Wat Is De Werking Van Probiotica + Voeding Met Probiotica

probiotica gebruik

De gezondheidsvoordelen van probiotica zijn vooral een sterker immuunsysteem. Maar probiotica zal nog heel wat andere zaken helpen verbeteren in het lichaam. Dat houdt in dat we gewicht kunnen verliezen, onze gemoedstoestand kunnen verbeteren en een reeks problemen met de spijsvertering kunnen verbeteren. Ze helpen vooral om te zorgen voor een uitstekende balans tussen goede en slechte bacteriën in het spijsverteringsstelsel.

Wat zijn probiotica?

Probiotica worden eigenlijk gezien als micro-organismen. Deze micro-organismen zullen dan nog eens andere micro-organismen helpen stimuleren. Dat zal bijvoorbeeld dan onze spijsvertering ten goede komen. Het zijn levende organismen die een gunstig effect hebben op de gezondheid van het lichaam waarin ze verblijven.

Het zijn bacteriën die zich reeds op een natuurlijke manier in het lichaam bevinden. Het gaat hier dus wel om goede bacteriën. We hebben zowel goede als slechte bacteriën in het lichaam en helaas hebben we ook deze slechte bacteriën nodig. Ze dienen allebei in balans te zijn om te kunnen genieten van een optimale spijsvertering.

Wanneer we extra probiotica gaan toevoegen aan ons dieet kunnen we ervoor zorgen dat het lichaam sterker staat in de strijd tegen de slechte bacteriën.

We krijgen deze bacteriën reeds toegediend wanneer we voeding krijgen via de moeder in de baarmoeder. De reden waarom sommige kinderen vaker ziek worden dan anderen staat ook rechtstreeks in verband met deze probiotica. Zij hebben mindere hoeveelheden goede bacteriën meegekregen van de moeder. En zijn daardoor niet sterk genoeg tegen bepaalde aanvallen van microben.

Verschillende soorten probiotica

Er zijn een aantal verschillende soorten. Deze hebben elk hun specifieke werking. De meest voorkomende soorten probiotica zijn echter

 • Lactobacilli
 • Bifidobacteria

Hoe werkt probiotica?

werking probiotica

De darmen bevatten goede en slechte bacteriën. De balans tussen deze bacteriën dient een bepaalde lijn te volgen. Daarbij wordt gesteld dat ongeveer 85% van de bacteriën in de darmen, van goede aard dient te zijn. En 15% van slechte aard mogen zijn. De balans tussen deze bacteriën speelt hierbij een doeltreffende rol in het ontwikkelen van ontstekingen en verder ook ziektes in het spijsverteringskanaal.

Wanneer de balans wordt verstoord zal een soort schimmel worden ontwikkeld die het lichaam op een negatieve manier zal gaan beïnvloeden. Door gebruik te maken van bepaalde voeding die probiotica bevat. Of door het gebruiken van probiotica supplementen kunnen we deze balans terug herstellen.

En daardoor ook de frequentie van ontstekingen sterk doen dalen. Waarmee automatisch ook het risico op chronische ziektes sterk gaat dalen.

Wat we nog moeten weten is dat probiotica zeker niet nieuw is. Lang voor de uitvinding van de koelkast en vriezer werd er gretig gebruik van gemaakt van gefermenteerde voedingsmiddelen. Dit diende dan vooral om voedingsmiddelen langer vers te houden. Maar die bevatten dan ook een hoge hoeveelheid probiotica.

Doordat we nu voeding kunnen bewaren in de koelkast of vriezer is het gebruik van gefermenteerde voeding sterk afgenomen. Alsook de inname van de daarbij behorende probiotica.

Wat zijn de voordelen van probiotica voor onze gezondheid?

Prikkelbare darm Syndroom

Onderzoeken hebben aangetoond dat bepaalde chronische aandoeningen van de spijsvertering kunnen worden behandeld met deze probiotica. Eén van de voornaamste daarvan is het prikkelbare darm syndroom.

Het prikkelbare darm syndroom gaat gepaard met een aantal ongunstige effecten in de darmen. Zo hebben deze mensen bijvoorbeeld last van een opgeblazen gevoel, buikpijn, borrelende darmen enzovoort. De reden hiervoor is niet altijd duidelijk.

Maar voeding en onder meer ook stress spelen hierbij zeker een belangrijke rol. Door probiotica te gebruiken en toe te voegen aan onze voeding kunnen we deze ziekte voorkomen en ook behandelen.

Gemoedstoestand verbeteren

Hoewel dit nogal vergezocht mag klinken. Toch kunnen we probiotica sterk in verband brengen met onze gemoedstoestand. Onderzoeken hebben kunnen aantonen dat wanneer mensen zich slecht voelen mentaal, en probiotica worden toegediend, dat deze mensen zich een stuk beter gaan voelen.

Dit komt door de connectie tussen de hersenen en de spijsvertering. Het zou onder meer ook kunnen helpen om symptomen van depressie te onderdrukken.

Vermoeidheid tegengaan

vermoeidheid probiotica

Door voldoende probiotica toe te voegen aan ons dieet kunnen we vermoeidheid tegengaan. Het lichaam kan gezien worden als een machine. En deze machine wordt verbonden met heel wat onderdelen binnenin ons lichaam.

Een verkeerde balans tussen de bacteriën in de darmen kunnen er voor zorgen dat we vaker te maken hebben met vermoeidheid. Ze kunnen zelfs op termijn CVS of het Chronisch Vermoeidheidssyndroom ontwikkelen. Met de hulp van probiotica kunnen we dit fenomeen tegengaan.

Immuunsysteem versterken

Het versterken van het immuunsysteem is misschien wel de meest gekende reden waarom mensen probiotica gaan gebruiken. Wanneer we voldoende probiotica gaan gebruiken dan krijgen we een gezonde balans tussen de slechte en de goede bacteriën in de darmen. Dit zal een gunstig effect hebben op ons immuunsysteem en kan daardoor de vermenigvuldiging van slechte bacteriën helpen tegengaan. Wat op zich zal leiden tot een verminderd risico op ziektes. Verder zal de betere balans ook sterker staan in de strijd tegen eventuele nieuwe bacteriën die we innemen via de voeding of via andere wegen.

Voedingsstoffen beter opnemen

Heel wat voedingsstoffen uit onze voeding gaan helaas verloren. Dat is bij iedereen zo en daar kunnen we weinig aan veranderen. Toch kunnen we dankzij probiotica ervoor zorgen dat er een stuk meer voedingsstoffen kunnen worden opgenomen uit onze voeding door het lichaam. Dat biedt voordelen op alle vlakken.

Minder resistent tegen antibiotica

Resistentie tegen antibiotica kan een groot probleem opleveren wanneer een nieuwe ziekte optreedt. Bacteriën die zich zodanig hebben aangepast dat ze zich kunnen weren tegen antibiotica, door middel van een te hoog gebruik van antibiotica.

Door middel van probiotica gebruik kunnen we ervoor zorgen dat de bacteriën in de darmen niet resistent zullen worden tegen antibiotica. Wanneer we dan ten prooi vallen aan een virus kunnen antibiotica nog steeds hun werk doen en de bacteriën vernietigen.

Mentale gezondheid

depressie probiotica

Hoewel probiotica vooral zal helpen bij problemen met de spijsvertering kunnen we toch ook een duidelijk verband leggen tussen onze darmen en onze hersenen.

Onderzoeken hebben kunnen aantonen dat ontstekingen in de darmen namelijk kunnen zorgen voor bepaalde mentale aandoeningen zoals autisme, depressie, ADHD, Multiple Sclerose en stemmingswisselingen.

Een belangrijke werking van probiotica is namelijk om het risico op depressie te doen dalen. We zien namelijk dat mensen met symptomen van depressie, na het gebruiken van probiotica een duidelijke vermindering van het aantal symptomen ondervinden. (bron)

Maar depressie is niet de enige mentale aandoening die kan worden beïnvloed door probiotica te gebruiken. Er zijn ook gunstige resultaten ontdekt bij symptomen van autisme.

Autisme wordt reeds ruime tijd in verband gebracht met de werking van de spijsvertering. Al kon men nooit concreet aantonen op welke manier dat gebeurde. Toch heeft men kunnen vaststellen dat mensen met Autisme ook meestal te maken hebben met enkele problemen met de spijsvertering.

Via dierlijke onderzoeken heeft men kunnen vaststellen dat een verhoging van het aantal goeie bacteriën in de darmen, via probiotica, ervoor kan zorgen dat de symptomen van autisme gaan afnemen. (bron)

Dat is zeker een baanbrekende ontdekking.

Een ander onderzoek werd gedaan met een jongen die leed aan een zeer ernstige vorm van autisme. De jongen had daarnaast ook problemen met de spijsvertering. Men ging de jongen behandelen met probiotica om de problemen met de spijsvertering aan te pakken. Tot hun verbazing bleken de symptomen van Autisme ook sterk af te nemen. (bron)

Mooie en gezonde huid

gezonde huid

Er zijn een aantal onderzoeken bekend die het gebruik van probiotica in verband brengen met de gezondheid van onze huid.

Men kon onder meer vaststellen dat het risico op huidaandoeningen zoals psoriasis en eczeem sterk gaan afnemen bij kinderen die probiotica gebruiken. Ook acne zou minder vaak voorkomen. Hoewel men niet exact kan zeggen hoe dit principe in zijn werking gaat. Toch onthullen de resultaten echter wel de werking ervan. (bron)

Ook worden de voordelen van probiotica in verband te zijn met een vermindering van het aantal ontstekingen in de darmen. Dat zou op zich dan ook zorgen voor minder ontstekingen in de huid. Waardoor we kunnen genieten van een mooie en gezondere huid. In combinatie met vitamine E kunnen we ook sterk de veroudering van de huid tegengaan.

Beschermend tegen verschillende allergische reacties

Wanneer we weinig goede bacteriën in onze darmen hebben, dan hebben we automatisch ook meer kan op het ontwikkelen van bepaalde allergische reacties. De reden waarom probiotica kan helpen in het verminderen van bepaalde allergische symptomen komt door de vermindering van ontstekingen in de darmen. Waardoor het immuunsysteem minder snel gaat reageren. Wat resulteert in minder allergische reacties. (bron)

Bloeddruk verlagen

Een aantal verschillende onderzoeken hebben kunnen aantonen dat er ook een duidelijk verband bestaat tussen probiotica en een verlaging van de bloeddruk. Deze verlaging van de bloeddruk komt er vooral door het in balans brengen van de vetprofielen. We krijgen namelijk lagere triglyceriden en een lagere LDL cholesterol. Ook wordt insuline resistentie een stuk lager gemeten. Dat betekent dat al deze factoren zullen bijdragen aan verlaging van de bloeddruk. (bron)

Gebruik tegen Diabetes

diabetes probiotica

We hebben het reeds gehad in ons vorig punt dat probiotica kan helpen om de insuline resistentie te verkleinen. Dat betekent dat het lichaam gevoeliger zal worden voor insuline. En dus ook sneller een hoge bloedsuiker kan aanpakken.

Een onderzoek waarbij maar liefst 200.000 mensen bij betrokken waren heeft enkele belangrijke zaken kunnen aantonen. Namelijk  dat een hoger gebruik van probiotica, het risico op de ontwikkeling van Diabetes sterk doet dalen. (bron)

Gebruik van probiotica tegen vette lever

Een vette lever komt voor bij 1 op de 4 mensen ter wereld. Dit gaat dan vooral om de opbouw van vet in de lever. Dit kan uiteindelijk zorgen voor het falen van de lever en kan zelfs de dood van de patiënt als gevolg hebben.

Een onderzoek uit 2013 heeft kunnen aantonen dat pro biotica kan worden gebruikt om een aantal belangrijke symptomen aan te pakken van vette lever. Dit is echter alleen het geval wanneer de vette lever niet is ontstaan door overmatig alcoholgebruik. (bron) Het gebruik van deze pro biotica kan dus ook helpen bij een lever detox.

Artritis / Artrose

Een ongezonde darmflora zal uiteindelijk leiden tot een minder krachtig afweersysteem. Waardoor we ook meer last zullen hebben van bepaalde auto-immuunreacties. Artritis of Artrose is daar één van. Een aantal onderzoeken bij mensen hebben kunnen aantonen dat het gebruik van probiotica een daling kan veroorzaken in de frequentie van ontstekingen bij deze mensen. Dit zou er zelfs helpen voor zorgen dat de ziekte niet verder evolueert. (bron)

Nierstenen

Nierstenen treffen heel wat mensen. Hoewel er meer mannen dan vrouwen te maken hebben met dit probleem, toch is het een probleem dat we koste wat het kost willen vermijden. Het zorgt voor onmetelijke pijn in de buikstreek en kan helaas niet altijd worden vermeden. We weten dat we heel wat water moeten drinken om de vorming van nierstenen te vermijden. Maar toch blijken bepaalde mensen meer geneigd om deze te ontwikkelen dan anderen.

Onderzoekers hebben nu kunnen aantonen dat er een verband bestaat tussen nierstenen en bacteriën in de darmen. Wanneer we meer pro biotica gebruiken krijgen we een verminderd risico op de vorming van nierstenen.

Afvallen met probiotica

afvallen probiotica

Probiotica werden reeds vroeger in verband gebracht met gewichtsverlies. Hoewel dit in sommige gevallen kan helpen zal dit toch niet bij iedereen het geval zijn. Er zal zeker een verbetering optreden in de werking van de spijsvertering.

Mensen die dus last hebben van ontstekingen in de darmen of die overgewicht hebben ontwikkeld door een zeer ongezond dieet bestaande uit suiker en fastfood kunnen hier misschien wel van profiteren.

Toch zijn de resultaten niet voor iedereen positief op vlak van gewichtsverlies. Het zal zeker helpen bij het verbeteren van de spijsvertering. Maar bij het afvallen is het vooral belangrijk dat we aanpassingen doorvoeren aan onze levensstijl en voeding in het algemeen. Het gebruik van probiotica alleen kan hier vaak niet voldoende zijn.

Hoe kunnen we meer probiotica innemen?

Pro-biotica kan worden ingenomen door bepaalde voedingsmiddelen te eten. Ook is het belangrijk dat we de probiotica in de darmen gezond houden. Dat betekent dat we daarnaast ook voeding zullen moeten eten die deze gezonde bacteriën helpen in stand houden. Verder dienen we dan ook voedingsmiddelen te vermijden die deze probiotica willen vernietigen.

Zure voeding

Zure voeding bevatten niet alleen pro biotica, ze zullen er immers ook voor zorgen dat dankzij de zuren aanwezig in deze voeding, er een betere werking van probiotica kan ontstaan in het lichaam. Het eten van bijvoorbeeld appelazijn kan daarbij belangrijk zijn.

We kunnen dan bijvoorbeeld elke dag voor het eten één of twee soeplepels appelazijn gebruiken. Daarnaast kunnen we meer gefermenteerde voedingsmiddelen gebruiken in ons dieet zoals kefir, tempeh, miso, zuurkool en yoghurt.

Geef probiotica de juiste zorg en voeding

Pro-biotica dienen in stand te worden gehouden. Daarvoor hebben we de juiste voeding nodig. Probiotica zijn levende organismen die in onze buik leven. Hoe raar we deze gedachte ook kunnen vinden. Daardoor hebben ze ook de juiste zorg nodig. Het is dus belangrijk dat we voldoende vezels eten. Zij kunnen er zelfs voor zorgen dat de pro biotica in het lichaam gaan vermenigvuldigen.

We denken dan vooral aan

 • Chia zaad
 • Lijnzaad
 • Groenten
 • Zoete aardappelen

Naast het feit dat chia zaad en lijnzaad zorgen voor een enorme hoeveelheid vezels zullen ze ook de mogelijkheid bieden om het omega 3 gehalte in het lichaam te verhogen. Wat er ook voor zal zorgen dat we minder last krijgen van ontstekingen. Daarom behoren ze zeker ook tot de ontstekingsremmende voedingsmiddelen.

Probiotica supplement gebruiken

Een probiotica supplement kan gebruikt worden om steeds te zorgen voor een hoge hoeveelheid probiotica in het lichaam. Waardoor de bacteriën steeds in balans worden gehouden en er een verminderd risico op ontstekingen plaatsvindt in het lichaam.

Probiotica voeding

probiotica voeding

We zullen even de belangrijkste probiotica voeding opsommen

 • Kefir
 • Geitenmelk
 • Schapenmelk
 • Kombucha
 • Miso
 • Yoghurt
 • Natto
 • Kimchi

Bijwerkingen probiotica

Hoewel bijwerkingen van probiotica vooral zullen voorkomen bij het gebruik van onnodig hoge hoeveelheden. Toch is het belangrijk dat we ze even overlopen.

We zien vooral dat diarree kan optreden bij mensen die te hoge hoeveelheden gebruiken. Of die te snel beginnen met een hoge dosis. Het is daarom aangeraden, indien we een hogere dosis willen gaan gebruiken, dat we de eerste week of eerste weken beginnen met een lagere dosis. En die dan stelselmatig verhogen via het supplement.

Ook Interessant

Leave a Comment

÷ eight = one