Voordelen Van Hibiscus Thee

hibiscus thee

Hibiscus thee is meer dan enkel en alleen een lekker drankje. De voordelen van hibiscus thee maken dit zeer speciaal. Het is gemaakt van de bladeren van de hibiscus plant en vinden we oorspronkelijk terug in Afrika. De wetenschappelijke naam luidt eigenlijk Hibiscus sabdariffa, maar in de volksmond wordt dit vooral dan hibiscusthee.

Er zijn echter 232 verschillende soorten. Niet alle soorten kunnen gebruikt worden voor zijn geneeskrachtige werking. De hibiscus sabdariffa mag dus niet verward worden met andere soorten.

Werking van hibiscus thee

hibiscus thee werking

Voedingsstoffen en antioxidanten

De soort bevat enorm veel voedingsstoffen waaronder krachtige antioxidanten. Diegene die we vinden in hibiscusthee zijn zink, vitamine A, vitamine C en een groot aantal flavonoïden. De antioxidanten bevinden zich meestal in het kleurpigment van de bloem.

Antioxidanten zullen ervoor zorgen dat schade door vrije radicalen wordt tegengewerkt. Deze vrije radicalen krijgen we binnen via onze voeding en via de omgeving.

Een wetenschappelijk onderzoek kon onder meer aantonen dat de antioxidanten in hibiscus thee ervoor konden zorgen dat de effecten van vrije radicalen met 92% gingen afnemen. Een andere studie toonde aan dat de bladeren van de plant een krachtige antioxidante eigenschap hebben, vooral dan polyfenolen en flavonoïden.

Bloeddruk verlagen

Misschien wel het meest bekende voordeel van het drinken van hibiscusthee is zijn mogelijkheid om de bloeddruk te verlagen. Zo wat één op de drie mensen hebben last van een hoge bloeddruk. Hoewel de meeste daarvan echter niet op de hoogte zijn. Toch is het belangrijk dat we de bloeddruk in balans houden. Om op die manier het risico op hartziekten te doen afnemen.

Hibiscus thee kan helpen bij het verlagen van de systolische bloeddruk. Een onderzoek heeft ook aangetoond dat de drank kan helpen om de bloeddruk te verlagen bij mensen met Diabetes type 2.

Cholesterol  verlagen

hibiscus cholesterol verlagen

De antioxidante eigenschappen in de hibiscus thee kunnen helpen bij mensen met een hoog cholesterol. Onderzoeken bij dieren hebben aangetoond dat de bladeren ervoor zorgen dat het totale cholesterol wordt verlaagd, alsook het LDL cholesterol. Het LDL is het slechte cholesterol. Dat houden dus best zo laag mogelijk.

Een andere studie heeft aangetoond dat we ook dalingen kunnen opmerken bij mensen met het metabolisch syndroom of Diabetes.

Een onderzoek uit 2010 dat werd gepubliceerd in Phytomedicine heeft aangetoond dat de triglyceriden en het totale cholesterol gaat dalen bij mensen met het metabolisch syndroom.

Nog een onderzoek, dit keer uit 2009 kwam tot de vaststelling dat een dosis hibiscus thee, van twee keer per dag, een effect had op het HDL cholesterol. Het HDL ging sterk stijgen waarbij het LDL sterk ging dalen. Dat had ook een effect op het totale cholesterol en op de triglyceriden.

Een recentelijk onderzoek uit 2018 gepubliceerd in het Avicenna journal of Phytomedicine toonde aan dat hibiscus thee kon zorgen voor een drastische daling van het LDL cholesterol en dit na 12 weken. Men ging ervan uit dat dit effect veroorzaakt werd, grotendeels door de antioxidante activiteit.

Verlaagt het risico op Diabetes

In een studie hebben we kunnen aantonen dat onderzoekers hebben ontdekt bij mensen met diabetes er een cholesterolverlagend effect ontstaat. Zo hebben deze patiënten een lager LDL cholesterol. Er werd ook een stijging van het HDL cholesterol vastgesteld. Andere onderzoeken konden ook een daling van de bloeddruk vaststellen. Twee belangrijke gevolgen van Diabetes kunnen hiermee dus worden aangepakt.

Bescherming van de lever

De antioxidante activiteit die we terugvinden in hibiscusthee kan helpen bij het behandelen van leverziekte. Een onderzoek uit 2000 kon ontdekken dat de anthocyanines in hibiscus thee konden helpen om de hoeveelheid ontstekingen en oxidatieve schade in de lever te doen afnemen.

Risico op kanker verminderen

Een ander belangrijk voordeel van het drinken van hibiscus thee, is dat we het risico op bepaalde kankers kunnen verkleinen. De drank heeft sterke antioxidante en tumorwerende eigenschappen. Dat kunnen we vooral verkrijgen door de polyfenolen aanwezig in de drank.

Een onderzoek uit 2000 ontdekte dat het protocatechuzuur die we terugvinden in de hibiscusplant kan helpen om kankercellen te vernietigen.

Volgend onderzoek vinden we in 2005 waarbij hibiscus thee kon aantonen, in staat te zijn om 8 verschillende kwaadaardige te cellen te kunnen vernietigen.

En uit 2016 zien we dat de drank kon helpen om de groei van cellen bij mondkanker en prostaatkanker tegen te gaan.

Angst en depressie

Eerst en vooral vinden we een hoge hoeveelheid vitamine C terug in de drank. Dat is belangrijk omdat vitamine C kan helpen het cortisol te doen dalen. Cortisol is een stresshormoon die gaat stijgen wanneer we onder stress staan. Het innemen van vitamine c via hibiscusthee kan er dus voor zorgen dat we het cortisol kunnen verlagen.

Een ander effect is dat de drank een kalmerend effect heeft op het zenuwstelsel. Dit kan helpen bij mensen die symptomen ervaren van angst en depressie.

Uit onderzoek heeft men kunnen aantonen dat ook de antioxidanten in hibiscusthee een krachtig effect hebben bij depressie.

Afvallen

Een andere zeer bekende werking van de drank, is zijn mogelijkheid om af te vallen. Hibiscusthee heeft een vochtafdrijvende werking en bevat zeer weinig calorieën. Dit zal in eerste instantie helpen om overtollig vocht uit het lichaam te halen. Zal het metabolisme ook helpen versnellen en daarbij giftige stoffen uit het lichaam helpen.

De stimulerende en verbeterde werking van de lever, dankzij zijn antioxidante kracht, zal er onmiddellijk ook voor zorgen dat de spijsvertering een stuk vlotter verloopt. Waardoor het makkelijker wordt om gewicht te verliezen.

Spijsvertering verbeteren

Hibiscus thee kan gebruikt worden als een manier om de spijsvertering te verbeteren. Men gaat ervan uit dat we ermee de bewegingen van de darmen kunnen stimuleren. Het zal ook de werking van de urinewegen helpen ondersteunen. Hibiscus thee kan daarom gebruikt worden om constipatie tegen te gaan. Het kan ook gebruikt worden bij een het prikkelbare darmsyndroom.

Immuunsysteem versterken

De hevige hoeveelheid vitamine C zal ervoor zorgen dat we meer witte bloedcellen gaan aanmaken. Daardoor krijgen we te maken met een stimulerend effect op het immuunsysteem. Dat zal ervoor zorgen dat we minder snel te maken krijgen met griep of verkoudheid.

Antibacterieel en antiviraal

De antibacteriële en antivirale eigenschappen van de hibiscusthee kunnen ervoor zorgen dat we aanvallen van bacteriën en virussen kunnen gaan bestrijden.

Onderzoek uit 2013 wees uit dat het extract aanwezig in hibiscus thee kon zorgen voor een remmende activiteit van de E. coli bacterie. Een bacterie die diarree, krampen en winderigheid veroorzaakt.

Een ander onderzoek uit 2016 kon aantonen dat maar liefst 8 bacteriën kunnen geweerd worden dankzij de drank en scoorde daarmee even goed als sommige medicijnen die werden gebruikt tegen bacteriële infecties.

Dorstlesser

koude hibiscus thee

Het is ook een uitstekende drank om de dorst te stillen. Het is daarom een zeer populaire drank bij sporters die langeafstandsporten uitvoeren. Het wordt dan meestal in de koude variant gedronken.

Pijn tijdens menstruatie

De drank heeft een ontspannende werking. Dit kan helpen bij vrouwen die last hebben van krampen en menstruatiepijnen. Ook zou men er de hormonen mee in balans kunnen brengen en daarbij bijdragen aan een verminderd risico op depressie, stemmingswisselingen en overeten.

Voedingswaarde hibiscus thee

We vinden heel wat antioxidanten terug in hibiscus thee. Maar ook vitamine A, vitamine C en zink. 100 Gram van de drank zal ons iets meer dan 30% van de aanbevolen dagelijkse dosis aan vitamine C leveren. We vinden ook nog eens 85% van de aanbevolen hoeveelheid B1 terug en bijna de helft van de hoeveelheid ijzer die we nodig hebben om de dag door te komen.

Hibiscus thee of supplement

Er kan hibiscusthee gebruikt worden of er kan een vloeibaar extract met gelijkaardige werking gebruikt worden.

Ook Interessant

Leave a Comment

seventy five ÷ twenty five =