Vochtafdrijvende kruiden

vochtafdrijvende kruiden

Indien het lichaam teveel vast vasthoudt dan kan het vaak nodig zijn om vochtafdrijvende kruiden te gaan gebruiken. Een belangrijke reden waarom een arts kan aanraden om vochtafdrijvende kruiden te gebruiken is om te herstellen van een hartaanval. Maar ook bijvoorbeeld om de nieren te reinigen of te stimuleren.

Voldoende water drinken

water drinken

Wanneer we vochtafdrijvende kruiden gebruiken zullen de nieren meer vocht moeten filteren en daardoor ook meer afvalstoffen afvoeren die we dan kunnen uitplassen.

Het belangrijkste waar we rekening mee moeten houden bij het gebruik van vochtafdrijvende kruiden is dat we voldoende water drinken. We zullen de nieren harder laten werken. Daardoor gaan we meer moeten plassen. Het is daarom belangrijk dat we zorgen voor voldoende water. Om op die manier zeker geen schade aan de nieren te berokkenen.

Kalium

Een andere zaak om in acht te houden is kalium. Kalium is een belangrijk mineraal die onder andere de vochtbalans in het lichaam helpt in stand houden. Kalium helpt ook mee aan het regelen van de bloeddruk en de hartslag. Wanneer we vochtafdrijvende kruiden kunnen hogere hoeveelheden kalium afgevoerd worden via de urine.

Extra voeding met kalium kan hier dus een oplossing voor bieden.

Afvallen met vochtafdrijvende kruiden

Ten slotte is het niet aangeraden om vochtafdrijvende kruiden te gebruiken om af te vallen. Omdat we daar enkel hoeveelheden vocht uit het lichaam zullen mee halen. Daardoor kunnen we inderdaad wel aan gewicht verliezen. Maar dat is geen opgeslagen vet, maar louter en alleen vocht.

Waar we bijvoorbeeld wel vochtafdrijvende kruiden kunnen gebruiken, is wanneer we te maken hebben met een opgeblazen buik of een opgeblazen gezicht hebben door het overtollig vocht die het lichaam vasthoudt.

Vochtafdrijvende kruiden

Hibiscus

vochtafdrijvende kruiden hibiscus

Hibiscus behoort tot de vochtafdrijvende kruiden. Het wordt meestal gebruikt als een natuurlijke manier om de bloeddruk te verlagen. Maar heeft zijn bloeddruk verlagende werking dus grotendeels te danken aan het vochtaflatend effect.

Verder krijgen we bij het gebruiken van deze vochtafdrijvende kruiden ook nog een ruime dosis vitamine C toegediend. Waardoor we het afweersysteem een duwtje in de rug kunnen geven.

Hoewel hibiscus zeker als thee kan worden gedronken. Toch zal dit meestal in combinatie met andere bessen of met honing gebeuren. Omdat de smaak van hibiscus wat bitter is en door de meeste mensen niet wordt gelust.

Paardenbloem

paardenbloem vochtafdrijvend

De paardenbloem is één van de meest complete vochtafdrijvende kruiden. Omdat het één een zeer sterke vochtafdrijver is. We kunnen het dus gebruiken wanneer we last hebben van overmatige vochtopslag in het lichaam. (bron)

Maar wat er zo speciaal is aan de paardenbloem, is dat ze zelf kalium bevat. Dus wanneer we hogere hoeveelheden kalium verliezen via de urine, door vochtafdrijvende kruiden te gebruiken. Dan kunnen we dit makkelijk terug aanvullen door de aanwezige kalium die zich reeds in de plant bevindt.

Daarnaast heeft de paardenbloem ook nog een licht laxerend effect. En zal de plant de nieren en de lever helpen reinigen. Waardoor extra gifstoffen kunnen worden afgevoerd. Dit reinigend effect op de lever zorgt voor het aanmaken van meer gal. Waardoor de spijsvertering een stuk vlotter gaat verlopen.

Brandnetel

brandnetel vochtafdrijvende werking

Brandnetel behoort tot de betere vochtafdrijvende kruiden omdat het naast het vochtafdrijvend effect ook nog andere eigenschappen met zich meebrengt.

Het kan onder meer worden gebruikt bij blaasontstekingen. Dankzij zijn reinigend effect op de blaas en op de organen die daarmee in verbinding staan.

Verder zien we ook dat brandnetel gunstige effecten teweegbrengt op de prostaat bij oudere mannen. Mannen die te maken hebben met een vergrote prostaat kunnen hierdoor vaak pijn ervaren tijdens het plassen. Ze moeten ook frequenter plassen als normaal en hebben niet altijd de controle over hun urine.

Brandnetel kan de symptomen van een vergrote prostaat helpen onderdrukken en heeft ook aangetoond te helpen bij het blokkeren van prostaatkankercellen. (bron)

Paardenstaart

Deze vochtafdrijvende kruiden worden onder meer gebruik voor oedeem, nierstenen en blaasontstekingen. Maar kan ook worden gebruikt bij mensen die last hebben van incontinentie.

Paardenstaart bevat krachtige antioxidanten die zullen helpen vrije radicalen te lokaliseren. Maar verder hebben ze een ontstekingsremmende werking.

Het gebruik van paardenstaart als vochtafdrijvende kruiden mag niet gezien worden als oplossing. Omdat ze ervoor zal zorgen dat we meer vitamine B1 zullen afvoeren via de urine. Indien we toch paardenstaart willen blijven gebruiken als vochtafdrijvende kruiden is het aangeraden om een vitamine B complex te gebruiken. Daarnaast zullen ook, afhankelijk van de hoeveelheid paardenstaart die gebruikt wordt, kaliumwaarden sterk gaan dalen bij het gebruik van deze plant.

Waar op letten?

Het gebruik van vochtafdrijvende kruiden als tijdelijke oplossing is geen enkel probleem. Wanneer we voor langere tijd van plan zijn om vochtafdrijvende kruiden te gebruiken, dan dienen we toch rekening te houden met onze kaliumwaarden. We kunnen dan eventueel een supplement met kalium nemen om het verlies aan dit belangrijke mineraal te compenseren.

Verder is het zoals we reeds eerder hebben vermeld, zeer belangrijk dat we zorgen voor voldoende water. Omdat we het lichaam onttrekken van vocht. Er is dus zeker nieuw vocht nodig. Zo niet, dan zullen we steeds meer vocht vasthouden. Dit is een automatische reactie van het lichaam.

Ook Interessant

Leave a Comment

+ sixty six = 69