De Belangrijkste Voedingsmiddelen met Vitamine E

zonnebloempitten vitamine E

Vitamine E is een belangrijke vetoplosbare stof die werkt als een antioxidant. Het is vooral belangrijk bij het neutraliseren van de effecten van vet die we innemen via de voeding. Ook speelt de stof een belangrijke rol om onze huid in een goede gezondheid te houden.

Door onder meer de vrije radicalen te bestrijden die de huidcellen sneller doen afsterven. Dankzij voldoende voedingsmiddelen met vitamine E te eten, kunnen we de veroudering tegengaan.

Voeding met vitamine E is belangrijk onder meer voor het in balans houden van ons cholesterolgehalte. Hoewel cholesterol op zich niet meteen een probleem is, het lichaam maakt de stof zelf aan wanneer die niet voldoende via de voeding binnenkomt.

Maar toch kunnen wanneer cholesterol gaat oxideren, problemen ontstaan. Het zijn net die problemen die voeding met vitamine E gaat aanpakken. Door de antioxidante werking zal er zich minder plak kunnen vormen aan de wanden van de bloedvaten. Deze plak leidt uiteindelijk tot aderverkalking.

Zaden met vitamine E

Zonnebloempitten

zonnebloempitten

26 mg per 100 gram. Goed voor 130% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Zonnebloempitten zullen zorgen voor gezonde cholesterolwaarden. Dat hebben we vooral te danken aan de fytosterolen die we terugvinden in de zaden. Ook bevatten zonnebloempitten een hoge hoeveelheid magnesium en seleen.

Sesamzaden

Sesamzaden bevatten weinig vitamine E voeding. We vinden slechts 0.3 mg per 100 gram. Wel vinden een ruime hoeveelheid vitamines B. Zowat alle vitamines B zijn aanwezig, uitgenomen B12. Ook hebben we magnesium, ijzer, koper, calcium, zink, natrium, seleen en kalium.

Pompoenpitten

Pompoenpitten behoren ook tot de voedingsmiddelen met vitamine E. We krijgen zo’n 2 mg per 100 gram. Verder bevatten pompoenpitten vitamines A en bijna alle vitamines B. Ze kunnen bijna overal gebruikt worden. Het lekkerst zijn ze wanneer we ze even in de oven bakken op een kleine 100 graden gedurende 5 minuten. Dan worden ze mooi bruin en hebben ze een lekkere smaak.

Pijnboompitten

Pijnboompitten zullen per 100 gram zo’n 9.5 mg leveren. Dat is goed voor net geen 70% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid.

Noten met vitamine E

amandelen vitamine e

Amandelen

Amandelen bevatten een hoge hoeveelheid vitamine E. Goed voor 25 mg per 100 gram. Dat is zowaar 165% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Ze bevatten naast de meeste andere noten, relatief weinig vetten.

Hazelnoten

Hazelnoten bevatten per 100 gram ongeveer 100% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid.

Pindanoten

Pinda’s bevatten ongeveer de helft van de aanbevolen dosis per 100 gram. Dat is goed voor 8.5 mg.

Pistachenoten

Pistachenoten bevatten 3 mg per 100 gram.

Olie met vitamine E

zonnebloemolie vitamine E

De olie van bovengenoemde noten en zaden bevatten nog hogere hoeveelheden dan de voedingsmiddelen zelf.

Zo hebben we

 • Zonnebloemolie 41 mg
 • Amandelolie 40 mg
 • Hazelnootolie 45 mg
 • Tarwekiemolie 150 mg

Dierlijke voeding met vitamine E

Zalm

zalm vitamine E

100 gram zalm zal ons 1.2 mg leveren. Daarnaast krijgen we een enorme hoeveelheid omega 3 en vitamine D. De omega 3 in zalm is een stuk hoger dan de omega 6. Dat zorgt ervoor dat de verhouding omega 3 / omega 6 goed in balans wordt gebracht. Een gezonde balans tussen de 1:4 en 1:1 is nodig om de hoeveelheid ontstekingen in het lichaam relatief laag te houden. Ook de bloeddruk en cholesterol gaat dalen wanneer deze verhouding in balans gebracht wordt.

Kreeft

Kreeft is een uitstekende bron van omega 3. Niet in dezelfde mate als zalm natuurlijk, maar zal ons ook deze positieve verhouding helpen leveren tussen omega 3 en 6.

100 Gram kreeft zal ongeveer 1.6 mg vitamine E leveren.

Kabeljauw

Hoewel kabeljauw weinig tot bijna geen vet bevat. Toch krijgen we een kleine hoeveelheid vitamine E voeding, zo’n 3 mg per 100 gram.

Fruitsoorten

avocado vitamine e

Er zijn ook heel wat fruitsoorten die behoren tot de voeding met vitamine E. Hoewel ze niet zo’n hoge hoeveelheden bevatten als noten, zaden en oliën. Toch kan het extra duwtje voldoende zijn om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te halen.

 • Avocado 2 mg
 • Mango 1 mg
 • Kiwi 1.5 mg
 • Zwarte bessen 0.9 mg
 • Bosbessen 2 mg
 • Abrikozen 1 mg
 • Frambozen 1 mg

 

Ook Interessant

Leave a Comment

8 × one =