Belangrijkste voordelen van levertraan voor ons lichaam

levertraan

Levertraan is een soort visolie supplement. Net zoals bij gewone visolie krijgen we een hoge hoeveelheid omega 3 vetzuren. Deze hebben bepaalde voordelen voor onze gezondheid zoals het verlagen van de hoeveelheid ontstekingen in het lichaam en het verlagen van de bloeddruk. We vinden naast de hoge hoeveelheid omega 3 ook nog vitamine A en vitamine D terug. Deze vitamines hebben nog een aantal andere voordelen voor onze gezondheid.

levertraan vitamine d

Hoge hoeveelheden vitamine A en vitamine D

De grootste hoeveelheid levertraan wordt gehaald uit de lever van de kabeljauw. Levertraan wordt gedurende honderden jaren gebruikt om gewrichtspijn tegen te gaan maar werd vroeger ook altijd gegeven aan kinderen om ziektes zoals griep en verkoudheid te vermijden.

Hoewel levertraan dus een soort visolie supplement betreft, toch is het zeker niet helemaal hetzelfde. Visolie wordt gehaald uit tonijn, haring, ansjovis of makreel. Terwijl levertraan dan weer gehaald wordt uit de lever van de kabeljauw. De lever is een belangrijk orgaan en bevat bepaalde voedingsstoffen die we dus terugvinden in de levertraan. De vitamines die worden opgelost in vet zoals vitamine A en vitamine D zijn daarom in grote getallen aanwezig.

Levertraan heeft een enorme voedingswaarde. 1 Capsule zal daarom vaak reeds 150% van de aanbevolen hoeveelheid vitamine A per dag bevatten. En zo’n 200% van de aanbevolen hoeveelheid vitamine D.

Omdat vitamine D moeilijk kan worden gevonden in de voeding, betreft de levertraan zeker één van de belangrijkste voedingsmiddelen met vitamine D.

Ontstekingsremmende werking

Ontstekingen zijn een natuurlijk proces in het lichaam. Het zal onder meer helpen om infecties te bestrijden en zal op die manier ook wonden helpen genezen. In sommige gevallen is er echter sprake van chronische ontstekingen. En dit kan uiteindelijk voor problemen zorgen.

Chronische ontstekingen kunnen uiteindelijk het risico verhogen op een hoge bloeddruk en kunnen uiteindelijk leiden tot de ontwikkeling van hartziekten.

De omega 3 vetzuren die we vinden in levertraan zullen de kans op chronische ontstekingen tegen te gaan door de eiwitten die ontstekingen helpen ontstaan te blokkeren. Levertraan bevat vitamine A en D, dit zijn krachtige antioxidanten die op hun beurt ook zullen helpen om vrije radicalen te bestrijden.

Mensen met een gebrek aan vitamine A of gebrek aan vitamine D hebben een groter risico op chronische ontstekingen.

Beenderen versterken

Naarmate we ouder worden is het belangrijk dat we de beenderen gezond houden. Dit komt doordat we reeds na het 29ste levensjaar reeds aan beendermassa beginnen te verliezen. Dit kan op latere leeftijd zeer snel tot breuken leiden. Zeker bij vrouwen na de menopauze is dit van groot belang. Omdat het risico op osteoporose dan groter wordt.

Levertraan is een belangrijke bron van vitamine D. Deze hoeveelheid kan helpen om het verlies aan beendermassa tegen te gaan. Dat komt doordat vitamine D zal helpen om calcium op te nemen in het lichaam. En zoals we weten is calcium van groot belang voor de ontwikkeling van sterke beenderen.

Er zijn onderzoeken die aantonen dat een dieet hoog aan calcium, in combinatie met een vitamine D supplement zoals levertraan kan helpen om verlies van beendermassa tegen te gaan bij volwassenen en de beenderen kan versterken bij kinderen. (bron)

Door te zorgen voor voldoende vitamine D via voeding en supplementen zoals bij levertraan kunnen we oudere mensen beschermen tegen broze beenderen en kunnen we ook mensen met een donkere huidskleur helpen om voldoende vitamine D op te nemen. We kunnen de stof aanmaken via de zon, maar dat is bij oudere mensen en bij mensen met een donkere huidskleur een stuk moeilijker.

Gewrichtspijn en artrose verminderen

Artrose is een auto-immuunziekte die wordt gekenmerkt door beschadigde gewrichten. Er is momenteel geen behandeling tegen artrose, toch hebben onderzoeken aangetoond dat levertraan kan zorgen voor een vermindering van de symptomen van artrose en reuma. Levertraan helpt onder meer tegen stijfheid van de gewrichten en tegen zwellingen.

Een bepaalde studie heeft aangetoond dat het gebruik van levertraan gedurende 3 maanden de symptomen van artrose doet afnemen. (bron)

Een andere studie bij 58 personen heeft kunnen aantonen dat bij het gebruik van levertraan de pijn kan afnemen bij de patiënten. Het supplement was ook in staat om de hoeveelheid medicatie die de patiënten moesten nemen te doen afnemen.

Gezondheid van de ogen verbeteren

gezondheid ogen

Bij het ouder worden kunnen de ogen aangetast worden door veroudering. Er zijn een aantal aandoeningen die kunnen ontstaan als een gevolg hiervan. Deze ontstaan hoofdzakelijk als gevolg van chronische ontstekingen.

Zowel omega 3 en vitamine A die we terugvinden in levertraan hebben aangetoond te helpen bij het verlagen van de ontstekingen in de ogen. Dat zal op zijn beurt bescherming bieden tegen deze aandoeningen.

Onderzoeken hebben kunnen aantonen dat omega 3 het risico vermindert op glaucoom, een te hoge druk in de ogen en zenuwschade.

De hoge hoeveelheid vitamine A wordt ook in verband gebracht met een betere gezondheid van de ogen.

Verminderd risico op hartziekten

Hartziekte is de belangrijkste doodsoorzaak ter wereld. Elk jaar sterven er zo’n 17.5 miljoen mensen als gevolg van een hartaandoening. Onderzoeken hebben aangetoond dat het regelmatig eten van vis kan helpen om het risico op hartziekten te verminderen. (bron)

Omega 3 heeft verschillende eigenschappen die gunstig zijn voor het hart. Waaronder het verlagen van de triglyceriden. Dit zijn de vetten die we terugvinden in het bloed. Verder zien we een verlaging van de bloeddruk. Dit effect is sterker bij mensen die reeds een hoge bloeddruk of een hoog cholesterol hebben.

Daarnaast zal het HDL cholesterol gaan stijgen. Dat zal er op zich ook voor zorgen dat we een lager risico hebben op de ontwikkeling van hartziekten. Het gevolg van een te laag HDL is vaak de vorming van plak aan de wanden van de bloedvaten. Met het gebruik van levertraan zien we ook een verlaging van de vorming van plak.

Symptomen van depressie en angst onderdrukken

Angst, stress en depressie zijn aandoeningen die heel wat mensen ter wereld treffen. Dat getal zien we jammer genoeg elk jaar stijgen.

Gelukkig zijn er onderzoeken die een link hebben kunnen ontdekken tussen chronische ontstekingen en depressie of angst. Heel wat onderzoeken hebben onder meer ontdekt dat omega 3 vetzuren die we terugvinden in levertraan kunnen hepen om de symptomen van angst en depressie te onderdrukken door de hoeveelheid ontstekingen te doen afnemen.

Een groot onderzoek waarbij meer dan 20.000 mensen bij betrokken waren heeft onder meer aan het licht gebracht dat er minder symptomen van depressie en angst werden vastgesteld wanneer de mensen levertraan gebruikten.

Verder is er ook nog de hoeveelheid vitamine D die we terugvinden in levertraan. Een hogere hoeveelheid vitamine D zal er voor zorgen dat we meer serotonine kunnen aanmaken in de hersenen. En dat kan dan ook weer in verband gebracht worden met een lager risico op de uiteindelijke ontwikkeling van depressie.

Maagzweren behandelen

Zweren zijn kleine scheurtjes in de maaguitlijning of in de darmen. Dit kan zorgen voor pijn en andere symptomen zoals misselijkheid. Ze worden vaak veroorzaakt door bacteriën. Al kunnen ze ook worden veroorzaakt door roken of door het gebruik van teveel medicijnen. Die zorgen dan voor een te hoge hoeveelheid maagzuur, wat de maagzweren kan helpen ontwikkelen.

Onderzoeken hebben aangetoond dat levertraan kan helpen bij de behandeling van deze maagzweren. Maar kan ook toegepast worden bij zweren in de darmen. (bron)

Levertraan gebruik

Bij het gebruik van levertraan moeten we letten op de hoeveelheid vitamine A. Het is niet aangeraden om meer dan 10.000 IU per dag te gebruiken aan vitamine A. Het belangrijkste wat we dus moeten doen bij het kiezen van een supplement van levertraan, is de hoeveelheid vitamine A bekijken. Het is belangrijk dat we voldoende van deze stof innemen via voeding of via een supplement. Maar een te hoge hoeveelheid vitamine A kan schadelijk zijn. Daarom is het beter een levertraan supplement te kiezen met een gemiddelde hoeveelheid vitamine A.

Ook Interessant

Leave a Comment

thirteen − six =