LDL Cholesterol Verlagen Met Voeding En Kruiden

LDL cholesterol verlagen

Cholesterol is een natuurlijke stof die wordt gemaakt door de lever. We hebben de stof nodig in het lichaam om de cellen en zenuwen optimaal te laten functioneren. Ook voor de aanmaak van hormonen is het van groot belang dat we cholesterol in het lichaam hebben. Er bestaat een groot misverstand rond deze stof. Want we hebben ze zeker en vast nodig. Alleen dienen we rekening te houden met bepaalde factoren. Zo hebben we LDL en HDL cholesterol. Waarbij HDL gezien wordt als de gezonde cholesterolveriant en LDL gezien wordt als de ongezonde variant.

Cholesterol baant zich een weg in de vetzuren van de bloedsomloop. Dat wordt ook gezien als plak. Deze plak kan zich gaan hechten aan de wanden van de bloedvaten en kan op die manier de bloedstroom op een negatieve manier beïnvloeden. Wanneer deze plak zich blijft opbouwen kan er een verhoogd risico op een hartaanval of beroerte ontstaan.

Plak vernauwt de bloedvaten
Plak vernauwt de bloedvaten

Wanneer het cholesterolgehalte in balans wordt gehouden is er geen enkel probleem. Al is dat bij weinig mensen daadwerkelijk het geval. En dat is niet altijd onze fout. Ons dieet zorgt er nu eenmaal voor dat we heel wat ongezonde vetten, zoals transvetten innemen. Of we het nu willen of niet. Wie naar de bakker gaat en daar enkele croissants aankoopt om bij het ontbijt te eten, kan een ruime hoeveelheid transvetten innemen. Wat het risico op een verhoogd LDL cholesterol gaat doen verhogen.

We dienen er dus voor te zorgen dat we het LDL cholesterol verlagen en het HDL verhogen. Daardoor zullen we het risico op aderverkalking en hartproblemen sterk doen afnemen.

Wat is de normale cholesterolwaarde?

ldl cholesterol verlagend

Wanneer we het cholesterolgehalte laten testen krijgen we enkele waarden te zien. Daarbij krijgen we het HDL gehalte, het LDL gehalte, het totale cholesterolgehalte en de triglyceriden waarden.

Totale cholesterol dient lager te zijn dan 200 mg/dl. Alles wat hoger is wordt gezien als te hoog. Wanneer het totale cholesterolgehalte boven de 240 mg/dl zal de behandelende arts waarschijnlijk voorstellen om medicijnen te gebruiken.

Het LDL cholesterolgehalte is het best lager dan 100 mg/dl. Al kunnen mensen met een hoge bloeddruk of een hoger risico op hartziekte beter zorgen voor een waarde onder de 70 mg/dl. Waarden boven de 130 mg/dl worden gezien als te hoog en dienen te worden behandeld met ofwel voeding, kruiden, supplementen of medicijnen.

Het HDL cholesterolgehalte tenslotte is het best zo hoog mogelijk. Waarden boven de 60 mg/dl worden gezien als zeer goed. Al kunnen we met waarden boven de 50 mg/dl nog steeds spreken van een uitstekende waarde. Elke HDL cholesterolwaarde onder de 50 mg/dl zal worden gezien als te laag en problematisch.

Dan hebben we nog de triglyceriden. Die dienen het best onder de 150 mg/dl te zijn. Elke waarde boven de 150 mg/dl wordt gezien als te hoog. En dient te worden aangepakt door middel van voeding, kruiden, supplementen of medicijnen.

LDL Cholesterol verlagen met voeding kruiden en supplementen

De meeste mensen staan natuurlijk niet te springen om medicijnen te nemen. Gelukkig is dat in de meeste gevallen niet nodig. Een verhoogd cholesterol is problematisch, maar zal niet meteen zorgen voor een hartaanval of beroerte. We hebben dus even de tijd om er zelf iets aan te doen. Indien dit onvoldoende blijkt te zijn, dan rest er ons niks anders dan medicijnen te gebruiken. Al bestaan er voldoende voedingsmiddelen en kruiden die toch wel op een zeer krachtige manier het ongunstige cholesterolgehalte kunnen omslaan. Zonder de nood aan medicijnen.

Knoflook

knoflook ldl cholesterol verlagend

Knoflook wordt reeds duizenden jaren gebruikt om bereidingen wat meer smaak te geven. Hoewel knoflook dus een verbetering kan teweegbrengen aan onze maaltijden, toch kan knoflook ook voor onze gezondheid heel wat betekenen.

Onderzoeken hebben kunnen aantonen dat knoflook kan helpen om het LDL cholesterol te verlagen. We kunnen met knoflook het ldl cholesterol verlagen met maar liefst 10 tot 15%.

Daarnaast heeft knoflook een bloedverdunnende werking. Waardoor de vorming van bloedklonters wordt tegengegaan. Om die reden krijgen we nog een betere bescherming tegen hartziekten. Mensen met een te hoog LDL cholesterol hebben een verhoogd risico op een negatief effect van eventuele bloedklonters die zich vormen in de bloedvaten waar zich reeds plak heeft opgebouwd.

Om die reden mag knoflook supplement echter niet gebruikt worden in combinatie met medicijnen die het bloed verdunnen. Omdat we dan natuurlijk het risico op bloedingen gaan verhogen.

Kurkuma

kurkuma ldl verlagen

Een ander belangrijk ingrediënt die ons kan helpen het LDL cholesterol verlagen is kurkuma. Het gaat hier dan vooral om curcumine, de werkzame stof die we terugvinden in de kurkuma wortel. Deze stof zal ervoor zorgen dat er minder cholesterol wordt opgenomen in het bloed. Maar zal er ook voor zorgen dat de bloedvaten worden gereinigd wanneer er plak optreedt.

Niet alleen zal kurkuma helpen bij het bestrijden van aderverkalking en helpen het LDL cholesterol verlagen. We zien ook een betere werking van de lever en een vlottere spijsvertering met een kleiner risico op ontstekingen.

curcumine supplement ldl cholesterol verlagen

Waar we echter rekening moeten mee houden is dat we een supplementen gebruiken met curcumine en niet kurkuma. Slechts 1 tot 1.5% van kurkuma bevat curcumine. Het spreekt dus voor zich dat supplementen met curcumine een stuk duurder zullen zijn dan een supplement met kurkuma. Ook dienen we zwarte peper in combinatie met het supplement gebruiken om de opname van curcumine te verbeteren.

De betere supplementen zullen dus louter en alleen curcumine bevatten, en zullen ook een kleine hoeveelheid zwarte peper bevatten die de opname kunnen verzekeren van de werkzame stof curcumine.

Omega 3 vetzuren

omega 3 ldl cholesterol

Met omega 3 vetzuren zullen we ook het LDL cholesterol verlagen. Net als de triglyceriden die ook zullen verlaagd worden.

Om die reden wordt omega 3 in verband gebracht met een verlaagd risico op hartziekten. Dit komt grotendeels door een vermindering van plakvorming aan de wanden van de bloedvaten. Verder hebben de omega 3 vetzuren een ontstekingsremmende werking. Dat zal op zich ook preventief werken tegen de vorming van plak.

Omega 3 vetzuren vinden we vooral terug in vette vissoorten zoals zalm, makreel, tonijn, sardines en forel. Al bevatten andere vissoorten en zeevruchten ook nog steeds een ruime hoeveelheid.

Via plantaardige voedingsmiddelen gebruiken we beter chia zaad of lijnzaad wanneer we de hoeveelheid omega 3 willen verhogen. Er kan echter ook een supplement gebruikt worden met visolie. Die bevatten reeds DHA en EPA ofwel docosahexaeenzuur en eicosapentaeenzuur. Deze vetzuren krijgen we niet via plantaardige voeding. Daar krijgen we ALA ofwel alfa-linoleenzuur. Dit dient dan worden omgezet in DHA en EPA. Maar dat gebeurt in zeer kleine hoeveelheden. Om die reden is een supplement effectiever bij mensen die nauwelijks vis eten. Al zijn er ook plantaardige supplementen met omega 3 beschikbaar.

Niacine of Vitamine B3

niacine ldl cholesterolgehalte

Niacine of vitamine B3 is een krachtige vitamine die kan helpen het LDL cholesterol verlagen met maar liefst 25%. Dat is dan ook meteen één van de meest krachtige stoffen en werd jarenlang gebruikt als geneesmiddel tegen een te hoog cholesterolgehalte.

Daarvoor zijn dosissen nodig van 500 mg tot 1.500 mg. Er worden soms ook wel hogere dosissen gebruikt. We dienen echter rekening te houden met het bloedverdunnend effect van niacine. Om die reden dienen we te beginnen met een lagere dosis van 250 mg of 500 mg. Om dan week per week de dosis te verhogen. Op die manier zullen we geen last krijgen van bijwerkingen zoals warmte in het hoofd. Dit komt door de verhoogde toevoer van bloed naar het hoofd.

Andere voedingsmiddelen die LDL cholesterol verlagen

Andere voedingsmiddelen die in mindere mate het LDL cholesterol verlagen

  • Gember
  • Artisjok
  • Rozemarijn
  • Heilige basilicum
  • Fenegriek
  • Olijfolie
  • Ajuinen
  • Noten
  • Zaden

Wat moeten we vermijden?

Wanneer we willen het LDL cholesterol verlagen dan is het belangrijk dat we bepaalde zaken vermijden in ons dieet of via onze levensstijl.

Het drinken van alcohol bijvoorbeeld heeft een negatief effect. Alcohol zal ervoor zorgen dat er meer cholesterol zal worden aangemaakt. Dit is niet meteen het geval bij zeer kleine hoeveelheden, maar wanneer we elke dag bijvoorbeeld 2 biertjes of 2 glazen wijn drinken zullen we een hoger cholesterolgehalte hebben dan mensen die geen alcohol drinken.

Ook cafeïne kan een negatief effect hebben op het totale cholesterolgehalte. Zorg er daarom voor dat we niet meer dan 3 kopjes koffie of thee per dag drinken.

Transvetten proberen we beter volledig te vermijden. Zij hebben een zeer negatief effect op onze gezondheid. Verhogen het ldl cholesterolgehalte en zullen ook het risico op ontstekingen sterk doen stijgen. Transvetten vinden we in gefrituurde voedingsproducten, bakproducten zoals taart, gebak en koekjes.

 

Ook Interessant

Leave a Comment

six × = twelve