Welke Natuurlijke Antidepressiva Zijn Krachtiger Dan Medicatie?

Wanneer we er nu over praten of niet, de kans is echter heel groot dat iemand uit onze nauwe sociale kring een antidepressiva gebruikt om depressie te bestrijden. Ongeveer 15% van de volwassenen gebruikt namelijk een antidepressiva. Dat is een verdubbeling bij pakweg 10 jaar geleden. Het percentage van mensen die antidepressiva gebruiken is het hoogst bij vrouwen en bij gepensioneerden.

Indien we ons willen concentreren op enkel de vrouwelijke bevolking, dan kunnen we stellen dat zo’n 25% van de vrouwelijke bevolking antidepressiva gebruikt. Dat is een enorm aantal. De reden hiervoor is omdat depressie de meest voorkomende mentale aandoening is tegenwoordig. Daar zijn verschillende oorzaken voor te vinden. En hoewel in sommige gevallen een medicijn kan helpen. Toch zijn er heel wat natuurlijke antidepressiva die hetzelfde effect hebben als de medicatie, maar dan wel gepaard gaan met heel wat minder nevenwerkingen.

Men ging er enkele jaren geleden nog van uit dat depressie hoofdzakelijk wordt veroorzaakt door een verkeerde balans tussen de neurotransmitters. Hoewel dit één van de belangrijkste oorzaken is van een depressie. Toch zijn er nog heel wat andere factoren die een belangrijke spelen in het uiteindelijk ontstaan van de aandoening. We denken dan vooral aan stress, lichamelijke problemen, ingrijpende gebeurtenissen en problemen met de zenuwcellen.

Een natuurlijke antidepressiva zal op een natuurlijke manier de balans tussen de neurotransmitters trachten te herstellen. En zal op die manier ook helpen om de stress en angst te bestrijden.

Natuurlijke antidepressiva

Zonlicht

De reden waarom mensen in de winterperiodes vaker last hebben van depressie kunnen we makkelijk verklaren. Het gebrek aan zonlicht zorgt ervoor dat we eerder somber worden. Dit is ook de verklaring waarom in Noordelijke landen het gebruik van antidepressiva nog een stuk hoger is dan in onze landen. En waarom daar het alcoholgebruik, druggebruik en zelfmoordcijfers een stuk hoger liggen.

De zon zal verschillende zaken veranderen in ons lichaam. Eerst en vooral is er het ontspannende gevoel van de warmte die ze ons geeft. Verder is er het feit dat we dankzij het zonlicht vitamine D kunnen aanmaken. Dit zal op zijn beurt helpen het serotonine verhogen in onze hersenen. Waardoor we ons een stuk beter voelen.

Maar er is ook het sociale aspect, wanneer de zon schijnt vinden we meer mensen op straat en kunnen we sneller een gesprek aangaan. In de winter kunnen we ons sneller opgesloten en geïsoleerd voelen. Wat het risico op depressie doet stijgen.

Deze natuurlijke antidepressiva heeft aangetoond zeer effectief te zijn. Mensen die regelmatig zonnen in de zomerperiodes hebben via wetenschappelijke onderzoeken bewezen dat ze een lager risico vormen voor depressie.

Tijdens de winter kunnen we deze natuurlijke antidepressiva helaas niet gebruiken. Maar gelukkig is zonlicht niet de enige natuurlijke antidepressiva die we kunnen gebruiken om depressie op een alternatieve manier te behandelen.

Sint-Janskruid

sint janskruid natuurlijke antidepressiva

Sint-Janskruid is een plant die we oorspronkelijk terugvinden in Europa. Al komt ze ook in bepaalde delen van Azië en Afrika voor. Sint-Janskruid is een natuurlijke antidepressiva omdat ze op dezelfde manier zal werken als de medicijnen die we toegediend krijgen om deze aandoening te behandelen.

We krijgen namelijk een verhoging van het serotoninegehalte in de hersenen. Daardoor kunnen we ons beter voelen en gaan de symptomen afnemen van depressiviteit.

Via wetenschappelijke onderzoeken heeft men echter reeds in 2008 kunnen aantonen dat sint-janskruid even krachtig kan zijn bij de behandeling van depressie, als de bekende medicijnen die worden gegeven. (1)

Al moeten we er meteen ook bij vermelden dat sint-janskruid supplement niet mag gecombineerd worden met bloedverdunners.

Omega 3 vetzuren

zalm omega 3 tegen depressie

Een groot deel van onze hersenen bestaan uit omega 3 vetzuren. Ze spelen een doorslaggevende rol bij onze concentratie, geheugen en bij het bepalen van onze aandacht. We vinden ze vooral terug in vette vissoorten zoals zalm, sardines, makreel, forel en andere vissoorten.

Onderzoekers hebben een verband kunnen leggen tussen omega 3 en depressie. Mensen met een lage hoeveelheid omega 3 in het lichaam, hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van depressie. Ook zou het gebruiken van meer omega 3 de symptomen van depressie kunnen helpen onderdrukken. (2)

Het probleem bij omega 3 is dat mensen vaak wel een adequate hoeveelheid omega 3 innemen. Maar in de meeste gevallen een te hoge hoeveelheid omega 6 innemen. Dat zorgt ervoor dat de werking van omega 3 wordt tegengewerkt.

De beste manier om meer omega 3 dan omega 6 in te nemen is door vis te eten. Bijna alle andere omega 3 rijke voedingsmiddelen zoals noten en zaden bevatten een hogere hoeveelheid omega 6 dan omega 3. Met als enige uitzondering lijnzaad en chiazaad.

chiazaad omega 3

Maar bij deze twee zaden krijgen we vooral ALA vetzuren. Die moeten in het lichaam worden omgezet in de bruikbare DHA en EPA vetzuren. En deze omzetting gebeurt in zeer kleine proporties. Voor DHA wordt geschat op 1% uit de totale hoeveelheid ALA vetzuren. Bij EPA is dat iets hoger en wordt dat geschat op 5 tot 8%.

omega 3 supplement tegen depressie

Een omega 3 supplement bestaande uit visolie supplementen of algenolie supplementen kan ervoor zorgen dat we de omega 3 hoeveelheid verhogen en de balans tussen omega 3 en omega 6 herstellen. Wat de kans op depressie zal doen afnemen.

Sam-e (S-adenosylmethionine)

Sam-e ofwel S-adenosylmethionine kan gebruikt worden tegen depressie. Het is een natuurlijke antidepressiva die werkt als een middel om de neurotransmitters te verhogen in onze hersenen. (3)

SAMe is een natuurlijk bestandsdeel die voorkomt in het lichaam. Het is een deel van het aminozuur methionine. Niet alleen de neurotransmitters zullen gestimuleerd worden door dit aminozuur. Ook de verbinding van de zenuwen wordt verbeterd. Het is daarom ook dat Sam-e kan gebruikt worden bij spierpijn en gewrichtspijn. Mensen met reuma en artrose gebruiken Sam-e dan ook om deze reden.

Het zorgt voor een verbetering van onze gemoedstoestand en heeft aangetoond gunstig te zijn bij mensen met Parkinson en ook met depressie. Hoewel het nog effectiever kan zijn bij de oudere bevolking, onder meer door zijn werking tegen artrose, reuma en Parkinson. Toch kunnen jongere mensen hier ook van profiteren.

We moeten echter rekening houden met eventuele bijwerkingen van Sam-e. Zo kunnen hoge hoeveelheden ervoor zorgen dat we met constipatie te maken krijgen. In combinatie met voldoende vezelrijke voeding kan dit probleem echter opgelost worden.

Sam-e wordt genomen via een supplement. Om bijwerkingen te vermijden gebruiken we een dosis van 1 x 200 mg of maximaal 2 x 200 mg per dag.

5 HTP

depressie 5 htp antidepressiva

5 HTP wordt ook gezien als een natuurlijke antidepressiva. 5-hydroxytryptofaan is een aminozuur die we onder meer terugvinden in kalkoen en bananen. Het is een belangrijke molecule die zal zorgen voor de aanmaak van serotonine. Dat zal ervoor zorgen dat de gemoedstoestand zal verbeteren en uiteindelijk symptomen van depressie helpen onderdrukken.

5-HTP heeft als grote voordeel dat het heel snel door de hersenen kan gebruikt worden. Dat betekent dat we het meteen kunnen gebruiken om meer serotonine aan te maken. Dat kan vooral gebruikt worden tegen angst en depressie. Wanneer we last hebben van fobieën of andere angsten kan dit zeer gunstig zijn.

Verder kunnen mensen die lijden aan slapeloosheid ook deze natuurlijke antidepressiva 5-HTP gebruiken. Omdat de verhoging van serotonine ervoor zal zorgen dat we makkelijker melatonine kunnen aanmaken. In combinatie met het ontspannend effect die 5-htp zal verzorgen kunnen we makkelijker in slaap vallen.

Om bijwerkingen te vermijden is het beter om 5 htp supplementen te gebruiken in combinatie met voeding. Dit zal het risico op eventuele bijwerkingen zoals misselijkheid tot een minimum beperken.

Curcumine

curcumine natuurlijke antidepressiva

Curcumine is een stof die we terugvinden in kurkuma. Kurkuma is een Indiase specerij. Hoewel het vooral gebruikt wordt in de keuken, toch heeft het bestandsdeel curcumine heel wat voordelen te bieden voor onze gezondheid. Wat de meeste mensen niet weten is dat curcumine een krachtige natuurlijke antidepressiva is.

Voor we een enorme hoeveelheid kurkuma inslaan dienen we er echter wel op wijzen dat de hoeveelheid curcumine in kurkuma zeer laag is. Met slechts 0.5 a 1.5% curcumine kunnen we onvoldoende hoge dosissen gebruiken via kurkuma.

Een wetenschappelijk onderzoek heeft kunnen aantonen dat 500 mg curcumine bij mensen met een ernstige depressie dezelfde resultaten kon bereiken als het gebruik van fluoxetine, een medicijn tegen depressie.

Maar om 500 mg curcumine te halen uit verse kurkuma of uit kurkuma poeder dan dienen we echter hoeveelheden van 50 tot 100 gram kurkuma gebruiken.

Misschien nog sterker dan de werking als natuurlijke antidepressiva, is het feit dat curcumine supplement ook heeft aangetoond psychotische opstoten te kunnen onderdrukken. (5)

Rhodiola

rhodiola antidepressiva

Rhodiola is een kruid en natuurlijke antidepressiva die we oorspronkelijk terugvinden in bergachtige gebieden van Rusland, Europa en Azië. De bekendste gebruiken van rhodiola zijn om vermoeidheid tegen te gaan. Dit komt grotendeels door het stimulerend effect van de plant. Een beetje te vergelijken met de werking van cafeïne. Al is de werking van rhodiola een stuk doorzamer en komt ze minder in pieken te voorschijn zoals bij cafeïne te zien is.

Rhodiola kan echter ook gebruikt worden tegen depressie omdat het serotonine in de hersenen zal verhogen. Deze verhoging van serotonine zal symptomen van depressie als een natuurlijke antidepressiva helpen onderdrukken. (6) (7)

We zien ook dat rhodiola kan gebruikt worden bij angst en vermoeidheid. Hoge hoeveelheden rhodiola kunnen er echter wel voor zorgen dat we te maken krijgen met slapeloosheid. Het is aangeraden om dit supplement niet ‘s avonds te gebruiken. Maar eerder ‘s morgens of ‘s middags.

Zink

oesters zink antidepressiva

Zink is een essentieel mineraal waar we regelmatig een tekort aan kunnen hebben. Mede doordat we het mineraal niet kunnen opslaan in het lichaam. Maar ook omdat ze zich hoofdzakelijk in vis en vlees bevindt. We verliezen deze natuurlijke antidepressiva ook wanneer we sporten en transpireren. Alsook via onze urine en bij mannen dan via de ejaculatie.

Belangrijke voorbeelden zijn:

  • Oesters
  • Mosselen
  • Garnalen
  • Rundvlees
  • Gevogelte
  • Noten
  • Zaden
  • Peulvruchten

Hoewel we ook plantaardige zinkvoeding vinden, toch is de opname via deze plantaardige bronnen een stuk lager.

Zink wordt in verband gebracht met depressie en wordt gezien als een natuurlijke antidepressiva omdat ze vooral belangrijk is tegen stress. Een zinktekort verhoogt het risico op depressie.  (8)

Onderzoeken hebben vastgesteld dat mensen met depressie, meestal ook weinig zink in het lichaam hebben. En wat nog meer indrukwekkend is, hoe ernstiger de depressie lijkt te zijn… Hoe minder zink er in het lichaam aanwezig is. (9)

Wanneer we het zinkgehalte aanvullen via zinktabletten kunnen we dankzij het supplement de symptomen van depressie onderdrukken.

Ginkgo

ginkgo natuurlijke antidepressiva

Een ander voorbeeld van een belangrijke natuurlijke antidepressiva is ginkgo. Ginkgo is het meest gekend als stimulerend middel voor onze hersenen. Dit komt door middel van zijn bloedverdunnende werking. Die zal ervoor zorgen dat we meer zuurstof doorheen het lichaam kunnen transporteren. En zal op zijn beurt ook meer zuurstof naar de hersenen sturen. Wat resulteert in een verhoogde concentratie en een beter werkend geheugen.

Toch is ginkgo ook een krachtige natuurlijke antidepressiva omdat ze zowel cortisol als prolactine helpen verlagen. En daarbij de balans tussen de hormonen herstellen. Verder ook het dopamine en serotonine gaan stimuleren. Wat ervoor zal zorgen dat we een betere gemoedstoestand ontwikkelen.

Wetenschappelijke onderzoeken konden aantonen dat deze natuurlijke antidepressiva kon helpen om mensen met depressie een betere nachtrust te garanderen. Daarbij werd de vergelijking gemaakt met de medicatie trimipramine. (10)

Een ander onderzoek kon echter ook aantonen dat mensen met depressie dankzij deze natuurlijke antidepressiva kunnen merken dat het libido gaat herstellen. (11)

We mogen echter geen supplement met ginkgo gebruiken indien we bloedverdunners nemen.

Wat kunnen we nog meer doen?

Het gebruiken van natuurlijke antidepressiva zal helpen om de neurotransmitters terug in balans te brengen en om de stress de baas te kunnen. Op die manier kunnen we ervoor zorgen dat we een sterkere basis vormen. En dus beter bestand zijn tegen depressie.

We dienen er echter op te wijzen dat een actieve levensstijl misschien nog belangrijker kan zijn dan eender welke natuurlijke antidepressiva.

Dit houdt in dat we regelmatig bewegen en het liefst dan in de buitenlucht vertoeven. Door bijvoorbeeld elke dag een wandeling te maken krijgen we een verse hoeveelheid zuurstof. Wat op zijn beurt ook de neurotransmitters gaat stimuleren. En ons uiteindelijk een betere gemoedstoestand zal bezorgen.

 

Ook Interessant

Leave a Comment

÷ two = one