kan worden gedaan bij artrose of gewrichtspijn. De pijn wordt op een natuurlijke manier behandeld en daarom kan zoethout dus gezien worden als een natuurlijke pijnstiller.

Premenstrueel syndroom en Menopauze

Zoethout heeft een oestrogeen effect bij vrouwen en kan daarom gezien worden als een hulpmiddel tijdens de menopauze of bij PMS. Het kan onder meer helpen om de vruchtbaarheid te verbeteren bij vrouwen die last hebben van PMS.

Bij dames tijdens de menopauze heeft een wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat zoethout krachtiger kan werken dan hormoontherapie, in de behandeling van opvliegers. (studie)

Immuunsysteem versterken

Zoethout is een belangrijke speler in het voorkomen van ziektes. We hebben het echter niet alleen over griep. Maar ook hepatitis C en HIV kunnen worden vermeden door zoethout te gebruiken. Het zijn de triterpenoïden aanwezig in de plant die voor dit antiviraal effect zorgen. Dat zorgt ervoor dat zoethout het immuunsysteem gaat stimuleren. (bron)

Keelpijn

Zoethout is voordelig wanneer we last hebben van keelpijn. Het kan slijm losmaken die dan wordt uitgehoest. Het heeft een kalmerend en ontstekingsremmende werking. Waardoor keelpijn heel snel behandeld kan worden.

Bloeddruk verhogen

Terwijl de meeste mensen last hebben van een hoge bloeddruk. Toch zijn er ook mensen die last hebben van een te lage bloeddruk. Dat heeft een aantal negatieve effecten op ons lichaam. We kunnen duizelig worden en misselijk worden. Het is zeer gevaarlijk om in deze toestand met de wagen te rijden of bepaalde machines te bedienen. Zoethout kan ervoor zorgen dat we de bloeddruk verhogen.

zoethout bijwerkingen

Bijwerkingen van zoethout

Er zijn wel een aantal bijwerkingen verbonden aan het gebruik van zoethout. Het mag bijvoorbeeld zeker niet gebruikt worden tijdens de zwangerschap! Ook niet wanneer we leverproblemen, nierproblemen of hartproblemen hebben.

Ook zijn er resultaten die durven aantonen dat het gebruiken van een zoethout supplement de kans kan verhogen op oestrogeengerelateerde kankers. We hebben het dan vooral over borstkanker, baarmoederkanker en eierstokkanker. Vrouwen die deze ziekte hebben, gehad hebben, of iemand in de familie hebben met deze ziekte, dienen zoethout dus ook te vermijden.

Wanneer we toch een supplement gebruiken dan is de maximale hoeveelheid 6.000 mg per dag. Bijwerkingen die kunnen optreden zijn een hoge bloeddruk, vochtophoping, kaliumtekort en vermoeidheid.

Gebruik

Zoethout kan gebruikt worden door de stokjes te eten of door een supplement te gebruiken.

Ook Interessant

Leave a Comment

× seven = 70