Tea Tree Olie En Zijn Vele Voordelen En Gebruiken!

tea tree olie

Tea tree olie is één van de meest gebruikte soorten essentiële olie ter wereld. Er zijn meer dan 500 wetenschappelijke onderzoeken verricht naar de effecten van tea tree olie op het lichaam. Tea tree olie wordt gemaakt van een struikachtige boom, genaamde de Melaleuca.

Aboriginals gebruiken de tea tree olie reeds gedurende duizenden jaren. Zij waren dan ook de eersten die op de hoogte waren van deze belangrijke heilzame werking. Het duurde tot 1920 vooraleer wetenschappers ontdekten dat tea tree olie heel wat geneeskrachtige eigenschappen heeft. Onder meer het antiseptische of antibacterieel effect van tea tree olie.

Vandaag de dag wordt dit vooral gebruikt om huidproblemen op te lossen. Het is een zeer belangrijk ingrediënt in vele cosmetische producten, gaande van nagellak, douchegel tot massageolie.

De tea tree olie heeft een krachtige ontstekingsremmende werking en kan daarom gebruikt worden bij het behandelen van heel wat problemen. De werking is even krachtig als die van medicijnen en komt niet met de gepaarde bijwerkingen die we met traditionele medicijnen kunnen ervaren.

tea tree essentiele olie

Acne bestrijden

Tea tree olie bevat een sterke antibacteriële en schimmelwerende werking. Die zullen uiteindelijk roodheid of zwellingen van de huid helpen vermijden. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat we tea tree olie kunnen vergelijken met een medicijn tegen acne. En wanneer we een gelijkaardige dosis gebruiken, dan is deze een stuk effectiever dan de traditionele medicijnen. (1)

Nog een ander onderzoek kon aantonen dat het effectief kon gebruikt worden tegen acne. De patiënten werden verdeeld in groepen. Waarbij een bepaalde groep de tea tree olie gebruikte en een andere groep een placebo kreeg toegediend. De resultaten toonden aan dat de tea tree olie 6 keer effectiever was dan een placebo. (2)

Het is hier natuurlijk van belang dat we de pure tea tree olie gaan gebruiken. Indien we een crème gebruiken die een kleine hoeveelheid van deze stof bevat, zal dit hoogstwaarschijnlijk onvoldoende zijn.

Psoriasis

Psoriasis is een ander ernstig probleem met de huid. De symptomen zijn rode vlekken op de huid. In sommige gevallen kan de huid ook afpellen. Dat zijn eigenlijk dode huidcellen die zich opbouwen op de huid. en daardoor een laagje schilfervormige huid vormen. Droge plaatsen kunnen jeuk veroorzaken en kan uiteindelijk pijn en irritatie veroorzaken. Er is helaas geen genezing voor psoriasis. Wel kunnen we het probleem helpen bestrijden door tea tree olie te gebruiken. De ontstekingsremmende eigenschappen zullen ervoor zorgen dat de wonden heel snel gaan genezen.

Tea tree olie is heel krachtig in het verwijderen van droge en dode huidcellen die uiteindelijk psoriasis veroorzaken. De antibacteriële en antivirale werking helpt om jeuk te vermijden. Ook roodheid en een branden gevoel zal hierdoor sterk worden verminderd. Het helpt om de te hoge hoeveelheid aangemaakte huidcellen in toom te houden. En bevat terpines, een stuk die kan helpen om heel snel de problemen op te lossen. Het trekt tot diep in de huid en zal daardoor de vorming van littekens helpen herstellen.

Eczeem

Eczeem of eczema is een ander probleem, nauw verwant aan psoriasis. Dit is een huidaandoening die droge en jeukende huid veroorzaakt. Er kunnen zich ook kleine blaasjes gaan vormen. En heeft daardoor voortdurend de neiging om te gaan jeuken. In sommige gevallen is dit zo erg dat we moeilijkheden ondervinden om te slapen. Met zijn antibacteriële werking kan het helpen om het jeukend gevoel te dempen en om de infectie te bestrijden door zijn ontstekingsremmende werking.

We kunnen hiervoor zo’n 20 druppels tea tree olie gebruiken, vermengd met kokosolie. Dit mengsel brengen we dan aan op de huid en herhalen dit 2 keer per dag.

Een andere manier om eczema te behandelen is door enkele soeplepels olijfolie in combinatie met tea tree olie toe te voegen aan het bad. Dat zal ervoor zorgen dat de huid extra gehydrateerd wordt. En zal uiteindelijk de symptomen sterk doen afnemen. Er kan ook amandelolie gebruikt worden in plaats van olijfolie.

Infecties en snijwonden

Wanneer we een snijwonde hebben opgelopen dan kan het ervoor zorgen dat de wonde niet gaat infecteren. We moeten ervoor zorgen dat we eerst en vooral de wonde gaan reinigen met water en eventueel isobetadine.

Daarna kunnen we 2 druppels tea tree olie toevoegen aan amandelolie. En daardoor aanbrengen op de wonde. Het niet aangewezen om de tea tree afzonderlijk te gaan gebruiken zonder de amandelolie, omdat dit een sterk bijtend effect kan hebben op de wonde. Uiteindelijk kunnen we de wonde afplakken met een band. Het voordeel hiervan is niet alleen dat we de wonde sneller zullen kunnen genezen. Maar vooral ook dat we de kans op littekens zodanig verkleinen dat er bijna geen enkele kans bestaat dat er zich ooit littekens gaan vormen.

Dit kan ook gebruikt worden bij het behandelen van snijwonden tijdens het scheren. door heel snel de tea tree olie aan te brengen zullen we minder last hebben van de wonde en wordt dit ook minder lang zichtbaar.

Wratten

Tea tree olie kan ook gebruikt worden tegen wratten. Vooral dan doordat ze antivirale en antiseptische effecten met zich meebrengt. Dat zal ervoor zorgen dat we kunnen de strijd aangaan met het virus. Zowat 1 op 100 mensen heeft wel ergens last van wratten. Zowat 20 op 100 hebben hier ooit mee te maken gehad in hun leven.

We kunnen het mengsel meteen op de plaats van de wrat aanbrengen. Het zal het verdere verloop van de de vorming van schimmel tegengaan. En zal ook de verdere ontwikkeling van bacteriën een halt toeroepen.

We kunnen één of twee druppels op de wrat aanbrengen. Dit laten we 8 uur inwerken door een pleister op te leggen. Na 8 uur kunnen we het proces herhalen. En dit doen we tot de wrat volledig is verdwenen.

Littekens verwijderen

Doordat we sneller de wonde kunnen genezen en uiteindelijk ervoor kunnen zorgen dat we geen infecties ontwikkelen in en rond de wonde, zullen we ook de vorming van littekens helpen vermijden. Er zijn zelfs indicaties dat we reeds bestaande littekens kunnen wegwerken door te behandelen met tea tree olie. We kunnen dit proces 7 dagen lang herhalen om uiteindelijk het litteken te verwijderen.

Welke tea tree olie kopen?

Heel wat cremes en lotions zullen tea tree olie bevatten. Maar om volledig van de effecten van de tea tree olie te kunnen genieten, dienen we toch de pure essentiële olie te gaan gebruiken.

Het is altijd beter dat we ook een drager-olie gebruiken zoals amandelolie of kokosolie. Maar kan in sommige gevallen ook zuiver gebruikt worden. De etherische tea tree olie kan online besteld worden in 10 ml en in 20 ml.

Ook Interessant

Leave a Comment

thirty three − = 27