Beste Voorbeelden Van Prebiotische Voeding

Prebiotische voeding wordt regelmatig verward met probiotische voeding. Dat zijn echter twee verschillende soorten voedingsmiddelen die echter wel met mekaar in verband kunnen worden gebracht. In dit artikel gaan we meer leren over de rol die prebiotische voedingsmiddelen zullen spelen op vlak van onze gezondheid.

Probiotica en prebiotica zorgen voor een aanzienlijke hoeveelheid voordelen voor onze gezondheid. Vooral dan voor de gezondheid van ons spijsverteringsstelsel. Probiotica zijn micro-organismen die leven in onze darmen. Ze zullen helpen bij de spijsvertering door bijvoorbeeld onze spijsverteringskanalen te reinigen en op die manier een goede stofwisseling tot stand zullen helpen brengen. Net zoals alle levende wezens zullen probiotica ook moeten gevoed worden om ervoor te zorgen dat ze eerst en vooral in stand kunnen blijven. En vooral ook naar behoren hun werk kunnen doen in het lichaam.

Prebiotische voeding kan echter gezien worden als de voeding voor probiotica. We kunnen met andere woorden stellen dat probiotica de prebiotische voeding zullen eten. Om er dus voor te zorgen dat probiotica zich kan blijven vermenigvuldigen en kan blijven werken in het lichaam, dienen we te zorgen voor voldoende prebiotische voeding.

Prebiotica zullen altijd voor een groot deel bestaan uit vezels. Deze onverteerbare vezels zullen dienen als voedingsbron voor de probiotica. Zonder het te beseffen zullen we reeds bepaalde hoeveelheden van deze voedingsmiddelen eten. Maar in dit artikel gaan we er even dieper op in, en gaan we een lijst samenstellen met de belangrijkste prebiotische voeding.

Wat doet prebiotica

Zoals we reeds hebben gezegd dient prebiotische voeding als voedingsbron voor probiotica. Zij hebben deze voedingsmiddelen nodig om te kunnen  overleven en zich verder te kunnen vermenigvuldigen. Maar er is meer dan dat. Prebiotische voeding zal er namelijk ook voor zorgen dat we minder snel terug honger krijgen door middel van het balancerend effect op de bloedsuiker. We krijgen een status quo van onze bloedsuiker en hebben daardoor minder insuline nodig. Daardoor zal het lichaam minder geneigd zijn om overgewicht op te slaan en kunnen we blijven genieten van een optimale gezondheid.

Cichoreiwortel

Cichoreiwortel bestaat voor een groot gedeelte uit vezels. Om precies te zijn, we hebben zo’n 65% vezels in de cichoreiwortel. Dat maakt het zeker één van de beste prebiotische voedingsmiddelen die we kunnen vinden. We kunnen deze wortel tegenkomen in de meeste supermarkten maar kunnen echter ook via een supplement ingenomen worden. Hoewel een supplement natuurlijk geen slecht idee is, toch is het beter dat we het rauw innemen via voedingsmiddelen dus.

Cichoreiwortel wordt vaak toegevoegd aan bereide voeding zoals ontbijtgranen, ontbijtrepen, zuivelproducten, broodproducten en vele andere bereide producten.

Artisjok

artisjok prebiotica

Artisjok is vooral bekend om zijn krachtige werking tegen een hoog cholesterol. Ook zijn er reeds gunstige resultaten geboekt met artisjok bij mensen die last hebben van diabetes of steeds een hoge bloedsuiker hebben. Wat de meeste mensen echter niet weten is dat we artisjok ook kunnen gebruiken om meer prebiotica in te nemen. Dat zal er helpen voor zorgen dat onze goede bacteriën voldoende voeding hebben en zich kunnen blijven vermenigvuldigen en zodoende hun job kunnen blijven doen in onze darmen.

Dit komt vooral door zijn hoge hoeveelheden vezels maar ook door andere belangrijke stoffen zoals kalium en ijzer die we daarin terugvinden. De artisjok heeft ook een zeer lage glycemische index, wat het zeer aantrekkelijk maakt voor mensen met diabetes of met een hoger risico op de ontwikkeling van diabetes.

Paardenbloem

De volgende in de rij met prebiotische voeding is de paardenbloem. We kunnen de paardenbloem gebruiken voor enorm veel problemen met de gezondheid. De plant heeft bijvoorbeeld een sterk vochtafdrijvend effect. Wat kan helpen bij mensen die de nieren willen reinigen of de functie van de nieren willen verbeteren. Ook zullen bepaalde stoffen in de plant ervoor zorgen dat de lever gestimuleerd wordt. Wat er dan weer zal voor zorgen dat de lever beter zijn gifstoffen kan afvoeren.

Maar de paardenbloem behoort ook tot de prebiotische voeding. Ze bevat maar liefst 540% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine K, maar ook vitamine A en C. We krijgen ijzer en calcium en kunnen rekenen op een enorme hoeveelheid vezels. Al deze stoffen zullen helpen om de probiotica in het lichaam te voorzien van de nodige voedingsstoffen om op die manier optimaal te blijven functioneren.

Knoflook

knoflook prebiotica

Knoflook heeft een gunstige werking op het hart en op de bloeddruk bij mensen die last hebben van een hoge bloeddruk. Ook kan knoflook gebruikt worden om bijvoorbeeld LDL cholesterol of slechte cholesterol te doen dalen. We krijgen daarbij ook een daling van het risico op aderverkalking of atherosclerose.

Maar deze plant behoort ook tot de prebiotische voeding. Ze wordt dan wel beter rauw gegeten. Wanneer we ze toch willen gebruiken in onze maaltijden dan zorgen we er best voor dat we knoflook slechts op het laatste moment toevoegen aan de bereiding. Een te lange kooktijd kan er namelijk voor zorgen dat de werking van knoflook gedeeltelijk gaat afzwakken.

Prei

Prei kennen we vooral van bij de soep of bij de bereiding van mosselen. Ze kan worden gebruikt als vervanging van ajuinen omdat ze een iets zachtere smaak heeft. Het kan daarom worden gebruikt om een salade te maken of om quiche te bereiden. Natuurlijk behoort prei ook tot de betere prebiotische voeding omdat er een hoge hoeveelheid vezels kan worden teruggevonden in de plant. Los daarvan krijgen we ook nog een hoge hoeveelheid vitamine K en vitamine C.

Ajuinen

prebiotische voedingsmiddelen ajuinen

Ajuinen bevatten zeer krachtige antioxidanten en kunnen zowat dezelfde effecten bekomen in het lichaam als knoflook. Dit komt grotendeels doordat ze tot dezelfde familie behoren. Maar ajuinen kunnen bijvoorbeeld onze hoeveelheid insuline verhogen. Ze bevatten quercetine en chroom. En zullen werken in het lichaam als een zeer krachtig antioxidant waarmee we dus vrije radicalen kunnen bestrijden.

Het zal ons dus niet verbazen dat ook de ajuinen behoren tot de prebiotische voeding.

In tegenstelling tot de knoflook kunnen we ajuinen echter op verschillende manieren bereiden. De werking blijft steeds overeind. We kunnen ze bijvoorbeeld caramelizeren. Dat zorgt voor een heerlijk resultaat bij elke maaltijd. En toch kunnen we nog steeds blijven profiteren van de belangrijke gezondheidseigenschappen van de ajuin. Hoewel ajuinen een stuk minder vezels bevatten dan andere planten die we hier hebben vermeld. Toch zijn we zeer belangrijk in een gezond dieet. Omdat ze belangrijke antioxidanten bevatten en daardoor het immuunsysteem, alsook de probiotica zullen beschermen en in stand zullen houden.

Bananen

bananen prebiotische voeding

Bananen staan erom bekend een hoge hoeveelheid kalium en vitamines B  te bevatten. Maar bananen bevatten ook vezels. Al zullen we zeker geen enorme hoeveelheid daarvoor kunnen innemen. Toch zal de combinatie van vitamines B, kalium, antioxidanten en vezels ervoor zorgen dat bananen zeer krachtige prebiotische voedingsmiddelen zijn en dus thuishoren in elk gezond dieet.

Prebiotica supplement

Een prebiotica supplement kan natuurlijk ook gebruikt worden. Dit supplement zal in bijna alle gevallen voor een deel bestaan uit prebiotica en probiotica.

 

Ook Interessant

Leave a Comment

ten × one =