Wat zijn de voordelen van Jojoba olie?

jojoba olie

Jojoba olie is een vloeibare wax die wordt gehaald uit de noot van een Amerikaanse struik met de naam Simmondia chinensis. De plant heeft echter niks te maken met China. De struik groeit in de Verenigde Staten.

De jojoba noot werd gebruikt door de Indiaanse bevolking van Amerika. Zij gebruikten de olie in de noot voor de haren en de huid. De noten werden gebruikt als voedingsmiddel wanneer er voedingsschaarste heerste.

Jojoba olie is een krachtig laxerend middel. Het kan ook gebruikt worden als een natuurlijk huidconditioner. Omdat het dezelfde stoffen aanmaakt zoals onze huidklieren. Om die reden heeft het dierlijke vetten vervangen in de aanmaak van huidcrèmes en andere cosmetische producten voor de haren en de huid.

Jojoba olie heeft een nootachtige geur en een gouden kleur. De bewerkte olie is geurloos en wordt daarom heel vaak gebruikt als een toevoegingsolie. Het wordt bijvoorbeeld heel vaak gebruikt als een dragerolie bij essentiële oliën.

jojoba plant

Huidcrème

We kunnen jojoba olie gebruiken als huidcrème omdat het de huid zal beschermen tegen uitdroging. Elke keer we ons gezicht en onze handen wassen, zelfs al doen we dat met gewoon water, zullen we een beschermende laag verwijderen. Dit kan uiteindelijk ervoor zorgen dat huid sneller gaat uitdrogen.

Uitgedroogde huid is zeer kwetsbaar voor irritatie. Dat kan uiteindelijk leiden tot bacteriën die zich in de huid gaan werken. De huid voortdurend gehydrateerd houden door een extra beschermingslaagje aan te brengen kan dus voorkomen dat de huid gaat uitdrogen. En dus vatbaar is voor eventuele vormen van irritatie.

We kunnen enkele druppels jojoba olie aanbrengen op onze hanndpalmen en dit op  het gezicht aanbrengen. Dit kunnen we doen elke keer we het gezicht wassen. Voor een krachtigere werking kunnen we olie licht opwarmen en gebruiken dan op de huid masseren. Dit zal ervoor zorgen dat de olie beter kan worden opgenomen door de huid.

Vette huid

Een te vette huid is een gevolg van overactieve talgklieren in de huid. We vinden ze meer in de huid en in de hoofdhuid. Een vette huid kan sneller stof en vuil uit de omgeving vasthouden en het daardoor nodig achten om ons gezicht vaker te wassen. Niet alleen ziet het er niet uit, we voelen ons ook niet op ons gemak. Het kan leiden tot heel wat huidproblemen zoals roos, acne en huidinfecties.

Wanneer we te maken hebben met een vette hoofdhuid kunnen we een masker aanbrengen door jojoba olie aan te brengen. Hoewel dit natuurlijk tegenstrijdig klinkt, dat we met olie een te vette hoofdhuid kunnen bestrijden, toch is dit het geval met jojoba olie.

Acne

Acne is een veelvoorkomend probleem bij adolescenten. Dit komt door een verhoogde activiteit van de talgklieren door een verandering in de hormonen tijdens de puberteit. Hoewel, we kunnen dit probleem ook ervaren wanneer we reeds volwassen zijn.

Acne ontstaat wanneer de haarwortels geblokkeerd worden door de opbouw van talg. Keratine en ander materiaal vormt een comedo in de vorm van mee-eters. Dit gaat meestal gepaard met een bacteriële infectie. Alsook een ontsteking van de huid.

Jojoba olie kan helpen tegen deze vorming van acne. Het zal er eerst en vooral voor zorgen dat de huid diep gereinigd wordt. En zal ook indringen in de haarwortels, en uiteindelijk het overtollige talg gaan oplossen. Wat er ook voor zal zorgen dat de mee-eters verdwijnen.

Een andere manier hoe jojoba olie zal helpen dit probleem op te lossen, is door zijn antibacteriële werking. Dat zal de groei van bacteriën in de haarwortels stopzetten. De ontstekingsremmende werking zal er verder voor zorgen dat de geïrriteerde huid kan herstellen.

Wanneer we jojoba olie regelmatig gebruiken kunnen we acne op die manier controleren. Mede dankzij de vitamine A en E die we terugvinden in de olie.

Gebarsten lippen

Jojoba olie kan gebruikt worden als lipbalsem wanneer we te maken hebben met gebarsten lippen. Ze zal ervoor zorgen dat de lippen gehydrateerd blijven en houdt ze zacht en soepel. Enkele druppels jojoba olie kunnen de lippen reeds beschermen tegen uitdroging, koude en wind.

Droge handen en voeten

Onze handen en voeten zijn de lichaamsdelen die het hardst moeten werken. Ze dienen om te wandelen en om dingen te grijpen. De palmen van de handen en de zolen van de voeten in het bijzonder. Zij hebben geen talgklieren zoals we elders op het lichaam wel kunnen terugvinden. Dus kunnen ze de handen en voeten niet zacht en soepel houden.

Wanneer we te maken hebben met droog weer kunnen ze gaan uitdrogen. Dit kan uiteindelijk leiden tot ontstekingen en scheurtjes in de handen en voeten. Wanneer we de handen en voeten meermaals wassen zal dit nog extra bijdragen aan dit probleem.

Door jojoba olie te gebruiken kunnen we er zeker van zijn dat ze gehydrateerd blijven. Dit kunnen we doen door de handen en voeten in warm water te weken gedurende 10 minuten. We drogen ze af en kunnen ze dan insmeren met de jojoba olie.

Eczeem en psoriasis

Eczeem is een allergische reactie van de huid tegen verschillende irriterende stoffen. Deze stoffen vinden we heel vaak terug in cosmetische producten. De ene persoon heeft er last van, de andere persoon niet.

Psoriasis daarentegen is een auto-immuunziekte die ervoor zorgt dat dode huidcellen zich gaan ophopen. Dat zorgt uiteindelijk voor ontstekingen. Wat beide aandoeningen met elkaar gemeen hebben, is dat ze zullen zorgen voor een droge en jeukende huid. Daardoor verhoogt de kans op schimmelinfecties en bacteriële infecties. Jojoba olie kan gezien worden als zeer effectief tegen deze problemen.

Het zal niet alleen een beschermlaagje voor de huid aanmaken. Het zal er ook voor zorgen dat bacteriën geen kans hebben om binnen te dringen via de beschadigde huid.

Droog haar

Door jojoba olie aan te brengen op droog haar kunnen we ervoor dat de haren beter gehydrateerd blijven. Wat ervoor zal zorgen dat we een mooie glanzende haardos krijgen. De olie kan aangebracht worden voor we de haren wassen, of kan in combinatie met shampoo gebruikt worden. De olie kan ook aangebracht worden na het wassen wanneer de haren nog vochtig zijn.

Roos of schilfers

Roos is een vaak voorkomend probleem. Iedereen heeft dit wel reeds meegemaakt. Dit gaat gepaard met een verhoogd aantal dode cellen op de hoofdhuid. Een droge hoofdhuid is de grootste oorzaak van roos en dat kan worden aangepakt door jojoba olie te gaan gebruiken.

Men gebruikt hierbij meestal zink en selenium in speciale shampoo’s om dit probleem op te lossen. Jojoba olie bevat van nature reeds deze mineralen die kunnen bijdragen aan de effectiviteit om roos te bestrijden. Verder zullen de schimmelwerende effecten ervoor zorgen dat roos niet gepaard gaat met een schimmelinfectie.

Jojoba olie kopen

We kunnen deze jojoba olie krijgen in een biologische shop, of kunnen deze ook online bestellen.

 

Ook Interessant

Leave a Comment

+ twenty three = 33