Werking Van Rode Klaver In Het Lichaam

rode klaver werking

De meest interessante gezondheidsvoordelen van rode klaver houden in dat ze een disbalans van oestrogeen kunnen behandelen. Rode klaver kan helpen bij het behandelen van te hoog cholesterol. Het werkt stimulerend voor de urinewegen en zal de bloedsomloop stimuleren. Verder zien we een versteviging van de beenderen en een beschermend effect op het immuunsysteem. Ook wordt het kruid gebruikt om hoge bloeddruk te behandelen en als bescherming tegen hartziekten.

Wat is rode klaver?

rode klaver

Rode klaver heeft als botanische naam Trifolium pratense. Het betreft een kleine plant die we terugvinden in Europa en Azië. De bloemen van de plant zijn klein en hebben een roze kleur. De plant heeft een zeer snelle groeisnelheid en een enorm hoge voedingswaarde. Het werd gebruikt in Azië en Europa om een groot aantal aandoeningen te behandelen. Er wordt regelmatig rode klaver thee gedronken. Al is er door de komst van supplementen een grote opmars bezig in het gebruik van supplementen. Deze bevatten meer geconcentreerde stoffen dan de rode klaverthee.

Rode klaver bevat krachtige antioxidanten. De plant heeft een ontstekingsremmende werking en mag niet in hoge hoeveelheden gebruikt worden. Een geschikte hoeveelheid is gunstig voor onze gezondheid. Een hoge hoeveelheid kan giftig zijn. We kunnen de gedroogde bladeren gebruiken om rode klaverthee te maken. Dat heeft een aantal voordelen voor onze gezondheid. De bladeren van de plant kunnen ook worden gegeten en bevatten belangrijke voedingsstoffen. Om een geconcentreerde hoeveelheid van de werkzame stoffen in te nemen kan een supplement gebruikt worden.

Werking van rode klaver

We gaan in dit artikel de meest bekende en wetenschappelijk bewezen voordelen van rode klaver bespreken.

Hoge bloeddruk (Hypertensie)

De unieke eigenschappen van rode klaver houden in dat we ontstekingsremmende effecten kunnen teweegbrengen in het lichaam. Dit is vooral het geval in het cardiovasculaire systeem. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat we met behulp van rode klaver de druk in de bloedvaten kunnen verlagen. Dat zorgt voor een daling van de bloeddruk en kan uiteindelijk ook helpen in de preventie tegen chronische hartziekten. (1)

Immuunsysteem stimuleren

Rode klaver bevat vitamine C, dat zal ervoor zorgen dat we de aanmaak van witte bloedcellen gaan verhogen. Een verhoogde aanmaak van witte bloedcellen zal een betere bescherming bieden tegen virussen en infecties. Waardoor we een sterker afweersysteem ontwikkelen.

Infecties bestrijden

Verder krijgen we een enorme hoeveelheid antioxidanten die zullen helpen bij het bestrijden van vrije radicalen. Vrije radicalen kunnen het vroegtijdig afsterven van cellen teweegbrengen. Waardoor we sneller tekenen van veroudering zullen vertonen. Inwendig kunnen vrije radicalen bijdragen aan het ontstaan van chronische aandoeningen. De werking van rode klaver zal helpen in het bestrijden van ontstekingen, infecties, virussen en bacteriën.

Pijnlijke Menstruatie

Vrouwen die last hebben van pijnlijke borsten tijdens de menstruatie kunnen geholpen worden door rode klaver te gebruiken. Dit komt grotendeels door de licht oestrogene werking in de plant. De isoflavonen zullen de werking van oestrogeen in het lichaam imiteren. Wat ervoor zorgt dat de hormonen in balans gebracht worden. Dit kan helpen bij het behandelen van talrijke symptomen tijdens de menstruatie of bij vrouwen die last hebben van PMS.

Ook tijdens de menopauze kan rode klaver helpen bij het behandelen van opvliegers als gevolg van een schommelend oestrogeen.

Preventief tegen kanker

Bijna 1 op de 3 mannen boven de 75 jaar oud krijgen te maken met prostaatkanker. Het is daarom meteen één van de meest voorkomende vormen van kanker bij mannen. Belangrijke stoffen in de rode klaver zullen ervoor zorgen dat de groei van de prostaat wordt tegengewerkt. En hoewel een vergrote prostaat niet altijd voor problemen zal zorgen. Toch is het beter voor de algemene gezondheid dat we de prostaat in zijn normale grootte kunnen behouden.

Cholesterol verlagen

Wanneer we te maken hebben met een hoog cholesterol dan kunnen we daarmee het risico op hartziekten verhogen. Dit komt door de ontwikkeling van aderverkalking of atherosclerose. Waarbij het LDL cholesterol uiteindelijk plaque gaat vormen die zich gaat hechten aan de bloedvaten. Dat zorgt voor een belemmering van de bloedcirculatie en kan uiteindelijk leiden tot een hartaanval of beroerte.

Rode klaver kan helpen bij het verlagen van het LDL cholesterol. waarbij het risico op hartziekten gaat afnemen. (2)

Bloedsomloop stimuleren

Bepaalde stoffen in de rode klaver kunnen helpen om de bloedsomloop te stimuleren. Dit werkt ongeveer met hetzelfde mechanisme als bij het verlagen van de bloeddruk. Waarbij de bloedvaten gaan ontspannen en wijder worden. Dat zorgt voor een soepelere bloedsomloop en een daling van cardiovasculaire aandoeningen.

Lichaam ontgiften

Onze urinewegen zijn een zeer belangrijk orgaan van het lichaam. Het is daarom belangrijk dat we onze nieren en blaas gezond kunnen houden. Door rode klaver te gebruiken kunnen we de hoeveelheid gifstoffen die worden afgevoerd verhogen. Dit komt door de vochtafdrijvende werking van de plant. Dat heeft een reinigend effect op de urinewegen en zal de nieren beter laten functioneren. (3)

Bijwerkingen rode klaver

Rode klaver mag niet gebruikt worden tijdens de zwangerschap omwille van zijn balancerende werking op het oestrogeen. Ook kunnen hoge hoeveelheden de vruchtbaarheid gaan verminderen. Mede door zijn oestrogene werking.

Mensen die bloedverdunners gebruiken of medicijnen tegen hoge bloeddruk dienen rode klaver te vermijden. Omdat de werking van het kruid net een bloedverdunnende werking heeft en daardoor het risico op bloedingen in combinatie met medicatie kan verhogen.

Aanbevolen dosis

De aanbevolen dosis van een rode klaver supplement bedraagt 400 mg. Er zijn verschillende supplementen verkrijgbaar en elk van deze hebben een verschillende concentratie.

Ook Interessant

Leave a Comment

− two = three