Wat zijn de voordelen van spelt?

spelt voordelen

De voordelen van spelt zijn zeer vaak onderschat. Het gaat dan vooral in het helpen balanceren van de hormonen. Spelt zal ook helpen in het regelen van het metabolisme. En zal daarbij ook de bloedsomloop verbeteren, de beenderen versterken en het immuunsysteem stimuleren. Verder zijn er nog een reeks andere voordelen die gepaard gaan met het toevoegen van spelt aan ons dieet.

Wat is spelt?

Spelt is meteen één van de oudste gewassen waarvan we weten dat ze geteeld werden door de bevolking. Naar schatting werden ze voor het eerst geteeld zo’n 8.000 jaar geleden. Spelt is een soort gewas die zeer nauw verwant is aan graan. Men gaat er namelijk van uit dat spelt een hybride graansoort is tussen emmertarwe en wilde tarwe.

Echter, wanneer men tarwe begon te ontdekken heeft spelt zeer vlug aan populariteit verloren. Het werd bijna niet meer gebruikt noch geteeld. Toch zien we dat sedert enkele jaren spelt aan een ware opkomst bezig is.

Misschien vooral in Europese landen dan wel. En dat heeft zeker zijn voordelen. Spelt bevat namelijk enorm veel vitamines en mineralen. Ze bevatten tal van voordelen voor onze gezondheid, die in geen geval te vergelijken zijn met die van tarwe.

Voedingswaarde

Spelt bevat heel wat voedingsmiddelen die gewone graansoorten niet bevatten. Natuurlijk bevatten ze een enorme hoeveelheid koolhydraten, net zoals alle graansoorten. Maar verder krijgen we ook een enorme hoeveelheid eiwitten, vezels en tal van vitamines en mineralen.

 • Kalium
 • Zink
 • Seleen
 • Koper
 • Mangaan
 • Ijzer
 • Fosfor
 • Magnesium
 • Foliumzuur
 • Niacine
 • Thiamine
 • Vitamine B6

De voordelen van spelt

spelt granen

Verbetert de vertering

De hoge hoeveelheid vezels zal ervoor zorgen dat we een betere spijsvertering verkrijgen. Vezels helpen onder meer om de stoelgang te stimuleren doorheen het spijsverteringskanaal. Daarbij zal de opname van belangrijke voedingsstoffen ook worden verhoogd. Het risico op constipatie is een stuk kleiner. Maar ook andere problemen zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid en diarree kunnen worden verholpen door deze verbeterde spijsvertering.

Cholesterol in balans houden

Verder spelen vezels niet alleen een belangrijke rol in het behouden van een gezonde spijsvertering. Ook overtollig cholesterol in het lichaam zal worden opgenomen door de vezels en daarmee het lichaam verlaten via de stoelgang.

We zien daarom vooral dat het LDL cholesterolgehalte gaat dalen wanneer spelt gebruikt wordt in het dieet.

Diabetes

De voordelen van spelt dankzij zijn hoge hoeveelheid vezels lijken maar niet te stoppen. Want deze zijn ook grotendeels verantwoordelijk voor het onder controle houden van de bloedsuikerwaarden. Een hoge bloedsuiker houdt verband met een verhoogd risico op diabetes. Dankzij deze hoge hoeveelheid vezels kunnen de koolhydraten minder snel worden opgenomen in het lichaam. Wat ervoor zal zorgen dat het risico op diabetes gaat dalen.

Immuunsysteem stimuleren

Thiamine is een belangrijke stof om het immuunsysteem te versterken. Het zal onder meer helpen tegen stress en angst. En daardoor, door het onderdrukkend effect op het stresshormoon cortisol, helpen om het immuunsysteem te versterken. Spelt is één van de weinige graansoorten die deze vitamines bevatten.

spelt korrels

Helpt om de groei te ondersteunen

De hoge hoeveelheid fosfor zal helpen om nieuwe bloedvaten, spieren, beenderen en organen aan te maken. Ook de hoge hoeveelheid eiwitten die we terugvinden in spelt zal daarbij helpen. Fosfor is onder meer ook van groot belang om DNA aan te maken en daarom ook nieuwe cellen aan te maken. De eiwitten kunnen worden afgebroken en gebruikt als individuele aminozuren voor alle delen van het lichaam.

Hormonen in balans houden

Een ander belangrijk voordeel van spelt is dat het voedingsmiddel kan helpen om de hormonen in balans te houden. Niacine is één van de belangrijke vitamines die we vinden in spelt. Hoewel niacine ook vooral belangrijk is om het cholesterolgehalte te doen dalen. En daardoor ook zal bijdragen aan de cholesterolverlagende voordelen van spelt.

Toch zal niacine ook helpen om hormonen aan te maken. Het gaat dan vooral om seksuele hormonen, die zullen helpen om de algemene gezondheid te verbeteren. We zullen ons beter voelen en zullen minder last krijgen van hormoongerelateerde problemen zoals een laag libido, erectieproblemen of depressie.

Ook het krijgen van overgewicht staat sterk in verband met een verkeerde balans tussen de hormonen.

spelt bloem

Bloedsomloop verbeteren

De verbeterde bloedsomloop die we merken bij mensen die regelmatig dit voedingsmiddel aan hun dieet toevoegen is vooral te wijten aan de hoge hoeveelheid ijzer die we terugvinden in de voedingsmiddelen. Hoewel ijzer hier niet alleen voor verantwoordelijk is. Ook de hoeveelheid koper zal helpen bij de vorming van de rode bloedcellen. Zij zullen meer zuurstof doorheen de bloedvaten kunnen sturen. Wat op zich zal leiden tot een toename aan energie, een snellere genezing van wonden of ontstekingen. Het zal de haren stimuleren om sneller te groeien. En verder ook het metabolisme verhogen.

 

Ook Interessant

Leave a Comment

5 × eight =