Kattenklauw voordelen voor ons lichaam en gezondheid

kattenklauw

Kattenklauw is één van de meest krachtige antivirale kruiden. Het kruid zal het immuunsysteem stimuleren en daarbij infecties bestrijden in het lichaam. Dit krachtig kruid is echter niet alleen antiviraal, kattenklauw heeft ook een ontstekingsremmende werking in combinatie met antioxidante eigenschappen. Deze functies kunnen helpen om problemen zoals artrose, astma, diabetes, vermoeidheid, aambeien en zweren te bestrijden.

Dankzij kattenklauw kunnen we heel wat ernstige gezondheidsproblemen behandelen door vrije radicalen uit het lichaam te weren. Deze vrije radicalen kunnen schade toebrengen aan de cellen in het lichaam. Vrije radicalen zijn de oorzaak voor heel wat kleine en grote problemen met de gezondheid. Onder meer hartziekten en zelfs kanker. Onderzoeken hebben kunnen aantonen dat kattenklauw het immuunsysteem gaat stimuleren. De bloedvaten gaan ontspannen en worden wijder. Ook heeft het kruid een vochtafdrijvende werking en zal het de spieren ontspannen. Dit geldt ook voor de spieren rondom de darmen.

Hoewel kattenklauw relatief nieuw in de oren mag klinken. Toch wordt het reeds duizenden jaren gebruikt in Zuid-Amerika. Daar werd het kruid ingezet om ontstekingen te behandelen, ook reuma, maagzweren en zelfs tumoren. Dit is grotendeels te danken door de mogelijkheid van kattenklauw om het beschadigd DNA te herstellen. (1)

kattenklauw werking

Werking van Kattenklauw

Artrose

Verschillende studies hebben ontdekt dat kattenklauw kan helpen bij verschillende vormen van artrose. Een onderzoek uit 2001 waarbij 45 patiënten voor werden gekozen bracht het volgende aan het licht…

De patiënten hadden last van artrose aan de knie en namen 100 mg kattenklauw extract. Dit deden ze gedurende vier weken. De onderzoekers ontdekten dat pijn veroorzaakt door activiteit, sterk kan worden verlaagd. Daardoor concludeerden de onderzoekers dat het kruid kan worden ingezet als een behandeling van artrose. Zonder eventuele bijwerkingen. (2)

Een ander onderzoek keek naar de effecten van kattenklauw bij mensen met actieve reumatoïde artritis. Deze patiënten nemen medicijnen tegen de pijn. Het onderzoek duurde in totaal 24 weken. Men stelde vast dat er een vermindering plaatsvond van het aantal pijnlijke gewrichten. (3)

Beschadigd DNA herstellen

In verschillende onderzoeken heeft men kunnen aantonen dat kattenklauw in staat is om DNA te herstellen. Dit kon men vaststellen bij mensen die herstellen van chemotherapie. Chemotherapie is de bekende behandeling tegen kanker. Ze heeft echter één belangrijke bijwerking. Namelijk dat we ook schade gaan toebrengen aan het DNA en aan gezonde cellen in het lichaam.

Een onderzoek uit 2001 keek naar de effecten van kattenklauw gedurende 8 weken, bij mensen die recent chemotherapie hadden ondergaan. De resultaten waren hallucinant. Men zal een enorme daling in DNA schade en een stijging in hersteld DNA. Er was een zichtbare verhoging van de hoeveelheid witte bloedcellen. Dat is ook van groot belang omdat chemotherapie de hoeveelheid witte bloedcellen doet afnemen. Waardoor het immuunsysteem verzwakt wordt en er een hogere kans bestaat op infecties. (4)

Bloeddruk verlagen

bloeddruk verlagen

Onderzoeken hebben kunnen aantonen dat kattenklauw kan helpen om de bloeddruk te verlagen. In de Chinese geneeskunde werd reeds een variant van kattenklauw gebruikt om de bloeddruk te doen dalen.

Kattenklauw zal de vorming van bloedklonters doen afnemen. Dat betekent dat de bloedsomloop kan verbeterd worden. Daarmee daalt het risico op hartziekten, hartaanval en beroerte. Deze verbetering van de bloedsomloop resulteert in een daling van de bloeddruk. Verder is er nog een ander zeer belangrijk aspect. Men heeft namelijk kunnen vaststellen dat het kruid in staat is om de vorming van plak of plaque kan tegengaan.

Plaque is een substantie die zich vormt aan de uiteinden van de bloedvaten. Wanneer dit zich blijft ophopen kan er uiteindelijk een blokkade plaatsvinden. Waardoor we een hartaanval of beroerte kunnen krijgen. Deze ophoping zal er ook voor zorgen dat de doorgang nauwer wordt. Waardoor de bloeddruk hoger wordt. Door het verminderen van de hoeveelheid plaque krijgen we dus automatisch weer een daling van de bloeddruk als gevolg. (5)

Kattenklauw zal de bloeddruk vooral doen dalen door een bepaalde stof genaamd hirsutine. Deze stof zal onder meer helpen om overtollig calcium uit het bloed te verwijderen. Dat is zeer belangrijk omdat een te hoge hoeveelheid calcium ervoor zal zorgen dat er aderverkalking kan optreden. Deze werking op calcium in het bloed zal op zijn beurt helpen om de bloedvaten te ontspannen, om ze wijder te maken. En op die manier de bloedsomloop stimuleren.

Immuunsysteem versterken

Zowel bij dierlijke als bij menselijke onderzoeken heeft men kunnen aantonen dat kattenklauw het immuunsysteem kan helpen stimuleren. Een bepaald onderzoek toonde aan dat kattenklauw na 8 weken ervoor zal zorgen dat er meer witte bloedcellen aangemaakt worden. Dat het DNA hersteld kan worden, zonder eventuele bijwerkingen. (6)

Een ander onderzoek bij mensen heeft aangetoond dat kattenklauw gedurende 2 maanden, voor het krijgen van een vaccinatie tegen longontsteking, kon helpen om het immuunsysteem te versterken.

Tegen Herpes

herpes kattenklauw

Kattenklauw kan helpen om Herpes te bestrijden. Herpes is eigenlijk een soort reactie van het immuunsysteem. We hebben het dan niet over het herpesvirus maar over de opstootjes die we kunnen krijgen, eens we besmet zijn met dit virus. Het is een virus die slapend in het lichaam blijft hangen.

Er is geen behandeling tegen het virus. Althans niet om het virus compleet uit het lichaam te verwijderen. Maar door middel van bepaalde natuurlijke middelen kunnen we er echter wel voor zorgen dat we minder, zelfs nooit, te maken krijgen met opstootjes. Deze kunnen zeer hinderlijk en zichtbaar zijn.

We krijgen te maken met koortsblaasjes op de lippen, in de mond, op en onder de tong. Dat kan zorgen voor een negatieve impact op ons zelfvertrouwen. Herpes kan ook op de geslachtsdelen ontstaan. Het is dus belangrijk dat we weten hoe we dit probleem kunnen voorkomen.

Een onderzoek uit 2011 heeft aangetoond dat het kruid dankzij zijn krachtige polyfenolen kan helpen om de activiteit van het virus te dempen. Wat ervoor kan zorgen dat we minder last krijgen van herpes opstootjes.

Verbetert de spijsvertering

Onderzoeken hebben gezien dat kattenklauw gunstige eigenschappen heeft ten voordele van onze spijsvertering. Dit werd onder meer aangetoond bij mensen die lijden aan de ziekte van Crohn. De ziekte van Crohn is een ziekte die chronische ontstekingen in de darmen doet ontstaan. Symptomen zijn buikpijn, ernstige diarree, vermoeidheid, gewichtsverlies, voedingstekorten en de bijbehorende symptomen van deze voedingstekorten. Zo is het bijvoorbeeld moeilijker om ijzer en B12 op een efficiënte manier op te nemen. Dat kan leiden tot haaruitval.

Kattenklauw kan helpen om de ontstekingen tegen te gaan. Daarvoor is een minimumdosis van 250 mg per dag nodig. Op die manier kunnen we de ontstekingen verminderen en hebben we een stuk minder last van symptomen van deze ernstige ziekte. (7)

Dosering

De onderzoeken werden verricht met dosissen tussen de 100 en 350 mg kattenklauw. Het is dus niet nodig om deze dosis te overschrijden.

Bijwerkingen Kattenklauw

kattenklauw bijwerkingen

Kattenklauw wordt gezien als veilig en heeft weinig noemenswaardige bijwerkingen bij relatief gezonde mensen. Het kan gebruikt worden als een waardig supplement bij chemotherapie om met name het herstel te versnellen en bevorderen.

Het mag echter niet gebruikt worden door zwangere dames omwille van zijn stimulerende werking op de bloedsomloop en zijn ontspannende werking op de spieren. Dit zou een negatieve impact kunnen hebben op de baarmoeder bij zwangere dames en daarbij een vroegtijdige bevalling kunnen uitlokken.

Kattenklauw kan helpen bij mensen met HIV omdat het immuunsysteem wordt versterkt. Al moeten we er wel rekening mee houden dat in combinatie met medicijnen tegen HIV, er een verhoogde toxiciteit kan plaatsvinden. Dit is vooral het geval bij protease remmers.

Ook mensen die medicijnen nemen tegen een hoge bloeddruk of mensen die bloedverdunners nemen dienen rekening te houden met het stimulerend effect van de plant op de bloedsomloop. Zo wordt het risico op bloedingen hoger in combinatie met deze medicijnen. Zij nemen beter eerst contact op met een huisarts vooraleer ze het supplement gaan gebruiken.

 

Ook Interessant

Leave a Comment

− 2 = four