Wat Is De Werking Van Triphala?

werking triphala amla

Triphala wordt reeds meer dan 2.000 jaar gebruikt in de Ayurveda. Dat is de Indiase traditionele geneeskunde. Het wordt daar gezien als een zeer versatiel kruid. Wat wilt zeggen dat triphala voor heel wat verschillende problemen kan worden gebruikt.

Triphala is een combinatie van drie verschillende plantsoorten. Daar komt de naam dan ook vandaan. Tri komt van drie, phala komt van fruit. Wat dus betekent dat we drie verschillende fruitsoorten gaan combineren.

Triphala bevat verschillende soorten zuren die allen gaan werken als krachtige antioxidanten. Ze bevatten ook flavonoïden en polyfenolen. Die hebben een ontstekingsremmende en antibacteriële werking. Waarmee we dus heel wat problemen zullen kunnen oplossen.

Waarvoor wordt triphala gebruikt?

Triphala wordt onder meer gebruikt als een behandeling tegen verschillende soorten kanker. Het wordt ook gebruikt tegen ontstekingen, infecties, hoog cholesterol en problemen met de spijsvertering.

De lijst is enorm lang, te lang om allemaal op te noemen. In dit artikel gaan we de belangrijkste voordelen even nader bekijken. En op die manier meer te weten komen over deze uitzonderlijke combinatie van drie fruitsoorten.

Waaruit bestaat triphala?

Zoals we reeds hebben gezegd bestaat triphala uit drie verschillende fruitsoorten. Die worden dan gedroogd en in poedervorm gemengd. Ze hebben alle drie bepaalde eigenschappen voor onze gezondheid te bieden. Wanneer we deze combineren krijgen we natuurlijk alle voordelen samen. Maar ook de combinatie van deze soorten kan voor verscheidene voordelen zorgen voor onze gezondheid.

Amla of Emblica officinalis

amla triphala

Amla wordt ook soms wel de Indiase ganzenbes genoemd. Het wordt gebruikt in de ayurveda als verjongingsmiddel. Het bevat een hoge hoeveelheid vitamine C en kan gebruikt worden voor koorts, verkoudheid of voor problemen met het immuunsysteem. De werking van amla is ook vochtafdrijvend en heeft een reinigend effect op de lever. Om die reden kunnen problemen met de spijsvertering ook behandeld worden met amla.

Haritaki of Terminalia chebula

triphala Terminalia chebula

De Haritaki wordt ook wel de Tibetaanse koning van alle medicijnen genoemd. Het wordt tegenwoordig gebruikt in India om constipatie, diabetes en zelfs dementie te behandelen. De plant heeft ook een krachtige ontstekingsremmende werking.

Bibhitaki of Terminalia bellirica

triphala Terminalia bellirica

Bibhitaki is een ander krachtig middel die vooral wordt gebruikt als middel tegen een hoge bloeddruk. Het wordt in de ayurveda echter ook gebruikt tegen reuma en tegen diabetes. Er zijn ook onderzoeken die hebben kunnen aantonen dat we bibhitaki kunnen gebruiken om atherosclerose of aderverkalking tegen te gaan.

We zien dus dat de drie soorten allen een ontstekingsremmende werking hebben. En kunnen ingezet worden voor verscheidene, soms zelfs ernstige problemen met de gezondheid. We zullen nu verder gaan met het bespreken van de werking van triphala. En wat de combinatie van deze drie fruitsoorten kunnen doen ten voordele van onze gezondheid.

Werking van Triphala

Terminalia bellirica

Cholesterol verlagen

Cholesterol is een natuurlijke stof die wordt aangemaakt door de lever. Het lichaam heeft cholesterol nodig voor het functioneren te ondersteunen van bepaalde cellen, zenuwen en vooral ook hormonen. Om die reden is het van groot belang dat we voldoende cholesterol hebben.

Toch kan het problematisch worden wanneer we nu net teveel cholesterol hebben. Dat wordt dan gecombineerd met vet en calcium. Geleidelijk aan vormt zich een laagje op het uiteinde van onze bloedvaten. Deze zogeheten plak, veroorzaakt aderverkalking of atherosclerose. Wat automatisch zorgt voor een verhoging van het risico op hartziekten en beroerte.

Triphala kan ervoor zorgen dat we het cholesterol verlagen. Onderzoeken hebben ook kunnen aantonen dat het de verdere vorming van plak kan bestrijden. Het totale cholesterol en het LDL cholesterol wordt verlaagd. (1)

Het is vooral bibhitaki, één van de drie soorten in triphala, die gunstige resultaten heeft aangetoond bij aderverkalking. Het zou onder meer aderverkalking tegengaan. (2)

Ontstekingsremmende werking

Alle fruitsoorten in triphala hebben een ontstekingsremmende werking. Dit kan worden gebruikt bij het bestrijden van enorm veel aandoeningen. We denken dan vooral aan artrose. Artrose is een vorm van ontsteking die zich gaat nestelen op onze gewrichten. Dit kan zorgen voor pijn en wordt geleidelijk aan erger naarmate we ouder worden.

Het is dus belangrijk dat we zorgen voor zoveel mogelijk ontstekingsremmende middelen om deze problemen de kop in te drukken. Daar kunnen we dus triphala voor gebruiken. Op die manier kunnen we de hoeveelheid ontstekingen sterk doen dalen. En hebben we ook minder nood aan pijnstillers om de pijn te bestrijden. (3)

Gewicht verliezen met triphala

gewicht verliezen triphala

Er is heel wat te doen rond gewicht verliezen de laatste tijd. Bijna elk middel waarbij ook maar de kleinste voordelen kunnen opgemerkt worden ten aanzien van onze spijsvertering, worden meteen de hoogte in geduwd.

Maar is dit bij triphala ook het geval? Het klopt dat triphala ervoor kan zorgen dat we de lever gaan reinigen. Op die manier zal de spijsvertering een stuk vlotter verlopen. Het metabolisme wordt licht  versneld en er kunnen makkelijker voedingsstoffen worden opgenomen in het lichaam. Het zal dus bijdragen aan een gezond lichaamsgewicht.

Maar het is net als alle andere zogenaamde “wondermiddelen” bij het afvallen, geen middel die het vet doet smelten. Om af te vallen hebben we eerst en vooral een gezond dieet nodig. En dienen we een actievere dagbesteding invoeren. Indien deze twee voorwaarden ingevuld zijn, dan kunnen we genieten van het extra voordeel van triphala. Maar triphala alleen zal er natuurlijk niet voor zorgen dat we gaan afvallen. Net zoals alle andere middelen.

Gezonde tanden en gezond tandvlees

De ontstekingsremmende werking van triphala zal er onder meer voor zorgen dat we onze tanden en vooral ook ons tandvlees gaan beschermen tegen bacteriën. Deze bacteriën kunnen onder meer de tanden beschadigen en zullen plak helpen ontstaan.

Door het gebruik van triphala kunnen we de vorming van plak en de groei van bacteriën in de mond sterk gaan tegengaan. (4)

Triphala kan ook gebruikt worden om natuurlijk mondwater te maken. Op die manier kunnen we de bacteriën in de mond reinigen na het poetsen van onze tanden.

Ook hier geldt hetzelfde als bij het afvallen. Ja, we kunnen de gezondheid van onze tanden verbeteren door triphala te gebruiken. Maar eerst en vooral dienen we onze tanden te poetsen.

Het is niet zo dat we enkel door triphala te gebruiken, gezonde tanden zullen krijgen. Om gezonde tanden te krijgen en te behouden dienen we onze tanden te poetsen. Wanneer deze voorwaarde niet is ingevuld, zal de werking van triphala weinig kunnen realiseren.

Laxerende werking tegen constipatie

Triphala kan worden gebruikt als een natuurlijke behandeling tegen constipatie. Het wordt in de ayurveda reeds duizenden jaren gebruikt om constipatie te vermijden. Deze werking van triphala is vooral te verklaren door het stimulerend effect op de spieren in de darmen. De spieren in de darmen zullen meer gaan bewegen. Waardoor de stoelgang verder kan worden gestuwd doorheen het spijsverteringsstelsel. (5)

Triphala kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden bij ontstekingen van de darmwand. Dit kan ook van toepassing zijn bij mensen die lijden aan de ziekte van Crohn of het prikkelbare darmsyndroom. (6)

Veroudering van de huid tegengaan

De enorme hoeveelheid antioxidanten kunnen helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen. Deze vrije radicalen kunnen eventuele schade toebrengen aan onze huid. Dat zien we in de vorm van rimpels en andere tekenen van veroudering op onze huid.

Het bestrijden van deze vrije radicalen door antioxidanten zal er voor zorgen dat we de gezondheid van onze huid verbeteren en daarmee de veroudering tegengaan. (6)

Veroudering van de ogen tegengaan

Niet alleen zullen de antioxidanten onze huid gaan beschermen tegen veroudering. We zien ook gunstige effecten voor de ogen. Zo kunnen we de veroudering van de ogen, met name vooral de ontwikkeling van cataract, tegengaan.

Triphala kan worden vermengd met water en gebruikt worden als een middel om de ogen uit te wassen. Dat kan ervoor zorgen dat we een beter zicht verkrijgen. Minder last krijgen van rode ogen. En de veroudering van de ogen tegengaan.

Voedingsstoffen beter opnemen in het lichaam

Omdat we de lever kunnen reinigen en ook meer gal gaan aanmaken, zal onze spijsvertering daar sterk door gaan verbeteren. Dat zal er onmiddellijk ook voor zorgen dat we voedingsstoffen beter kunnen opnemen in het lichaam. Op die manier kunnen we verscheidene voedingstekorten tegengaan. Denk dan vooral aan mensen die problemen hebben met de opname van ijzer en vitamine B12 in het lichaam.

Lichaam ontgiften

We kunnen met triphala het lichaam ontgiften. We zullen daarbij niet alleen de lever stimuleren, maar ook de nieren stimuleren. Op die manier kunnen we gifstoffen sneller afvoeren en zullen we ervoor zorgen dat er zich geen afvalstoffen kunnen opstapelen in het lichaam. Dat zal er automatisch ook voor zorgen dat we minder last krijgen van ontstekingen in het lichaam.

Diabetes bestrijden

Het is vooral de Alma bes die verantwoordelijk is voor het strijden tegen diabetes. Dit kunnen we doordat de gevoeligheid voor insuline zal worden verhoogd. De aanmaak van insuline zal worden gestimuleerd. En ook de bloedsuikerwaarden zullen in balans gebracht worden.

Hoewel triphala duidelijk kan helpen tegen diabetes. Toch kunnen hoge hoeveelheden er net voor zorgen dat we een te hoge bloedsuiker krijgen. Het is dus niet aangeraden om hoge hoeveelheden te gebruiken. En ook belangrijk dat we de bloedsuikerwaarden voldoende controleren. Om op die manier een te hoge bloedsuiker te vermijden.

bloedsuiker controleren

Immuunsysteem versterken

De hoge hoeveelheid vitamine C zal ervoor zorgen dat we meer witte bloedcellen aanmaken. Dit zal zorgen voor een sterker immuunsysteem en zal bescherming bieden tegen ziektes. Ook de aanwezigheid van antioxidanten zullen helpen het immuunsysteem versterken. Waarmee we bijvoorbeeld ook de groei van onze spieren en cellen zullen stimuleren. En bij eventuele blessures of wonden, de genezing gaan stimuleren.

Triphala bijwerkingen

eigenschappen triphala

Zoals met elk middel zijn er bij het gebruik van triphala ook bijwerkingen verbonden. Bij het gebruik van triphala hebben we vooral een verhoogde kans op uitdroging. Dat komt door het verbeterd opnemen van voedingsstoffen en het stimuleren van de spijsvertering. Waardoor we meer water gaan afvoeren via de ontlasting. We dienen er voor te zorgen om elke dag de aanbevolen hoeveelheid water te drinken van 1.5 tot 2 liter.

Mensen die medicijnen nemen tegen hoge bloeddruk of bloedverdunners gebruiken dienen rekening te houden met de werking van triphala. Omdat het de bloeddruk te sterk zou kunnen verlagen in combinatie met medicatie.

In het begin kunnen bijwerkingen zoals diarree optreden. Dit komt door de reinigende werking op de spijsvertering. Waardoor meer afvalstoffen zullen worden afgevoerd via de darmen.

Triphala kan gebruikt worden via supplementen.

 

 

Ook Interessant

Leave a Comment

sixty two − = sixty