Wat is de werking van resveratrol in het lichaam?

resveratrol

Je hebt vast wel al gehoord van de vele voordelen die het drinken van één glas rode wijn met zich meebrengt. Terwijl iedereen denkt dat het aan de wijn ligt, en we dus meer wijn moeten drinken. Toch ligt een andere reden hier aan de basis van deze voordelen. Deze reden heet resveratrol.

Resveratrol is een krachtig antioxidant die we terugvinden in onder meer druiven die gebruikt worden om rode wijn te maken.

rode wijn resveratrol

De belangrijkste voordelen van de werking van resveratrol zijn het beschermen tegen hartziekten. En het verbeteren van het geheugen. Maar dit gaat gepaard met nog een reeks andere eigenschappen. Deze eigenschappen zijn rechtstreeks of onrechtstreeks verbonden aan deze twee belangrijkste voordelen.

Wat is resveratrol?

Resveratrol is een stof die voorkomt in plantaardige voedingsmiddelen. De stof fungeert in het lichaam als een antioxidant. De belangrijkste voedingsmiddelen die resveratrol bevatten zijn druiven, bessen en pinda’s.

De concentratie bevindt zich vooral rond de uiteinden van de vruchten. We vinden bijvoorbeeld in de huid van de druiven een zeer hoge hoeveelheid. Het is dus belangrijk, indien we via de voeding onze hoeveelheid resveratrol willen opdrijven, dat we dus de druif op zijn geheel gaan eten. Zo niet missen we een relatief hoge hoeveelheid aan dit belangrijke antioxidant.

We moeten echter wel stellen dat de meeste onderzoeken rond de gezondheidsvoordelen van deze stof zijn uitgevoerd op dieren. En dat de onderzoeken die dan wel zijn uitgevoerd op mensen, gedaan werden met het gebruiken van een supplement. Daarbij werden tot wel 1.000 keer hogere hoeveelheden gebruikt dan de hoeveelheden die we terugvinden in voedingsmiddelen.

Het is dus zo dat resveratrol inderdaad heel wat voordelen heeft voor onze gezondheid. Maar dat we die helaas door het eten van voedingsmiddelen die deze stof bevatten, niet zullen krijgen. Of toch zeker niet ten volle.

Werking van resveratrol

Bloeddruk verlagen

bloeddruk verlagen resveratrol

Resveratrol heeft niet alleen antioxidante eigenschappen. Ze zal er ook voor zorgen dat de bloedvaten vrij blijven van ontstekingen en wijder worden. Dat heeft een belangrijk voordeel voor onze bloeddruk.

We kunnen daardoor bijvoorbeeld vaststellen dat de stof ervoor kan zorgen dat de bloeddruk gaat dalen. Dit kan helpen bij mensen die last hebben van een hoge bloeddruk.

En kan op die manier de bloeddruk helpen in balans brengen zonder dat er medicatie moet genomen worden tegen deze problemen. (1)

Een ander wetenschappelijk onderzoek is tot de conclusie gekomen dat resveratrol zou kunnen helpen om de druk die wordt gegeven op de bloedvaten, kan verminderd worden wanneer het hart slaat. (2)

De reden waarom de bloedvaten wijder worden heeft te maken met het verhogend effect op stikstof. Er komt meer stikstof in het bloed waardoor de bloedvaten wijder worden. Dit zorgt voor een dalend effect op de bloeddruk bij zowel dieren als bij mensen. (3) (4)

Verbetert de erectie

resveratrol erectieproblemen

Je hebt wel vast al eens gehoord of gelezen dat het drinken van een glas wijn kan helpen om de erectie te verbeteren. De journalisten die dit gepubliceerd hebben zullen zich daar wellicht geen verdere vragen bij gesteld hebben.

Maar de reden dat een glas wijn kan helpen om de erectie te verbeteren heeft zeker niet te maken met de hoeveelheid alcohol die we terugvinden in een glas wijn.

De enige reden waarom dit werkt is door de hoeveelheid resveratrol die we terugvinden in rode wijn. Het is deze stof die ervoor zorgt dat de bloedvaten wijder worden.

Zoals we in het eerste punt besproken hebben. Dat zal helpen om het bloed beter en vooral makkelijker naar de penis te laten stromen. Waardoor de erectie beter tot stand kan komen.

Cholesterol verlagen en triglyceriden verlagen

cholesterol verlagen resveratrol

Resveratrol is niet alleen gunstig om de bloeddruk te verlagen en om de erectie te verbeteren. We zien ook enkele gunstige voordelen over hoe de stof omgaat met vetten in het lichaam.

Een onderzoek dat werd uitgevoerd bij muizen kon vaststellen wanneer ze een vetrijk dieet voorgeschoteld kregen. De totale cholesterolwaarden lager waren en dat het lichaamsgewicht was gedaald. Ook zagen ze dat de HDL cholesterol gestegen was. (5)

De reden waarom resveratrol het cholesterol kan doen dalen is doordat het een bepaald enzym die zorgt voor de aanmaak van cholesterol kan helpen blokkeren. (6)

Daarnaast is er ook nog de antioxidante werking van de stof. Antioxidanten zullen vrije radicalen helpen neutraliseren. Dat zou helpen bij het vermijden en het verwijderen van plak die zich opstapelt aan de wanden van de bloedvaten, als gevolg van het LDL cholesterol.

Onderzoeken hebben kunnen aantonen dat de plak die is ontstaan door het LDL cholesterol kan dalen met 20%.

Verbetert de werking van de hersenen

werking van de hersenen verbeteren

Verschillende onderzoeken hebben vastgesteld dat het drinken van rode wijn kan helpen om bijvoorbeeld alzheimer te vermijden. Dit is niet meteen goed nieuws voor de mensen met een alcoholverslaving. Want de oorzaak is natuurlijk niet de hoeveelheid alcohol die we terugvinden in rode wijn. De rode voor deze voordelige werking is het antioxidant resveratrol.

Het zou onder meer bepaalde eiwitten helpen vermijden in de hersenen. Deze eiwitten zijn verantwoordelijk voor de vorming van plak. Die uiteindelijk leiden tot de ontwikkeling van Alzheimer. (7)

Verder zal natuurlijk ook het antioxidant effect van de stof ervoor zorgen dat de levensduur van de cellen langer wordt. Waardoor ze ook minder snel gaan afsterven of tekenen van veroudering weergeven. Wat op zich ook al voordelig zal zijn voor onze hersenen.

Helpt tegen insulineresistentie

resveratrol druivenResveratrol heeft een aantal zeer belangrijke voordelen bij mensen die lijden aan diabetes. Dat heeft men vooral kunnen aantonen in wetenschappelijke onderzoeken met dieren. Al zijn er ook enkele onderzoeken uitgevoerd bij mensen die deze effecten bevestigen.

Een eerste onderzoek kon aantonen dat resveratrol supplementen kunnen helpen om de bloedsuiker in balans te houden bij mensen met diabetes type 2.

Er werden in totaal 62 patiënten gekozen om deel te nemen aan dit onderzoek. Men gaf ze dagelijks 250 mg resveratrol. En dit gedurende 3 maanden. De resultaten toonden een daling van de bloeddruk, het cholesterol en de bloedsuiker. (8)

Een tweede onderzoek kon aantonen dat resveratrol in staat was om na 4 weken de insulineresistentie te verminderen bij patiënten met diabetes type 2. Dit onderzoek is het eerste onderzoek die kon aantonen dat de stof helpt om de insulineresistentie te verminderen bij mensen. Men gaat ervan uit dat de werking vooral gericht is op het verlagen van oxidatieve schade. (9)

Tegen artrose en reuma

Verder heeft resveratrol een sterke ontstekingsremmende werking. Dit kon onder meer worden aangetoond bij mensen die last hadden van artrose of artritis. Wanneer een supplement met resveratrol genomen werd, dan werd de pijn in de gewrichten als gevolg van ontstekingen veroorzaakt door artritis of artrose, een stuk lichter. (10)

Andere onderzoeken konden dan weer aantonen dat er minder schade wordt opgelopen aan de gewrichten wanneer de stof gebruikt wordt via een supplement. (11)

Tegen kanker

Een laatste belangrijk voordeel dat wordt toegeschreven aan resveratrol is het verlagen van het risico op kanker. Ook zou het onder meer de verspreiding van kanker helpen vermijden. Onderzoeken hebben resultaten aangetoond bij onder meer darmkanker, borstkanker, prostaatkanker en huidkanker. Mits de onderzoeken niet zo talrijk zijn, zullen waarschijnlijk nog andere soorten kanker kunnen worden bestreden met deze krachtige antioxidanten.

(12) (13)

Resveratrol bijwerkingen

Zoals met elk middel hebben we natuurlijk niet alleen met voordelen te maken. Er is ook natuurlijk een kans op bijwerkingen. Hoewel bij resveratrol weinig bijwerkingen werden vastgesteld.

Het enige waar we echter rekening moeten mee houden, is wanneer het supplement wordt gebruikt in combinatie met medicijnen. We hebben het gehad over een verlagend effect op de bloeddruk en een verminderd risico op hartziekten.

Wanneer mensen dan bloedverdunnende medicijnen gebruiken, bestaat het risico op bloedingen of het sneller krijgen van blauwe plekken wanneer we ergens tegenaan lopen.

Daarnaast kan het supplement ook de werking van bepaalde psychiatrische medicijnen tegenwerken.

 

Ook Interessant

Leave a Comment

4 × = eight