Beste 10 Voorbeelden Van Vitamine D Rijke Voeding

vitamine d rijke voeding

De beste voorbeelden van vitamine D rijke voeding

vitamine d aanmaken zonVitamine D is nodig om ons immuunsysteem te versterken. Het probleem met een vitamine D tekort is dat we allerhande andere problemen zullen ondervinden. Eerst en vooral zullen we moeite hebben met de opname van calcium. We kunnen uiteindelijk verzwakte beenderen en osteoporose ontwikkelen. Verder is vitamine D belangrijk voor ons hart, zal het bescherming bieden tegen hartziekten. En kunnen we ook bescherming krijgen tegen mentale problemen zoals bijvoorbeeld depressie.

We hebben per dag een gemiddelde hoeveelheid van 600 IU nodig. In de zomer is dat niet moeilijk te halen. Slechts enkele minuten in de zon zouden dit gehalte moeten kunnen aanmaken. Men gaat ervan uit dat 15 minuten per dag in de zon, voldoende moeten zijn om vitamine D aan te maken. We dienen hier echter zoveel mogelijk blootgesteld worden aan de zon. Dat betekent dat we dan beter in bikini of in bloot bovenlijf voor mannen dan, in de zon liggen. Na deze 15 minuten brengen we dan gerust zonnebrandolie aan.

Een belangrijke vereiste om vitamine D op te nemen uit onze voeding is vet. De stof heeft vet nodig om zich aan te hechten. Op die manier wordt ze opgenomen in het lichaam. Wanneer we weinig vet eten tijdens onze maaltijd, of problemen hebben met de opname van vet. Dan zullen we ook moeite hebben om vitamine D op te nemen uit de vitamine D rijke voeding.

Vitamine D rijke voedingslijst

Levertraan

Levertraan bevat enorme hoeveelheden vitamine D. We kunnen rekenen op iets meer dan 10.000 IU per 100 gram. Daarnaast krijgen we ook nog eens enorme hoeveelheden vitamine A. Levertraan werd vroeger gegeven aan kinderen in de winterperiodes. Om hen te beschermen tegen ziekte. Echter was nog ver niet op de hoogte van wat er nu exact voor zorgde dat levertraan zo goed beschermde tegen ziekte.

Zeevruchten en Vis

zeevruchten vitamine d rijke voedingZeevruchten of vis bevatten hoge hoeveelheden en behoren daarom tot de vitamine D rijke voeding. Dat vinden we vooral terug in oesters, sardines, zalm, tonijn, forel, krab en in kreeft. Het is zeker aangeraden om in de winterperioden enkele malen deze voedingsmiddelen toe te voegen aan ons dagelijks dieet.

Verder zullen we ook kunnen rekenen op vitamine B12, ijzer en vooral omega 3 vetzuren. Omega 3 is een ander voedingsmiddel die ons enorme voordelen kan leveren. Hoewel de meeste mensen een veel te hoge hoeveelheid omega 6 in het lichaam hebben. En we daardoor niet meteen kunnen genieten van de vele voordelen van omega 3.

Zeevruchten en vis zal ervoor zorgen dat onze verhouding tussen omega 3 en 6 gunstiger zal worden.

Oesters zullen bijvoorbeeld zo’n 70 mg zink per 100 gram leveren. Daarvoor krijgen we bijna 350 IU aan vitamine D rijke voeding toegediend. En nog eens een 675 mg extra omega 3 voor ons hart.

Melk

Bijna alle soorten melk bevatten de stof en behoren daarom tot de vitamine D rijke voeding. We vinden ongeveer zo’n 100 IU in 250 ml melk. Voor de mensen die geen melk drinken kunnen we ook kiezen voor sojamelk. In bijna alle gevallen zal soja melk verrijkt zijn met hogere hoeveelheden vitamine D. Waardoor we dus via onze drank ook de hoeveelheid kunnen verhogen in het lichaam.

Eieren

melk vitamine d voedingEieren behoren ook tot de vitamine D rijke voeding. Er zijn ook soorten eieren die nog eens extra versterkt zijn met deze stof. Dat zal dan meestal op de verpakking vermeld worden. Sommige kippen krijgen levertraan toegediend om hun te beschermen tegen ziektes. Ze bevatten daardoor ook hogere hoeveelheden van de stof.

Eieren zullen ons ook een gezonde dosis B12 geven. Ze bevatten ook bijna alle aminozuren die we nodig hebben in het lichaam.

Paddenstoelen

Bepaalde soorten paddenstoelen kunnen hoge hoeveelheden bevatten. Ze horen daarom ook zeker tot de vitamine D rijke voeding. Uitstekende voorbeelden zijn de portabella paddenstoelen. Ook shiitake paddenstoelen en maitake paddenstoelen bevatten meer dan de aanbevolen dosis per 100 gram. Verder krijgen we nog een relatief gezonde dosis in de chantarelle en in de oesterzwammen.

Het is echter niet altijd makkelijk om te weten of er daadwerkelijk voldoende vitamine D aanwezig is in de paddenstoelen die we gaan eten. Ze kunnen onder lampen gekweekt zijn, in de schaduw of in de zon. Dat zal allemaal een verschillende hoeveelheid opleveren. Wanneer we de hoeveelheid vitamine D willen verhogen kunnen we ze enkele uren voor het eten nog even op de vensterbank in de zon zetten. Op die manier zullen ze nog een hogere hoeveelheid bevatten.

Amandelmelk

Amandelmelk is het vocht die we krijgen wanneer amandelen in water gekookt worden. Voor 100 gram amandelmelk krijgen we in totaal drie vitamines. We krijgen vitamines A, D en E. Voor 100 gram krijgen we zo’n 42 IU dat is goed voor zo’n 8% van de aanbevolen dagelijkse dosis. We moeten er echter wel op letten want niet alle merken zullen deze hoeveelheden bevatten.

Conclusie

Er zijn dus niet overdreven veel bronnen van vitamine D rijke voeding. Het is daarom zeker belangrijk dat we elke dag enkele minuten in de zon verblijven in de zomerperiodes. Tijdens de winter kunnen we dan volop gebruik maken van deze vitamine D rijke voedingsmiddelen en eventueel een supplement nemen om ervoor te zorgen dat we elke dag de aanbevolen dosis halen.

 

Ook Interessant

Leave a Comment

32 + = thirty four