Vitamine D aanvullen met deze 10 Tips!

vitamine d aanvullen met eieren

10 Manieren om vitamine D aan te vullen

zonlicht vitamine dVitamine D is van groot belang voor onze gezondheid. Het wordt gezien als een vitamine. Maar doet ook dienst als een antioxidant en zal ook fungeren in het lichaam als een hormoon. Wanneer we voldoende van de stof in het lichaam hebben kunnen we genieten van een sterker immuunsysteem en zullen we minder snel ten prooi vallen aan ziektes. Het is makkelijk om vitamine D aan te maken via de zon. In de zomer toch, in de winter kunnen we daar vaak problemen mee ondervinden. Dan verhoogt het risico op een vitamine D tekort wanneer we geen andere alternatieven kunnen gebruiken om de hoeveelheid aan te vullen.

Hoewel we in de zomer ook heel wat mensen met een vitamine D tekort hebben. Denk maar aan de weinige tijd dat we vaak doorbrengen in de zon. Of de hoeveelheid zonnebrandolie die we smeren op onze huid, die zal de aanmaak voor een groot deel blokkeren. En de vele mensen met een donkere huidskleur die daardoor ook moeilijker de stof kunnen aanmaken via de huid. Met al deze zaken in ons achterhoofd zullen we hier 10 manieren geven hoe we kunnen het vitamine D aanvullen in ons lichaam. En op die manier het risico op een tekort zullen beperken.

Kabeljauwolie of Levertraan

vitamine d levertraanKabeljauwolie of levertraan is het meest bekende middel om vitamine D aan te vullen. Het werd reeds in de jaren 50 gebruikt voor kleine kinderen tijdens de winter. Men was toen reeds op de hoogte dat deze olie van groot belang is om het afweersysteem van de kinderen te versterken. Mijn grootmoeder zei altijd dat de kinderen na het nemen van levertraan in de winter, nooit een verkoudheid of griep hadden. Toen was men echter nog lang niet op de hoogte van de belangrijke voedingsstoffen die terug te vinden zijn in de kabeljauwolie of levertraan.

En ging men ervan uit dat het gewoon de gezondheid bevorderde. Kinderen vonden het vreselijk om deze stof in te nemen. Wat toen nog gebeurde via de lepel. Nu bestaan er talloze supplementen waardoor we de vreselijk smakende stof niet eens proeven. Levertraan is een uitstekend middel om vitamine D aan te vullen. We moeten hier echter wel rekening houden met de enorme hoeveelheden vitamine A. Teveel vitamine D zal niet meteen grote risico’s met zich meebrengen. Teveel vitamine A echter kan haaruitval veroorzaken. Gebruik daarom niet meer dan de aanbevolen dosis via het supplement.

Buiten lopen

In de zomer is de beste manier om vitamine D aan te vullen natuurlijk door in de zon te verblijven. Wanneer we tijdens de middag slechts 15 tot 20 minuten in de zon verblijven zullen we reeds in staat zijn om de dagelijkse aanbevolen dosis te halen. Daarbij mogen we echter geen gebruik maken van zonnebrandolie. Althans niet tijdens de eerste 15 tot 20 minuten. Zonnebrandolie kan de opname van vitamine D volledig blokkeren. Na deze 20 minuten brengen we natuurlijk beter de olie aan op de huid om verbranding van de zon te vermijden.

Vis

zalm vitamine d aanvullenVis bevat ruime hoeveelheden vitamine D. Dan denken we vooral aan de vette vissoorten. Zij kunnen per 100 gram reeds makkelijk de aanbevolen dagelijkse dosering leveren. Voorbeelden daarvan zijn de zalm, tonijn, makreel en forel. Maar ook zeevruchten bevatten de stof, in vaak hoge hoeveelheden zelfs. We kunnen daarom ook opteren voor kreeft, oesters of krab om de hoeveelheid in het lichaam aan te vullen.

Paddenstoelen

Sommige paddenstoelen bevatten enorme hoeveelheden vitamine D. Het gaat dan vooral om de shitake paddenstoelen. Maar ook andere paddenstoelen bevatten relatief gezonde hoeveelheden. Het probleem zit hem hier echter vaak in de manier waarop ze zijn gekweekt. Wanneer ze buiten werden gekweekt, in de zon dan zullen ze hoge hoeveelheden bevatten. Zijn ze binnen of in de schaduw gekweekt dan zal de hoeveelheid een stuk lager liggen. Het is ook niet altijd makkelijk om dat te ontdekken omdat niet altijd op de verpakking vermeld staat waar en hoe ze zijn gekweekt.

We kunnen echter de paddenstoelen voor een bepaalde periode in de zon leggen. Dan zullen ze ook nog een hoeveelheid van de stof kunnen aanmaken via de zon.

Eieren

Eieren zijn rijk aan vitamine D. Eén eitje zal ons 50 ot 80 IU leveren. Het is dus niet alleen belangrijk voor een voldoende hoeveelheid B12 en eiwitten. En om de honger te onderdrukken tot de middag. Het is dus ook belangrijk voor vitamine D om ‘s morgens een eitje te eten bij het ontbijt. Er zijn eieren die specifiek gekweekt zijn met extra vitamine D. Dat zal dan ook vermeld worden op de verpakking, zij bevatten meestal hogere hoeveelheden van de stof.

Lever

Lever zal ook een bepaalde hoeveelheid bevatten. Al zal deze hoeveelheid niet zo hoog zijn als de hoeveelheden vitamine A en B12 die ze bevatten. Voorbeelden daarvan zijn rundlever en varkenslever. We krijgen gemiddeld zo’n 50 IU.

Verrijkte voedingsmiddelen

Er zijn heel wat verrijkte voedingsmiddelen beschikbaar die ons kunnen helpen om vitamine D aan te vullen. Sommige soorten sinaasappelsap zijn bewerkt en bevatten een toegevoegde hoeveelheid van de stof. Verder zijn er ook een aantal ontbijtgranen die de stof bevatten. Dit kan een makkelijke manier zijn om de extra hoeveelheden in te nemen via onze voeding.

Zuivel

melkZuivelproducten zoals melk en kaas bevatten vitamine D. De ene soort iets meer dan de ander. Toch kunnen we ervan uitgaan dat een glas met 250 ml melk  gemiddeld 100 IU zal bevatten. Ook kaas bevat de stof. Daarnaast zijn dit één van de betere bronnen van calcium en zullen ze dus ook helpen om onze beenderen sterk te houden.

Soja producten

Voor de mensen die geen zuivelproducten eten kunnen we ook kiezen voor sojaproducten. Sojamelk en sommige soorten kaas op basis van soja zal ook een hoeveelheid bevatten. Al zal deze hoeveelheid vaak kleiner zijn dan bij zuivel. Tenzij ze ook zijn verrijkt met de stof. Dat zal meestal op de verpakking te lezen zijn.

Supplement

Een vitamine D supplement is natuurlijk de beste manier om onze hoeveelheid aan te vullen. Zeker tijdens de winter of wanneer we niet veel buiten komen. Hier moeten we er echter wel op letten dat we dit supplement gaan gebruiken tijdens de maaltijd. En dat we een bepaalde hoeveelheid vet toevoegen aan de maaltijd. Dit komt doordat de stof wordt opgelost in vet en dus een bepaalde vetstof nodig heeft om te kunnen worden opgenomen in het lichaam.

Ook Interessant

Leave a Comment

3 × three =