Wat is het verschil tussen vitamine D2 en D3?

Vitamine D is een belangrijke vitamine. Het is echter heel wat meer dan alleen dat. Zo kunnen we het ook gaan zien als een prohormoon, en wordt het regelmatig gezien als een antioxidant. Dit komt vooral dan door de verschillende voordelen van deze stof.

We weten dat we de stof kunnen aanmaken via de zon. Dat is in de zomer een stuk hoger dan tijdens de winterperiode. Vooral dan doordat de zon te weinig krachtig blijkt te zijn tijdens de winterperiode.

Er zijn twee verschillende soorten die tot de vitamines D behoren. Vitamine D2 en D3. Er zijn een groot aantal verschillen tussen vitamine D2 en D3. Het belangrijkste is echter dat D2 vooral uit plantaardige voeding afkomstig is. En D3 die vooral uit dierlijke voeding afkomstig is.

Maar er is heel wat meer dan dat.

zalm vitamine d3

Wat is vitamine D?

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine. Dat wil zeggen dat we vet moeten innemen om de opname van deze stof te verzekeren.

Calcium opname

Verder speelt de stof een grote rol bij het opnemen van calcium in het lichaam. Om die reden kunnen mensen te maken krijgen met een calciumtekort. Dat is heel vaak niet te wijten aan te weinig calciumvoeding.

Want er nu inmiddels enorm veel voedingsbronnen die calcium bevatten. Om nog te zwijgen over de talloze voedingsmiddelen die zijn verrijkt met calcium. In de meeste gevallen hebben deze mensen een gebrek aan vitamine D, waardoor de adequate opname van calcium in het gedrang komt.

Sterke beenderen en osteoporose

Vitamine D2 en D3 spelen een belangrijke rol in het behoud van gezonde beenderen. Ook osteoporose kan worden vermeden door voldoende vitamines D in te nemen. Wat ook rechtstreeks te maken heeft met de hoeveelheid calcium in het lichaam. Wanneer calcium onvoldoende kan worden opgenomen, dan zal er uiteindelijk calcium uit de beenderen gehaald worden. Waardoor die beenderen zwakker en brozer worden.

Om een vitamine D tekort te vermijden is het belangrijk dat we zorgen voor voldoende vitamine D voeding. Dit vinden we vooral terug in

  • Eieren
  • Lever
  • Sommige zuivelproducten
  • Paddenstoelen
  • Vette vis

Vitamine D2 en D3 zijn twee verschillende stoffen. D2 is ergocalciferol en D3 is cholecalciferol.

vitamine d2 paddenstoelen

Dierlijke voeding en plantaardige voeding

Vitamine D3 zullen we dus vooral vinden in lever, eieren en zuivelproducten. D2 zullen we dan weer vinden in paddenstoelen en verrijkte voedingsmiddelen zoals rijstmelk, amandelmelk, kokosmelk, sojamelk…

zuivelproducten vitamine d3

De zon kan ons ook helpen met het aanmaken van deze belangrijke stof. Via de zon zullen we enkel D3 aanmaken. Het is ultraviolet licht die in de huid de vorming van deze stof zal helpen bekomen.

Wanneer we tijdens de zomerperiode slechts 20 minuten per dag in de zon verblijven dan kunnen we reeds voldoende aanmaken voor de ganse dag. We houden daarvoor beter enkele zaken in acht wanneer we dit willen doen.

  • Geen zonnebrandolie gebruiken (de eerste 20 minuten). Nadien dienen we natuurlijk zonnebrandolie aan te brengen. We willen geen zonnebrand en geen verhoogd risico op huidkanker ontwikkelen.
  • Probeer zoveel mogelijk de huid bloot te stellen aan de zon (bikini, topless, t-shirt…)
  • Ga in de zon en niet in de schaduw
  • Niet in een veranda of achter een ruit in de zon zitten. Glas zal de aanmaak van vitamine D3 sterk doen dalen.

Hoewel we via een enorme dosis supplementen een overdosis kunnen innemen (meer dan 50.000 IU). Via de zon is dat onmogelijk omdat de huid simpelweg zal stoppen met de stof aan te maken, wanneer er voldoende aanwezig is.

zon vitamine d3

Wat is beter vitamine D2 of D3?

Er is niet alleen het verschil tussen plantaardige voeding en dierlijke voeding. Vitamine D2 wordt ook anders opgenomen in het lichaam dan D3. Dat gebeurt via de lever. Ze komen echter allebei in dezelfde hoeveelheid bij onze lever terecht. Maar dienen daarna omgezet te worden in calcifediol. En bij D3 gebeurt dat in hogere hoeveelheden dan bij D2.

Dat betekent dat eenzelfde hoeveelheid D2 als D3, een stuk minder calcifediol of actieve vitamine D zal aanmaken via de lever.

D3 wordt sneller en beter opgenomen in het lichaam

Daaruit kon men besluiten dat het D-gehalte sneller gaat stijgen wanneer D3 gebruikt wordt. Een bepaald wetenschappelijk onderzoek kwam tot de constatatie dat de werking dubbel zo krachtig is als bij D2.

Het is dus een stuk beter om D3 supplementen te gebruiken. Tenzij we natuurlijk veganistisch of vegetarisch leven. En op die manier willen bijdragen aan een diervriendelijke samenleving. Dan houden we er beter rekening mee dat we een dubbele dosis dienen te nemen om dezelfde hoeveelheid zoals bij D3 op te nemen in het lichaam. (bron)

D3 gaat langer mee

Een ander belangrijk probleem, die we vaak zien terugkomen, is het feit dat vitamine D2 supplementen een stuk sneller onbruikbaar worden. Zo is D2 onder meer zeer gevoelig voor temperatuurverschillen en vochtigheid.

Wanneer is een supplement nodig?

zonnebaden vitamine d3

In principe kunnen we altijd zorgen voor voldoende vitamine D. Tijdens de zomerperiode kunnen we bijvoorbeeld enkele minuten per dag in de zon verblijven. Daardoor gaan we voldoende hoeveelheden aanmaken om de dag door te brengen.

Tijdens de winterperiode is dat niet mogelijk. Maar dan kunnen we bijvoorbeeld ons dieet zodanig aanpassen dat we toch zorgen voor een adequate dosis.

Dan dienen we echter wel veranderingen aanbrengen. Bijvoorbeeld vaker lever eten, vette vis, eieren en paddenstoelen.

 

Omdat er relatief weinig vitamine D voeding voorhanden is, kan het dieet nogal eentonig worden. En dat is de grote moeilijkheid om te zorgen voor een dagelijkse adequate dosis, wanneer de zon het voor enkele maanden laat afweten.

Dan kan een supplement natuurlijk een makkelijke oplossing bieden.

Daarvoor kunnen we kiezen voor

vitamine d supplement

 

Besluit

Het verschil tussen D2 en D3 is vooral dat D2 afkomstig is van plantaardige voeding (paddenstoelen). En D3 afkomstig is van dierlijke voeding (lever, vis, zuivel, eieren).

Verder is er een groot verschil in de metabolisering in onze lever. Zo wordt D3 een stuk beter gemetaboliseerd dan D2.

De houdbaarheid van d3 is een stuk beter omdat deze stof minder last lijkt te hebben van vochtigheidsgraad of temperatuurverschillen.

Het is dus algemeen beter om een D3 supplement te gebruiken. Tenzij we om diervriendelijke redenen toch kiezen voor een duurzaam alternatief. Dan kunnen we een D2 supplement gebruiken. Hou daarbij wel rekening dat de opname slechts 50% bedraagt.

 

Ook Interessant

Leave a Comment

5 × = forty five