Voordelen Van Mariadistel Voor Ons Lichaam

mariadistel

De belangrijkste eigenschappen van mariadistel zijn het herstellen van de lever. Het wordt dan ook voornamelijk gebruikt bij het ontgiften van de lever. Maar er zijn nog heel wat andere voordelen verbonden aan het gebruik van mariadistel. Zo kunnen we onze organen sneller helpen herstellen. We kunnen bepaalde vormen van kanker bestrijden en zijn beschermd tegen schimmelinfecties. En voor de zware drinkers onder ons, mariadistel kan gebruikt worden tegen een kater.

Wat is Mariadistel?

Mariadistel heeft als wetenschappelijke naam Silybmommarianum. Dat is een bloeiende plant met paarse bloemen. Er zijn verschillende namen voor deze plant, zo heet de plant in het Engels eigenlijk Melkdistel of Milk thistle.

De plant is zeer bekend om zijn krachtige werking en sterke stoffen. Vooral dan silymarin. Dat is het meest unieke en actieve ingrediënt in de plant en is verantwoordelijk voor het overgrote deel aan voordelen van deze plant.

Hoewel de plant oorspronkelijk voorkomt in Europa en Azië, kunnen we ze nu overal ter wereld vinden. Er zijn enorm veel voordelen geschreven over Mariadistel, daarvan zijn er slechts enkele daadwerkelijk wetenschappelijk aangetoond. Het meest belangrijke daarvan is natuurlijk zijn reinigende en herstellende werking op de lever.

mariadistel voordelen

 

Lever herstellen

Mariadistel heeft krachtige ontgiftende effecten op onze lever. Dit komt hoofdzakelijk dankzij silymarin, de meest krachtige stof in de plant. Het zal onder meer helpen de spijsvertering verbeteren en hoge hoeveelheden zware metalen uit het lichaam helpen verwijderen.

Het herstel van de lever kan hiermee versneld worden, vooral dan wanneer we leverschade hebben opgelopen als gevolg van een alcoholverslaving. Maar kan ook helpen bij het bestrijden van andere leverproblemen zoals hepatitis en geelzucht.

Mensen die veel medicijnen moeten nemen kunnen echter ook leverschade oplopen als gevolg van deze medicijnen die in de lever afgebroken worden. We zien dat mariadistel deze schade kan helpen omkeren.

Preventieve werking tegen ontwikkeling van diabetes

De combinatie van krachtige antioxidanten en vooral dan silymarin die we terugvinden in mariadistel hebben aangetoond de insulinewaarden in balans te brengen. Verder zullen ze ook de bloedsuiker helpen in balans houden. Dat is vooral belangrijk voor mensen die lijden aan diabetes of voor mensen die een verhoogd risico hebben op de ontwikkeling van diabetes.

Gezondheid van het hart verbeteren

Mariadistel bevat hoge hoeveelheden Omega 3. Deze zijn essentieel voor de uitstekende werking van het hart. Omega 3 vetzuren zullen de cholesterolwaarden in het lichaam in balans brengen en daarbij ook beschermen tegen aderverkalking. Als resultaat daarvan krijgen we een verminderd risico op hartziekten en gaat de gezondheid van het hart erop vooruit.

Preventief tegen kanker

Er zijn heel wat middelen die zogezegd preventief werken tegen kanker. Slechts weinig van deze middelen hebben daadwerkelijk wetenschappelijk bewijs kunnen leveren tegen deze ziekte. We zien dat mariadistel kan helpen bij het bestrijden van kankercellen. Ze zullen de groei van de kankercellen afremmen en daarom tumoren op de huid helpen bestrijden. Er is ook bewijs voor onder meer een preventieve werking tegen borstkanker en prostaatkanker.

Cholesterol in balans brengen

De plant heeft een ontstekingsremmende werking. Dit zal in staat zijn om het cholesterolgehalte in balans te brengen. Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan een hoog cholesterol. Nummer één is weinig bewegen en gezonde voeding. Verder speelt overgewicht en zeker ook stress een belangrijke rol in dit proces. Dankzij mariadistel kunnen we het LDL cholesterol verlagen en daarmee ook het totale cholesterol verlagen.

Galstenen voorkomen

Door de werking van de lever te optimaliseren zullen we meer gal aanmaken. Dit zal onder meer helpen bij het vermijden van galstenen. Ook nierstenen kunnen hiermee worden verhinderd. Er is echter geen bewijs dat reeds bestaande galstenen of nierstenen hiermee behandeld kunnen worden.

Glanzende en stralende huid

Mariadistel zal helpen om ontstekingen van de huid te bestrijden. Mede dankzij de reinigende werking op de lever zullen er dus minder afvalstoffen via de huid worden afgevoerd. Wat de kans op acne gaat verminderen. Maar ook andere huidproblemen kunnen hiermee behandeld worden. Bij het gebruik van mariadistel zien we een glanzende en stralende huid en kunnen we de veroudering van het huid tegengaan.

Helpt bij het afvallen

Mariadistel zal de spijsvertering verbeteren, dat klopt. Dit kan in theorie helpen bij het afvallen omdat onze spijsvertering geoptimaliseerd wordt. Maar dit betreft hier zeker geen wondermiddel. Het blijft van groot belang dat we een gezond dieet nastreven. Dan kunnen we inderdaad profiteren van de extra reinigende werking van mariadistel. Afvallen doen we door een actieve levensstijl en een gezond dieet erop na te houden. Er is geen wondermiddel die deze twee kernpunten kan vervangen.

Schimmelwerende werking

Er zijn verschillende schimmelinfecties die kunnen worden behandeld door mariadistel te gebruiken. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt als een natuurlijk middel tegen paddenstoelen vergiftiging. Verschillende paddenstoelen zijn giftig, sommige kunnen zelfs dodelijk zijn.

Alzheimer verhinderen

Onderzoekers hebben kunnen aantonen dat we door mariadistel te gebruiken, het geheugen kunnen verbeteren. Het zijn vooral de verbindingen tussen de neuronen die worden verbeterd. Dat zou onder meer een belangrijke rol spelen in het verhinderen van Alzheimer.

Immuunsysteem versterken

Niet alleen zal de lever herstellen, er zal ook meer glutathione aangemaakt worden. En dat is één van de meest belangrijke antioxidanten in het lichaam. Dankzij glutathione kunnen we infecties en ontstekingen beter bestrijden en verbeteren we het immuunsysteem.

Psoriasis en eczeem

Zoals we reeds hebben gezegd zal de antioxidante werking in combinatie met de reinigende werking op de lever, helpen bij het vermijden van ontstekingen van de huid. Dit geldt ook voor psoriasis en eczeem. We zullen onder meer minder te maken krijgen met rode plekken en jeuk.

Bijwerkingen

Er is een zeer klein risico op allergische reacties. Toch zijn er enkele bijwerkingen van mariadistel die we kunnen vermelden.

Dit houdt in dat we te maken kunnen krijgen met misselijkheid, krampen, diarree en buikkrampen.

Gebruik mariadistel

Mariadistel kan gebruikt worden door te drinken in een thee, of door een supplement te gaan gebruiken.

Ook Interessant

Leave a Comment

+ fifty seven = sixty six