Wat is de werking en wat zijn de bijwerkingen van Uva Ursi?

uva ursi

Uva ursi is een belangrijk kruid voor onze urinewegen. Het wordt al eeuwenlang gebruikt als een natuurlijk middel om de nieren en de urinewegen te reinigen. Alsook om ze in optimale gezondheid te houden. Het is een veelgebruikte natuurlijke behandeling tegen blaasontsteking en tegen nierstenen. In vergelijking met antibiotica is het gebruik niet schadelijk en zullen we er de natuurlijke bacteriën niet mee uitroeien.

Daarnaast zullen sommige antibiotica niet werken tegen bepaalde bacteriën. Om die reden kan uva ursi wel effectief zijn tegen deze schadelijke organismen. In dit artikel gaan we spreken over de werking van uva ursi en de voordelen die deze plant kan bieden voor onze gezondheid in het algemeen.

Urinewegen beschermen

De urinewegen zijn het laatste kanaal in ons lichaam om schadelijke stoffen af te voeren. Het is van het grootste belang dat deze naar behoren werken. Een opstapeling van schadelijke en giftige stoffen kan ervoor zorgen dat we met ernstige gezondheidsproblemen te maken krijgen.

Een bepaalde stof die we terugvinden in uva ursi heet arbutine. Deze stof zal ervoor zorgen dat bacteriën onschadelijk gemaakt worden. Het zal ook het slijm die zich bevindt op de membranen in de urinewegen helpen ontspannen. Dat zal ervoor zorgen dat de kans op ontstekingen een stuk kleiner wordt.

Om die reden kan uva ursi gebruikt worden tegen ontstekingen, waaronder blaasontstekingen. En zal ze ook helpen om de blaas te reinigen, de urinewegen en onze nieren.

Zuurtegraad verminderen

Wanneer onze urine een zeer hoge zuurtegraad bevat kunnen we te maken krijgen met nierstenen. Een bepaalde stof in de bladeren van uva ursi zal helpen om de zuurtegraad van de urine te verlagen. Dat zal op zich het risico gaan verminderen op de vorming van stenen.

Genezing van wonden

Wanneer het slijmvlies die zich op de membranen bevindt, beschadigd of geïrriteerd raakt, dan zal allantoïne helpen deze te genezen. Allantoïne is een andere belangrijke stof die we terugvinden in de uva ursi plant. Hoe gezonder het slijmvlies is die zich op de membranen bevindt, hoe efficiënter de gifstoffen kunnen worden afgevoerd via de urine. En hoe minder afvalstoffen zich kunnen ophopen, die dan uiteindelijk schade kunnen veroorzaken.

Nieren reinigen

We hebben het reeds kort gehad over arbutine. De stof die de bacteriën gaat helpen onschadelijk maken. Deze stof is ook verantwoordelijk voor het reinigend effect op de nieren. Deze zal er namelijk voor zorgen dat we meer vocht kunnen aflaten dankzij zijn vochtafdrijvende werking.

Deze vochtafdrijvende functie zal ervoor zorgen dat we vaker moeten plassen. Maar ook dat we meer schadelijke stoffen kunnen afvoeren via de urine. Wanneer arbutine in de nieren terechtkomt zal dit ervoor zorgen dat bacteriën makkelijker kunnen afgevoerd worden. Daarnaast zal het irritatie helpen tegengaan. En mogelijk ook kleine nierstenen helpen afvoeren. (bron)

Urinezuur verminderen

Urinezuur kan de nieren ernstige schade toebrengen. Maar niet alleen onze nieren zullen hieronder lijden. Ook de blaas en vooral de gewrichten kunnen hierdoor problemen ondervinden. Urinezuur zal zich in de gewrichten omvormen tot artrose. Uva ursi kan hierdoor helpen om deze vorming van urinezuur tegen te gaan. Daarmee ook het risico op artrose verminderen. Maar bij mensen die reeds last hebben van artrose zijn er ook heel wat voordelen. Zo zal de pijn afnemen, en zal er minder nood zijn aan medicatie tegen deze ontstekingen.

Bijwerkingen

Uva ursi is een natuurlijk middel, maar net als elk middel bevat ook uva ursi enkele bijwerkingen. Zo heeft men vastgesteld dat hoge hoeveelheden uva ursi kunnen zorgen voor problemen met de lever. Al hebben wetenschappelijke onderzoeken wel kunnen aantonen dat wanneer we ons houden aan de aanbevolen dosis, er geen gevaar is voor onze lever. (bron) Hoewel dit onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van uva ursi niet schadelijk is in aanbevolen doseringen. Toch dienen mensen met leverproblemen hier rekening mee houden en dus eerst een arts te gaan raadplegen voor ze uva ursi gaan gebruiken. Het zou bijvoorbeeld wel de werking van bepaalde medicijnen voor onze lever kunnen verstoren.

Eeuwenlang wordt uva ursi reeds gebruikt als een compleet middel voor onze urinewegen. Het zal bescherming bieden tegen ontstekingen, tegen nierstenen. Maar het zal vooral ook de genezing van bepaalde problemen in onze urinewegen helpen bevorderen.

Uva ursi kan worden genomen via een supplement of via een extract.

 

Ook Interessant

Leave a Comment

+ eighty = eighty one