Wat Is De Werking Van Komijn Op Onze Gezondheid?

komijn werking

Komijn heeft een aantal belangrijke voordelen voor onze gezondheid. De belangrijkste werking van komijn is duidelijk dat het helpt bij de vertering. Dat is dan ook de hoofdreden waarom het heel vaak wordt toegevoegd aan de bereiding van een maaltijd. Naast het optimaliseren van de smaak natuurlijk.

Maar de werking van komijn gaat nog een stukje verder dan het louter en alleen verbeteren van de smaak en de spijsvertering. In dit artikel gaan we proberen meer te vertellen over deze belangrijke specerij.

Wat is komijn?

Komijn staat bekend in het Latijn als Cuminum cyminum. Ze wordt vooral gebruikt als een specerij in de keuken. We kunnen bijna stellen dat het in alle continenten buiten Europa een belangrijke plaats heeft verworven. Zo wordt het onder meer gebruikt in Zuid-Amerika, Afrika en in Azië.

De werking van komijn is vooral spijsvertering bevorderend. Maar ook antiseptisch, licht vochtafdrijvend en antibacterieel.

komijn voedingswaarde

Komijn heeft een uitzonderlijke voedingswaarde. We vinden een groot aantal vitamines en mineralen terug in het kruid.

  • Fosfor
  • Calcium
  • Kalium
  • Magnesium
  • Mangaan
  • IJzer
  • Koper
  • Vitamine A, B, C en E

Naast deze vitamines en mineralen bevat komijn ook een hoge hoeveelheid vezels en aminozuren.

Werking van komijn

Hoewel we het hier duidelijk hebben over een specerij. Toch wordt deze specerij meestal niet gebruikt om de smaak te verbeteren, maar wel om bepaalde effecten te bekomen die hand in hand gaan met de werking van deze specerij.

Spijsvertering verbeteren

We hebben het reeds enkele keren vermeld. De belangrijkste werking van komijn is zeker dat ze de spijsvertering een enorm duwtje in de rug kan geven. Om die reden wordt het dan ook regelmatig toegevoegd aan de maaltijd.

Bepaalde bestanddelen in de specerij zullen de speekselklieren activeren. Wat er automatisch voor zorgt dat de eerste stappen van de spijsvertering reeds vlotter gaan verlopen. Daarnaast zal er dankzij het gebruik van deze specerij, meer gal worden aangemaakt. Door de verhoogde hoeveelheid gal krijgen we een betere vertering in de maag en in de darmen.

Dat kan onder meer worden ingezet wanneer we te maken hebben met een opgeblazen buik. Wanneer we teveel gas in de darmen hebben. Of wanneer we te maken hebben met constipatie.

Borstvoeding

Voor vrouwen die borstvoeding geven is er ook goed nieuws. Komijn zal er namelijk voor zorgen dat er meer moedermelk kan worden aangemaakt. Dit komt grotendeels door de hoeveelheid thymol. Die zal ervoor zorgen dat er meer melk wordt geproduceerd in de melkklieren.

Vrouwen die dus moeilijkheden ondervinden om voldoende moedermelk aan te maken kunnen een kleine hoeveelheid komijn aan de maaltijd toevoegen. Wat de hoeveelheid melk dus aanzienlijk gaat verhogen.

Eczeem of psoriasis

Ook bepaalde huidproblemen zoals eczeem of psoriasis kunnen worden aangepakt dankzij de werking van komijn. Omdat de specerij een aanzienlijk hoge hoeveelheid vitamine E bevat, kunnen we genieten van een betere huid.

Vitamine E is een krachtig antioxidant die zal helpen om vrije radicalen te verwijderen. Dat betekent dat we minder snel last krijgen van ontstekingen van de huid. Daarnaast is de werking van komijn ook nog eens antibacterieel en schimmelwerend. Wat ook weer zal bijdragen aan een verminderde frequentie van eczeem of psoriasis.

Veroudering tegengaan

Dit hebben we vooral weer te danken aan vitamine E. Dit krachtig antioxidant zal ervoor zorgen dat vrije radicalen in de huid worden aangepakt. Daardoor zal de huid minder rimpels en andere tekenen van veroudering gaan vertonen.

Wat we krijgen als resultaat is een gezonde, stralende en jong ogende huid. Naast de antioxidante activiteit van vitamine E, bevat komijn ook krachtige antioxidanten die zullen helpen om veroudering tegen te gaan.

Gezond haar

gezond haar komijn

Onze haren hebben nood aan belangrijke voedingsstoffen zodoende gezond te blijven. Komijn bevat een enorme hoeveelheid vitamines B die van groot belang zijn om deze gezonde haren in stand te houden. De hoeveelheid ijzer zal ook zorgen voor een betere toevoer van zuurstof naar de haarwortels. Daardoor kan het bloed en vooral ook voedingsstoffen, beter getransporteerd worden naar de haarwortels.

Komijn kan gebruikt worden wanneer we te maken hebben met haaruitval omdat het de haargroei zal helpen stimuleren. Dit kan zowel worden gebruikt om kaalheid tegen te gaan of om verdunning van het haar tegen te gaan.

De antioxidante en schimmelwerende werking van komijn zal dode huid verwijderen die zich onder de haren bevindt. Dat zal de vorming van roos of schilfers meteen aanpakken. In dit geval gebruiken we beter komijnolie die we an aanbrengen op de hoofdhuid.

Bloedarmoede of ijzertekort tegengaan

Vooral mensen die weinig dierlijke voeding eten of hoofdzakelijk plantaardige voeding eten, hebben een hogere kans om te maken te krijgen met een ijzertekort. Dat betekent natuurlijk niet dat ijzer niet te vinden is in plantaardige voeding. Maar de opname van ijzer uit plantaardige voeding is een stuk lager.

Dankzij komijn kunnen we dit risico op een ijzertekort kleiner maken. En er is meer, doordat komijn ook nog eens vitamine C bevat, zal de opname van plantaardige ijzer een stuk vlotter verlopen.

Wanneer we vitamine C toevoegen aan de maaltijd, kunnen we beter plantaardige ijzer opnemen. Dit zal er automatisch voor zorgen dat we met een kleine hoeveelheid komijn in ons dagelijks dieet het ijzergebrek of bloedarmoede kunnen tegengaan.

Cholesterol verlagen

cholesterol verlagen komijn

Een ander belangrijk voordeel van de werking van komijn, is dat we het cholesterol kunnen verlagen. Daarvoor zijn niet eens hoge hoeveelheden nodig. Een wetenschappelijk onderzoek heeft kunnen aantonen dat we met slechts 75 mg per dag, de triglyceriden kunnen verlagen. (bron)

In een ander onderzoek werd aangetoond dat het LDL cholesterol ging dalen met 10% en het HDL cholesterol ging stijgen.

Om de HDL waarden sterk te verhogen zijn echter hogere hoeveelheden nodig. Een onderzoek waarbij 3 gram komijn per dag gebruikt werd, toonde een aanzienlijke stijging van het HDL cholesterol aan. (bron)

Afvallen

Komijn bevat een reeks componenten die belangrijk zijn bij het versnellen van het metabolisme. Zo hebben we verschillende vitamines B. Zij zullen onder meer de verbranding van vet versnellen. Alsook de opslag van vet doen afnemen.

IJzer zal ervoor zorgen dat er steeds voldoende energie beschikbaar is voor de verbranding van de voeding. De antioxidanten, waaronder ook vitamine C zullen de lever stimuleren om efficiënter voedingsstoffen af te breken en afvalstoffen af te voeren.

En de hoeveelheid vezels zal helpen om overtollig vet en cholesterol af te voeren via de darmen. Daardoor ook gaan opzwellen wat zal zorgen in een voller gevoel, gedurende een langere periode. Op die manier hebben we minder snel terug honger en zullen we dus gedurende de dag minder calorieën innemen.

De verminderde nood aan calorieën dankzij de hoge hoeveelheid vezels, en de verbeterde werking van het metabolisme zijn twee belangrijke factoren die zullen helpen bij het afvallen.

Komijn kopen

komijn gezond

Komijn kan gebruikt worden als specerij in de keuken. Het kan ook worden toegevoegd aan yoghurt of soep. Of gebruikt worden in een salade. Om van bepaalde voordelen zoals cholesterol verlagen, te profiteren, wordt beter een supplement gebruikt.

Ook Interessant

Leave a Comment

× 4 = four