Voordelen Van Luteïne Voor Onze Gezondheid

luteine

Het gebruik van luteïne supplementen kan aangewezen zijn voor bepaalde problemen met onze gezondheid. Het begrijpen van de werking van luteïne is hier dan ook zeer belangrijk en essentieel wanneer we van plan zijn om het te gebruiken.

Wat is luteïne?

Luteïne is een soort carotenoïde die we vooral gaan terugvinden in groene groenten. Al zijn er ook andere groenten die een dosis van deze stof bevatten. Ze heeft een grote variëteit aan voordelen voor onze gezondheid. Luteïne is een xantophyill en wordt regelmatig in verband gebracht met de gezondheid van onze ogen. Het wordt regelmatig dan ook in combinatie met zeaxanthine gebruikt. Zeaxanthine is een andere carotenoïde die zowat dezelfde eigenschappen heeft als luteïne. Het betreft hier dus een krachtig antioxidant. Dat betekent dat ze de effecten van vrije radicalen gaan tegenwerken. Daarmee zullen ze onder meer ontstekingen tegengaan en helpen in de strijd tegen oxidatieve stress. Dat zal ook het risico op chronische ziektes sterk doen afnemen.

gezondheid ogen luteine

Luteïne wordt regelmatig in verband gebracht met vitamine A en beta-caroteen. Het wordt gevonden in voedingsmiddelen die dezelfde voedingsstoffen bevatten. De carotenoïde wordt gezien als veilig en is één van de meest krachtige antioxidanten die we kunnen vinden in ons dieet.

Qua gebruik wordt het niet meteen aangeraden om meer dan 10 mg per dag te gebruiken. Zoals we reeds hebben vermeld wordt luteïne gevonden in heel wat gezonde voedingsmiddelen die reeds deel zouden moeten uitmaken van ons dieet. Om die reden is het gebruiken van een supplement met deze stof in hoge hoeveelheden zeker niet nodig.

Werking van luteïne

De belangrijkste eigenschappen van luteïne zijn

 • Veroudering van de ogen tegengaan
 • Verbeterde werking van het hart
 • Verbeterde werking van het geheugen
 • Gezonde huid
 • Behandeling van diabetes.

Gezondheid van onze ogen verbeteren

ogen verbeteren luteine

De meeste mensen zullen luteïne in verband brengen met de gezondheid van onze ogen. Dit dan hoofdzakelijk in combinatie met zeaxanthine. De hoogte hoeveelheid van dit antioxidant kunnen we vinden in de retina, en is daarmee bekend als een middel om de veroudering van de ogen tegen te gaan. Dit is één van de grootste oorzaken van het blind worden op oudere leeftijd. Het kan ook helpen bij de preventie van cataract.

Diabetes behandelen

Patiënten met diabetes hebben een groot aantal aandoeningen die ontstaan als gevolg van de ziekte. De impact van de ziekte zien we vaker op de meest bizarre plaatsen. Zoals de ogen bijvoorbeeld. Om die reden is het handig om luteïne te gebruiken voor deze patiënten. Ze kunnen de gezondheid van de ogen verbeteren en daarmee ook het zich verbeteren. Het zal de bijwerkingen van diabetes op vlak van de ogen sterk doen afnemen.

Gezonde huid

Deze carotenoïde is een antioxidant en dat betekent dat het kan helpen om vrije radicalen uit het lichaam te verwijderen. Dit houdt ook in dat ze vrije radicalen zullen verwijderen uit onze huid. Daardoor zullen we merken dat bij het gebruiken van luteïne er minder rimpels en andere verschijnselen van het ouder worden zullen tevoorschijn komen op onze huid. We kunnen dus op die manier de veroudering van de ogen tegengaan, maar ook de veroudering van de huid.

Kanker

Er zijn onderzoeken die aanwijzen dat het gebruiken van luteïne kan helpen bij het preventief afhouden van kanker. Dit gaat dan vooral om  hersenkanker, longkanker en prostaatkanker. Hoewel er veel meer onderzoek moet worden gedaan naar deze mogelijke effecten, toch is het bekend dat voedingsmiddelen met dit antioxidant preventief werken tegen kanker.

Gezondheid van het hart verbeteren

Door een hogere hoeveelheid van dit antioxidant in het lichaam te hebben zullen we een betere balans van het cholesterolgehalte in het lichaam verkrijgen. Wat op zich ook het risico op eventuele hartproblemen en aderverkalking zal doen verminderen. Het kan helpen om de bloedvaten en het hart gezond te houden.

Hersenfunctie stimuleren

Net zoals heel wat antioxidanten kan luteïne helpen om chronische ontstekingen en oxidatieve stress tegen te gaan. Dit houdt in dat we dat in de hersenen kunnen vermijden. Wat op zich het risico op bepaalde verouderingsziektes van de hersenen kan doen afnemen. Waar Alzheimer maar ook Parkinson bijhoort.

Luteïne in de voeding

broccoli voeding luteine

Voedingsmiddelen met luteïne vinden we dus vooral terug in groene groenten. Al zijn er toch een aantal verrassingen.

 • Bloemkool
 • Boerenkool
 • Turnip
 • Spinazie
 • Broccoli
 • Spruiten
 • Sinaasappelen
 • Papaya
 • Maïs
 • Eieren

De meest voeding met luteïne is zeer gezond voor ons lichaam. Al moeten we daar natuurlijk niet mee overdrijven. Het is belangrijk dat we een gevarieerd dieet nastreven waarbij we een brede waaier aan vitamines, mineralen en andere belangrijke voedingsstoffen innemen.

sinaasappelen luteine

Bijwerkingen luteïne

Hoewel er heel wat voordelen verbonden zijn aan het gebruik van luteïne, toch is het ook belangrijk om enkele bijwerkingen in kaart te brengen. Deze gaan vooral om het vermijden van luteïne tijdens de zwangerschap en bij bepaalde aandoeningen.

Tijdens de zwangerschap is het veilig om voeding met luteïne te eten. Het wordt zelfs aangeraden om dat te doen, dankzij de vele voordelen die deze voedingsmiddelen ons kunnen bieden.

Toch is men niet op de hoogte wat hoge hoeveelheden zullen doen in het lichaam van een zwangere dame, het is daarom niet aangewezen om deze supplementen te gebruiken tijdens de zwangerschap.

Een ander probleem is bij taaislijmziekte of cystic fibrose. Onderzoeken hebben aangetoond dat mensen met deze aandoening de stof niet kunnen opnemen in het lichaam, of onvolledig kunnen opnemen. Wanneer we dan een supplement met luteïne gaan gebruiken zal dit nog moeilijker worden voor het lichaam om de stof op te nemen.

 

Ook Interessant

Leave a Comment

six + three =