De Belangrijkste vochtafdrijvende middelen

vochtafdrijvende middelen

Wat zijn de belangrijkste vochtafdrijvende middelen

Wanneer we teveel vocht vasthouden en te maken hebben met oedeem kunnen we vochtafdrijvende middelen gebruiken. Ze kunnen echter ook nog gebruikt worden om de bloeddruk te verlagen. Mensen die herstellen van een hartaanval worden vaak aangeraden om vochtafdrijvende middelen te gaan gebruiken. Zij zullen de bloeddruk verlagen en het risico op een toekomstige hartaanval verlagen.

Het gebruik van vochtafdrijvende middelen is relatief veilig maar kan in sommige gevallen bepaalde hoeveelheden kalium uit het lichaam halen. Wanneer we meer vocht uit het lichaam halen dan worden ook vaak belangrijke mineralen via de nieren afgevoerd. De belangrijkste daarvan zijn kalium. Gelukkig kunnen we dat compenseren doordat er verschillende vochtafdrijvers ook zelf kalium bevatten.

Vochtafdrijvende middelen kunnen helpen om de nieren te reinigen. We zullen meer vocht kunnen aflaten en daarmee ook meer gifstoffen en zout afvoeren via de nieren. Dat heeft een reinigend effect en verlaagt daardoor ook de bloeddruk.

Natuurlijke vochtafdrijvende middelen

Paardenbloem

paardenbloem vochtafdrijvendDe paardenbloem is één van de belangrijkste vochtafdrijvende middelen. Ze zullen de nieren reinigen maar ook onze lever helpen stimuleren. De paardenbloem kan echter ook gebruikt worden voor problemen met de spijsvertering. Ze bevatten van nature kalium dus zullen ze de hoeveelheden kalium die worden afgevoerd  via de urine gaan compenseren. (1)

Hibiscus

Hibiscus is een ander belangrijk kruid die behoort tot de natuurlijke vochtafdrijvende middelen. Hibiscus bevat vitamine C en zal het immuunsysteem versterken. Verder heeft de plant een sterk verlagend effect op onze bloeddruk.

De plant bevat ook sterke antioxidanten die voor een deel verantwoordelijk gesteld worden voor het sterk verlagende effect op de bloeddruk.

Paardenstaart

Paardenstaart bevat geen kalium. Wanneer we paardenstaart gebruiken als vochtafdrijvers dan moeten we letten op onze hoeveelheid kalium. Ze kunnen echter ook gebruiken worden als tonic voor onze nieren en om nierstenen te verwijderen. Hoewel we daar geen wetenschappelijk bewijs voor kunnen aantonen, toch wordt paardenstaart in heel wat culturen gebruikt als natuurlijk middel tegen nierstenen.

Citroen

citroen vochtafdrijvende middelenCitroen zal er ook voor zorgen dat we meer water kunnen aflaten en behoort daarom ook tot de vochtafdrijvende middelen. Het beste wat we kunnen doen is citroensap toevoegen aan een glas water en op die manier drinken. We zullen een hoge hoeveelheid vitamine C, maar ook kalium innemen en kunnen profiteren van het reinigend effect op het lichaam.

De citroen is zeer zuur maar zal in het lichaam, het lichaam helpen ontzuren. Dat heeft een gunstig effect op de preventie tegen nierstenen. Doordat de PH waarde van het urinezuur gaat stijgen krijgen we minder kans om nierstenen aan te maken.

Koffie

Koffie heeft een vochtafdrijvend effect. We moeten hier echter wel rekening houden met de hoeveelheid cafeïne. Hoge hoeveelheden kunnen slapeloosheid en een versnelde hartslag of bloeddruk veroorzaken. Het is echter net de cafeïne in koffie die zal zorgen voor het vochtaflatende effect. We dienen ons te beperken tot 3 kopjes koffie per dag en beter niet na 18 uur ‘s avonds. Op die manier kunnen we geen problemen ondervinden om de slaap te vatten.

Water

Naarmate we meer water drinken zullen we sneller vocht aflaten. Zeker wanneer we vochtafdrijvende middelen gebruiken is het van groot belang dat we zorgen voor voldoende extra vocht om het verloren vocht te compenseren. Wanneer we te weinig water zouden drinken kunnen we een verhoogd risico hebben op de ontwikkeling van nierstenen.

water

Vochtafdrijvende middelen en afvallen

Het gebruik van vochtafdrijvende middelen om af te vallen is niet aan te raden. Dit komt doordat we niet meteen vet zullen verliezen, maar eerder vocht. We kunnen inderdaad wel enkele kilo’s verliezen met het verliezen van vocht. Maar dat is niet meteen de manier om meerdere kilo’s te verliezen. Het vocht dat we daarmee verliezen aan gewicht, zullen we hoe dan ook terug opstapelen indien we geen gezond dieet gaan volgen.

Bijwerkingen

We hebben het reeds kort vermeld. Het gebruiken van vochtafdrijvende middelen zal ervoor zorgen dat we ook meer kalium en andere mineralen zullen afvoeren via de urine. We moeten er dus op letten dat we een gezond dieet volgen waar we voldoende kalium en andere mineralen innemen. Hoewel het hoofdzakelijk kalium is die wordt afgevoerd bij het gebruik van deze vochtafdrijvers. Toch kan een bepaalde hoeveelheid calcium, fosfor of magnesium ook worden afgevoerd.

Ook Interessant

Leave a Comment

× four = thirty six