Wat zijn de symptomen van een vitamine D Tekort?

Symptomen van een vitamine D tekort herkennen

zon vitamine dWe weten dat vitamine D wordt aangemaakt wanneer we in de zon verblijven. Onze huid die wordt blootgesteld aan de uv stralen van de zon zullen op die manier de stof beginnen aanmaken. Het spreekt voor zich dat de grootste reden waarom mensen met een vitamine D tekort te maken krijgen, is dat ze te weinig in de zon verblijven. Hoewel we deze regel in de zomer makkelijk kunnen toepassen. Toch is dit tijdens de winter moeilijker te realiseren. Dan is de kracht van de zon te weinig om voldoende van de stof aan te maken.

Verzwakt immuunsysteem

Eén van de grote voordelen van vitamine D is dat ze het immuunsysteem zal stimuleren. Eigenlijk kan de vitamine worden gezien als een antioxidant. Dit antioxidant zal ons dan bescherming bieden tegen vrije radicalen die in het lichaam schade willen aanbrengen. Wanneer we dus met een blijvende verkoudheid blijven sukkelen kunnen we wel eens met een tekort te maken hebben. Doordat het immuunsysteem minder krachtig kan reageren tegen de aanvallen van bacteriën en virussen.

Wisselende gemoedstoestand of depressie

Vitamine D tekort staat in nauw verband met depressie en een serotonine tekort. Serotonine is een belangrijke neurotransmitter die ons zal helpen om de gemoedstoestand te regelen. Onderzoeken hebben vastgesteld dat mensen die voldoende in de zon doorbrengen, zich beter voelen en ook gelukkiger zijn. Dit heeft voor een groot deel te maken met de hoeveelheid serotonine die door het zonlicht zal vrijkomen.

Mensen met een vitamine D tekort maken meer dan 10 keer meer kans op een depressie. Hoewel het niet meteen vaststaat of een supplement met de stof echt kan helpen om een depressie te bestrijden. Heel wat onderzoeken spreken mekaar hier echter tegen.

Verzwakte beenderen

Osteoporose is een aandoening die reeds meer dan 30 jaar in verband wordt gebracht met vitamine D. Dit komt doordat de vitamines belangrijk zijn om calcium op te nemen uit onze voeding. We hebben dus ook een verhoogd risico op een calciumtekort. Wanneer we te weinig calcium hebben zal de calcium uiteindelijk gehaald worden uit onze beenderen. En dit zorgt ervoor dat ze zwakker en broos worden.

Zweten

zweten vitamine d tekortZweten is een symptoom van tekort aan vitamine D. We zullen vooral overmatig gaan transpireren op het hoofd.

Overgewicht

Overgewicht kan leiden tot een vitamine D tekort. Dit komt doordat de vitamines vet nodig hebben om te kunnen worden opgenomen in het lichaam. Wanneer we teveel vet in het lichaam hebben zal de stof zich gaan hechten aan deze cellen en zal die uiteindelijk niet in het bloed of in de plaatsen waar het nodig is terecht komen.

Vitamine D aanvullen

Zon!

De beste manier om vitamine D aan te vullen is zeker door in de zon te verblijven. In de zomer is dat natuurlijk een stuk makkelijker dan in de winter. Men gaat ervan uit dat slechts 15 minuten per dag in de zon verblijven voldoende moet zijn om de aanbevolen dosis aan te maken. Hoe meer huid we blootstellen aan het zonlicht, hoe beter de opname zal verlopen. Ook zonnebrandcrème zullen we beter vermijden de eerste 15 minuten. Nadien kunnen we natuurlijk wel de crème aanbrengen. Het aanbrengen van zonnebrandcrème zal ervoor zorgen dat we minder Vitamine D zullen aanmaken via onze huid.

Voeding

voeding vitamine dHoewel er niet zodanig veel bronnen van vitamine D voeding te vinden zijn. Toch zijn er een aantal voedingsmiddelen die we kunnen eten en die ervoor zullen zorgen dat we ook zonder zonlicht een aanbevolen dosering kunnen halen.

Voorbeelden zijn vooral vis en zeevruchten. We vinden ze terug in bijvoorbeeld zalm, makreel, tonijn, oesters, kreeft, krab en vele andere vissen en zeevruchten.

Verder vinden we ze terug in eieren, melk en paddenstoelen. Zoals we reeds hebben gezegd zijn de bronnen niet enorm. Maar kunnen ze toch helpen om zeker in de winter onze hoeveelheid aan te vullen.

Zonnebank

Hoewel dit niet meteen de beste manier is om onze hoeveelheid vitamine D aan te vullen. Toch kunnen we ook door middel van een zonnebank een bepaalde hoeveelheid aanmaken. Deze hoeveelheid zal een stuk kleiner zijn dan de hoeveelheid die we kunnen aanmaken via de zon. Maar kan toch voor een deel helpen.

Hou daarbij zeker rekening dat zonnebank het risico op huidkanker doet toenemen. Het is daarom aangeraden om slechts 1 keer om de 2 weken een zonnebank beurt te nemen. In de winter kan dit wel leuk zijn om te zorgen voor een bruin kleurtje.

Supplement

Met een supplement kunnen we onmiddellijk de hoeveelheid verhogen. We dienen hier echter wel te zorgen dat we het supplement gebruiken tijdens de maaltijd. Omdat de stof in vet dient te worden opgelost. Dus hebben we een bepaalde hoeveelheid vet nodig om te zorgen dat ook het supplement kan worden opgenomen.

Vitamine D tekort oorzaken

Hoewel de hoofdoorzaak natuurlijk is dat we te weinig in de zon verblijven. Toch zijn er nog een groot aantal andere oorzaken die kunnen bijdragen tot dit probleem.

Donkere huidskleur

donkere huidskleur vitamine dWanneer we een donkere huidskleur hebben dan wordt het moeilijker om via de huid de stof te kunnen aanmaken. Bij sommige mensen met een zeer donkere huidskleur is de aanmaak via de huid gelijk aan nul. Die kunnen dan niets anders dan een supplement gebruiken of veel voedingsmiddelen met vitamine D te gaan eten.

Ouder dan 50

Wanneer we ouder worden wordt het ook moeilijker voor onze huid om de stof aan te maken. Oudere mensen hebben ook een hogere dagelijkse aanbevolen dosis van 800 IU. Zeker wanneer de hoeveelheid oestrogeen bij oudere dames gaat dalen en het risico op osteoporose gaat stijgen.

Chronische darmproblemen

Wanneer we te maken hebben met een chronische darmaandoening dan kan dat ervoor zorgen dat we de stof niet kunnen opnemen uit onze voeding. Voorbeelden daarvan zijn ziekte van Crohn of prikkelbare darmsyndroom. In dit geval kunnen we een supplement nemen. We kiezen hier beter voor verschillende momenten gedurende de dag. En best tijdens de maaltijd. Dit zal de kans op een aanbevolen hoeveelheid sterk doen toenemen. In uitzonderlijke gevallen moeten injecties gegeven worden.

Overgewicht

Zoals we reeds hebben gezegd is het voor mensen met overgewicht moeilijker om te zorgen voor een aanbevolen hoeveelheid. De stof zal zich gaan hechten aan de vetcellen in het lichaam. En zal op die manier niet op de juiste plaats in het lichaam terecht kunnen komen.

Ook Interessant

Leave a Comment

forty four − 34 =