Voordelen van oregano olie voor onze gezondheid

oregano olie

Oregano is een zeer vaak gebruikte specerij en wordt vooral gebruikt in de Italiaanse keuken. Toch kan deze specerij ook bewerkt worden om er de essentiële oregano olie uit te winnen. Deze bevat zeer krachtige antioxidanten en belangrijke bestandsdelen die kunnen helpen om de gezondheid te verbeteren.

Oregano olie kan zowel inwendig als uitwendig gebruikt worden. Het is een natuurlijk antibioticum en heeft schimmelwerende eigenschappen. Er zijn ook aanwijzingen dat het kan helpen om gewicht te verliezen en om het cholesterolgehalte in balans te brengen.

oregano poeder

Wat is oregano olie?

Oregano olie komt van de bladeren van de oregano plant. De wetenschappelijke naam luidt Origanum vulgare, dit betreft een bloeiplant van dezelfde familie als de verschillende muntsoorten. Het wordt gebruikt als een specerij in verschillende gerechten.

We kunnen de plant overal in Europa terugvinden. Al wordt ze nu bijna over de hele wereld geteeld omwille van zijn belangrijke medicinale en culinaire eigenschappen.

Oregano olie werd reeds gebruikt bij de Grieken en de Romeinen. Daar gaven ze het de naam “oros” ofwel genot.

Het mengsel wordt gehaald door de bladeren te drogen en daarna met stoom te bewerken. Dit heet een distilleerproces. De belangrijkste bestandsdelen zijn fenolen, terpenes en terpenoïden. Deze hebben een krachtige antioxidante werking en zijn vooral van belang voor de smaak, maar dus ook voor veel van de gunstige eigenschappen op onze gezondheid.

Natuurlijk antibioticum

Oregano olie kan helpen om bacteriën af te weren. We zien dat onder meer de Staphylococcus aureus bacterie kan worden gedood. Deze bacterie is vooral de oorzaak van verschillende infecties. En kunnen op hun manier ernstige huidproblemen veroorzaken.

Een bepaalde studie kon aantonen dat muizen die behandeld werden met oregano olie, bijna evenveel kans hadden om te herstellen dan muizen die behandeld werden met antibiotica. 43% van de muizen herstelden door het gebruik van oregano olie. Terwijl 50% herstelde door gebruik te maken van een antibioticum. (1)

Er was echter nog beter nieuws te ontdekken. Bacteriën die resistent geworden zijn tegen antibiotica konden worden gedood dankzij oregano olie te gebruiken. Dit zijn dan vooral bacteriën die blaasontstekingen of andere ontstekingen in de urinewegen veroorzaken.

Gewicht verliezen

Oregano olie kan helpen bij het afvallen. In een bepaald onderzoek konden wetenschappers aantonen dat muizen gevoed met een vetrijk dieet, minder gewicht aankwamen wanneer ze ook oregano olie toegediend kregen. Ook zou de vorming van vet cellen tegengegaan worden. (2)

Preventie tegen kanker

oregano specerij

Een aantal onderzoeken hebben aangetoond dat bepaalde stoffen in de oregano olie kunnen helpen in de preventie tegen kanker. Zo zien we onder meer een beschermende werking tegen longkanker, borstkanker en leverkanker.

Het zou onder meer de groei van kankercellen tegengaan en daarmee ook bijdragen aan het afsterven van deze kankercellen.  (3) (4)

We moeten er echter rekening mee houden dat deze onderzoeken niet zijn gedaan bij mensen maar bij dieren. Om die reden is heet te vroeg om te zeggen dat we daadwerkelijk kanker kunnen voorkomen door het mengsel te gaan gebruiken.

Heeft een kalmerende en pijnstillende werking

Oregano olie kan gebruikt worden als een natuurlijke pijnstiller. Een onderzoek heeft aangetoond bij muizen deze essentiële olie daartoe in staat is. Het kon onder meer pijn verminderen bij muizen, de effecten waren vergelijkbaar met morfine. De actieve stof die hiervoor verantwoordelijk is, heet carvacrol.

Een ander onderzoek heeft hetzelfde effect kunnen aantonen bij ratten. Maar daar stelde men vast dat een hogere dosis, nog beter de pijn kan onderdrukken. Dat was een indrukwekkend resultaat. (5)

Ontstekingsremmende eigenschappen

Ontstekingen in het lichaam worden in verband gebracht met een aantal ongunstige effecten in het lichaam. Dankzij oregano olie kunnen we de ontsteking remmen.

Een onderzoek toonde aan dat oregano olie ervoor kan zorgen dat de mechanismen die uiteindelijk de ontsteking uitlokken, kunnen worden tegengewerkt.

Men kon vaststellen dat carvacrol in staat was om zwellingen tegen te gaan, met maar liefst 60%. (6)

Spijsvertering verbeteren

De specerij net als de olie van oregano kan helpen om de spijsvertering te verbeteren op verschillende manieren. Wanneer we te maken hebben met diarree, krampen en een opgeblazen buik dan kunnen we uiteindelijk last hebben van parasieten. Deze kunnen door middel van oregano olie uitgeroeid worden. Via wetenschappelijke onderzoeken kon men aantonen dat 80% van de patiënten volledig konden herstellen, zonder de hulp van andere medicijnen.

Schimmelinfecties bestrijden

Schimmels zijn meestal onschuldig maar kunnen uiteindelijk infecties ontwikkelen. Dat kan voor problemen zorgen. Eén van die problemen zijn candida. Het is de meest voorkomende schimmelinfectie ter wereld.

Via onderzoeken kon men vaststellen dat maar liefst vijf verschillende soorten van candida kunnen worden bestreden. Zowel in de mond als in de vagina. Oregano olie was de meest effectieve olie van alle oliën die werden getest bij het behandelen van candida. En dit terwijl nog heel wat andere etherische oliën schimmelwerende eigenschappen hebben. (7)

Onder meer orale candida kan heel effectief bestreden worden door gebruik te maken van carvacrol, die we dus vinden in oregano olie. Dit is niet alleen belangrijk voor mensen met candida. Candida wordt ook in verband gebracht met de ziekte van Crohn.

Zeer krachtige antioxidante werking

essentiele oregano olie

Antioxidanten kunnen helpen om het lichaam te beschermen tegen de schade die wordt veroorzaakt door vrije radicalen. Vrije radicalen kunnen onder meer de veroudering versnellen en kunnen chronische ziektes zoals kanker en hartziekten doen ontstaan. Vrije radicalen vinden we overal, ze zijn een natuurlijk bijproduct van het metabolisme en ontstaan uit afvalstoffen. Ze kunnen ook ontstaan als gevolg van een fysieke of mentale inspanning. Ook in de lucht vinden we deze vrije radicalen terug. Die komen dan via de longen in het lichaam terug.

Oregano olie bevat tot 30 keer meer antioxidanten dan andere kruiden die getest werden. De antioxidante werking is ook 40 keer krachtiger dan blauwe bessen en appelen. En hoewel verse kruiden ook enorm veel antioxidanten bevatten. Toch bevat de essentiële oregano olie een stuk meer geconcentreerde hoeveelheden, waardoor de antioxidante activiteit vermenigvuldigd wordt.

Cholesterol verlagen

Een ander belangrijk aspect van het gebruik van oregano olie is dat we er cholesterol mee kunnen verlagen. Een onderzoek heeft aangetoond bij 48 patiënten met hoog cholesterol, dat die in staat is om het LDL cholesterol te verlagen en het HDL cholesterol te verhogen.

Hier is het ook weer carvacrol die uiteindelijk verantwoordelijk is voor deze cholesterolverlagende functie.

Hoe kunnen we oregano olie gebruiken

Oregano olie kan gebruikt worden inwendig en uitwendig. Er zijn ook capsules verkrijgbaar, die bevatten een geconcentreerde hoeveelheid werkzame stoffen en zijn over het algemeen goedkoper dan de etherische oliën.

Wanneer we oregano olie gebruiken op de huid is het beter dat we dit mengen met een dragerolie zoals kokosolie of olijfolie. We kunnen dan één of twee druppels aanbrengen in combinatie met één koffielepel olijfolie.

Het kan ook onder de tong gebruikt worden. Ook dit doen we beter door olijfolie te gebruiken om het mengsel te mengen. We kunnen dit dan enkele minuten onder onze tong houden en daarna terug uitspuwen.

Het kan ook inwendig gebruikt worden, maar dan doen we dat beter met een glas water.

We kunnen deze oregano olie online bestellen.

Ook Interessant

Leave a Comment

twelve ÷ three =