Tyrosine Voordelen En Voeding Met L-Tyrosine

tyrosine werking

Tyrosine ofwel L-Tyrosine is een aminozuur. Het is een belangrijke bouwsteen voor eiwitten en kunnen we vinden in heel wat eiwitrijke voedingsmiddelen zoals kaas, eieren en gevogelte.

In het lichaam wordt tyrosine vooral gebruikt in de hersenen. Het is namelijk een belangrijke precursor voor heel wat neurotransmitters waaronder dopamine één van de belangrijkste is. (1)

Het spreekt voor zich, dat wanneer we meer tyrosine in het lichaam aanwezig hebben, we ook meer van deze neurotransmitters zullen aanmaken.

Geheugen verbeteren

Een belangrijk voordeel van de werking van tyrosine is het geheugen verbeteren. Dit zien we vooral door een verbetering van het werkend geheugen. Het werkend geheugen is namelijk verantwoordelijk voor het voortdurend toevoegen van informatie aan het geheugen. Onderzoeken hebben aangetoond dat wanneer de stoffen die deze processen moeten helpen uitvoeren, uitgeput raken, tyrosine kan helpen om deze terug op gang te brengen en op die manier dus het geheugen te stimuleren en te verbeteren. (2)

Schildklierhormonen aanmaken

schildklierhormoon aanmaken tyrosine

Goed nieuws voor mensen die te weinig schildklierhormonen aanmaken en last hebben van de vele bijwerkingen daarvan. Tyrosine is namelijk in staat om de productie van deze schildklierhormonen op te drijven. Onze schildklierhormonen controleren heel wat processen in het lichaam. Waaronder de aanmaak van energie in het lichaam, ze helpen in het herstellen en vernieuwen van beschadigde cellen. Ook zullen de schildklierhormonen helpen om stress te bestrijden.

Een onderzoek kon bijvoorbeeld aantonen dat bij een gebrek aan tyrosine dat T3 en T4 waarden een stuk lager waren als normaal. Dit zijn belangrijke schildklierhormonen.

Wanneer dan gestart werd met een tyrosine supplement, dan stelde men vast dat de hormonen omhoog gebracht werden. (3)

Ook kon men vaststellen, dat onder invloed van stress, de hoeveelheid schildklierhormonen sterk gaat afnemen. Dit is vooral het gevolg van een daling van bepaalde enzymen in de schildklier, als gevolg van stress. Deze enzymen zijn van groot belang voor de aanmaak van schildklierhormonen. Om die reden hebben heel wat mensen die last hebben van chronische stress of depressie ook weinig schildklierhormoon of hypothyroïdisme. Wat een verkleining van de schildklier, als gevolg van de lage schildklierhormonen teweegbrengt. (4)

Dopamine verhogen

Het gebruiken van tyrosine zal er ook voor zorgen dat we het dopamine verhogen. We hebben het reeds gehad over het stimuleren van de neurotransmitters. Eén van de belangrijkste neurotransmitters die door dit proces zullen gestimuleerd worden is namelijk dopamine.

Onderzoeken hebben kunnen aantonen dat het gebruiken van tyrosine de waarden van dopamine in de hersenen gaat verhogen. (5)

Helpt tegen stress

stress tyrosine

Naast het verhogen van dopamine, zal tyrosine ook zorgen voor een stijging van de neurotransmitters norepinephrine. Wanneer we onder stress staan worden deze waarden aangevallen.

Onderzoeken bij proefdieren hebben kunnen aantonen, dat onder vormen van hoge stress het norepinephrine ging kelderen. Wanneer tyrosine werd toegediend gingen de waarden zich terug herstellen. Ze bleven ook constant wanneer de proefdieren een volgende keer onder stress geplaatst werden. Hoewel men de werking hiervan niet voor de volle 100% kon identificeren, toch gaat men ervan uit dat tyrosine zal helpen om meer norepinephrine aan te maken wanneer dit in tijden van stress uitgeput raakt. (6)

Een andere belangrijke vaststelling die men tijdens een wetenschappelijk onderzoek heeft kunnen aantonen is de volgende:

Wanneer proefdieren tyrosine toegediend kregen, dan werden geen veranderingen in het gedrag van deze dieren vastgesteld wanneer ze onder vormen van stress geplaatst werden. Iets wat bij de proefdieren die geen tyrosine toegediend kregen wel duidelijk het geval was.

Men ging er ook van uit dat op die manier het aminozuur ook in staat moet zijn om de prestaties te verbeteren. Zeker wanneer het hier gaat om fysieke oefeningen waarbij enorm veel stress of cortisol aangemaakt wordt. En op die manier de dopamine en norepinephrine waarden doet zakken.

ADHD

Onderzoeken hebben verder nog kunnen opmerken dat problemen met het gedrag van kinderen en volwassen kunnen worden behandeld door extra tyrosine te gebruiken. Een onderzoek waarbij 12 volwassenen aan werden onderworpen kon bij 8 van deze deelnemers een sterke verbetering teweegbrengen binnen de twee weken. (7)

Depressie

depressie tyrosine

Heel wat mensen hebben tegenwoordig last van depressie. Het mag zeker de ziekte van de 21ste eeuw genoemd worden. Dit is vooral te wijten aan onze levensstijl en de steeds hogere eisen die worden gesteld aan mensen. We moeten langer werken, vaak ook met twee werken. En dienen de kinderen op te voeden. We moeten alles zorgvuldig plannen waardoor er maar weinig tijd overblijft voor onszelf. Dit zorgt ervoor dat mensen een stuk sneller onder stress komen te staan dan pakweg 100 jaar geleden. Al zijn dit zeker niet de enige redenen…

Tyrosine heeft aangetoond te helpen bij depressie. (8) Heel wat verschillende onderzoeken hebben hierbij gunstige resultaten kunnen aantonen. Hoewel dit allemaal zeer positief is, toch gaan we er niet van uit dat we met tyrosine depressie kunnen behandelen. Het kan louter en alleen dienen als een extraatje op de traditionele behandeling tegen depressie.

Parkinson

Mensen die lijden aan Parkinson hebben een tekort aan dopamine in de hersenen. We hebben reeds gezien dat tyrosine een krachtig aminozuur is die kan helpen om het dopamine in de hersenen te herstellen.

Maar niet alleen dat. Parkinson is een ziekte die ervoor zorgt dat de neuronen in de hersenen door veroudering gaan afsterven. Vooral dan de neuronen die verantwoordelijk zijn voor het helpen aanmaken en vrijgeven van dopamine. Ook hier heeft tyrosine kunnen aantonen deze neuronen bescherming te bieden. Dit gebeurt door een verhoging van het homovanillezuur. (9)

Verbetert de gemoedstoestand

Het aminozuur zal natuurlijk ook de gemoedstoestand verbeteren. Wanneer het rechtstreeks helpt om meer dopamine en norepinephrine aan te maken. En daarbij ook de gevolgen van stress kan bestrijden. Dan zullen we merken dat we ons een stuk beter voelen. Daarnaast zal de hoeveelheid zuurstof in het lichaam verhogen en krijgen we automatisch meer energie. Wanneer we echt vrezen met een dopaminetekort te maken te hebben kunnen we met mucuna pruriens een nog iets beter resultaat bereiken.

Welke voeding bevat L-tyrosine?

Tyrosine kunnen we vinden in heel wat voedingsmiddelen. De belangrijkste voedingsmiddelen met tyrosine zijn zeker eiwitrijke voedingsmiddelen. We hebben het dan vooral over kaas en gevogelte. Parmesan kaas bijvoorbeeld zal ons bijna 1.6 gram per 100 gram leveren. Andere belangrijke voeding met tyrosine is kalkoen, kip, zalm en eieren.

Er kan ook een supplement gebruikt worden.

Ook Interessant

Leave a Comment

− three = five