Wat Zijn De Voordelen En Voedingswaarde Van Goji Bessen?

goji bessen

Goji bessen hebben sinds een tiental jaren een enorme opmars gemaakt in onze landen. Echter worden deze goji bessen reeds voor meer dan duizend jaar gebruikt in de Chinese geneeskunde. Ze hebben enorme voordelen te bieden voor onze gezondheid.

We dienen echter meteen te melden dat voor sommige mensen deze voedingsmiddelen niet geschikt zijn. Daar gaan we het later in dit artikel nog uitgebreid over hebben.

Goji bessen bevatten weinig calorieën en een hoge hoeveelheid vezels. Naast de vezels bieden de antioxidanten ook heel wat voordelen voor onze gezondheid.

goji bessen werking

Voedingswaarde Goji bessen

Gedroogde goji bessen zijn ware voedingsbommen. Dan hebben we het vooral over de hoge hoeveelheid vitamines en mineralen die we terugvinden. Maar niet alleen dat, ook een hoge hoeveelheid antioxidanten.

Vitamines:

  • Vitamine A 26.822 IU per 100 gram
  • Vitamine C 49 mg per 100 gram
  • Kleinere hoeveelheden vitamines B

Mineralen:

  • Calcium 190 mg
  • IJzer 7 mg
  • Natrium 300 mg
  • Kleinere hoeveelheden van zink, seleen, kalium

Goji bessen bevatten 350 Kcal per 100 gram. Waarvan 14 gram eiwitten, 0.4 gram vet en 77 gram koolhydraten. Deze hoge hoeveelheid koolhydraten wordt echter gecompenseerd door 13 gram vezels.

Bloedsuiker verlagen

bloedsuiker verlagen goji bessen

Een belangrijk voordeel aan de werking van goji bessen is het verlagen van de bloedsuiker. Dit kan nogal tegenstrijdig klinken. Want ze bevatten enorm veel koolhydraten. We vinden maar liefst 77 gram koolhydraten per 100 gram.

Toch kunnen we de bloedsuiker verlagen en daarbij het risico op diabetes verlagen. We krijgen een verhoogde insuline gevoeligheid bij het gebruiken van goji bessen in ons dieet. Verder worden bepaalde enzymen tegengewerkt die zorgen voor een verhoging van de bloedsuiker.

Lever ontgiften

Goji bessen hebben een beschermend effect op de lever. Dit komt hoofdzakelijk door de hoeveelheden vitamine A en C. Maar ook door de krachtige antioxidanten die we terugvinden. We kunnen echter deze voedingsmiddelen ook gebruiken om de nieren te reinigen. Het wordt gezien als een alternatieve manier om nierstenen te behandelen.

Cholesterol verlagen

Cholesterol en dan vooral LDL cholesterol kan een risico vormen voor het ontwikkelen van hartziekten. LDL cholesterol komt in de bloedstroom terecht en kan zorgen voor plak die wordt opgebouwd aan de wanden van de bloedvaten. Daardoor wordt de doorgang voor het bloed een stuk kleiner. Wat kan zorgen voor een hogere bloeddruk en uiteindelijk kan leiden tot een hartaanval.

Met goji bessen zien we een daling van het LDL cholesterol en een stijging van het HDL cholesterol. HDL zal ervoor zorgen dat er meer LDL kan worden afgevoerd via de afscheiding en daardoor het risico verkleinen op hartproblemen en op de vorming van plak aan de wanden van de bloedvaten.

Vruchtbaarheid verbeteren

We hebben reeds verteld dat goji bessen gedurende meer dan duizend jaar gebruikt worden in de Chinese geneeskunde. Eén belangrijke reden hiervoor is de vruchtbaarheid. Men heeft namelijk kunnen vaststellen dat we de hoeveelheid sperma kunnen verhogen dankzij deze voedingsmiddelen. Maar ook de kwaliteit van het sperma kan ernstig verbeteren.

De reden hiervoor zit hem in de antioxidanten. Deze antioxidanten zullen zorgen voor het bestrijden van vrije radicalen die de vruchtbaarheid van het sperma aantasten.

Goed voor onze ogen

goji bessen ogen

Goji bessen bieden enorme voordelen voor onze ogen. Dan hebben we het vooral over bepaalde ouderdomsaandoeningen zoals cataract of veroudering van de macula.

Naast de enorme hoeveelheid vitamine A die zal zorgen voor gezonde ogen, hebben we ook de krachtige antioxidanten die onder meer bescherming zullen geven tegen eventuele schade van zonlicht. Maar ook tegen schade door vrije radicalen.

Antioxidante activiteit

De antioxidante activiteit is enorm. Antioxidanten zullen bescherming bieden tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zullen cellen schade toebrengen, waardoor de cellen sneller gaan afsterven. Door het gebruiken van goji bessen krijgen we een langere levensduur voor onze cellen.

Kan worden gebruikt bij het afvallen

gewicht verliezen goji bessen

De hoeveelheid vezels die we terugvinden in goji bessen kunnen worden gebruikt bij het afvallen. Hoewel ze dus een enorme hoeveelheid koolhydraten bevatten, toch hebben deze voedingsmiddelen een lage glycemische index. Dat betekent dat de bloedsuiker minder snel gaat stijgen wanneer we deze voeding gaan eten.

De suiker wordt, mede dankzij de hoeveelheid vezels, trager opgenomen in het lichaam. Dat heeft twee belangrijke voordelen. We hebben enerzijds minder snel terug honger. Vooral dan doordat de energie stelselmatig wordt vrijgegeven.

Doordat de energie niet meteen vrijkomt hebben we ook een lagere kans dat we deze energie uiteindelijk gaan opslaan als vet. Wat dan weer zal leiden tot een verminderde kans op gewichtstoename.

Immuunsysteem versterken

Een verbeterd immuunsysteem komt dankzij de hoge hoeveelheden antioxidanten en de vitamine C die we terugvinden. Onderzoeken hebben kunnen aantonen dat ze onder meer extra bescherming bieden tegen griep of verkoudheid.

Bijwerkingen van gojibessen

Er zijn natuurlijk ook bijwerkingen van goji bessen. Al kunnen we meteen stellen dat gezonde mensen weinig bijwerkingen van goji bessen zullen ervaren.

Mensen met een lage bloedsuiker dienen rekening te houden met het bloedsuiker verlagend effect van de gojibessen. Ook mensen die medicijnen nemen om de bloedsuiker te verlagen kunnen te maken krijgen met een te lage bloedsuiker.

Zowel mensen met een hoge bloeddruk als mensen met een lage bloeddruk worden afgeraden om deze voedingsmiddelen te eten. Ook bij het gebruiken van bloedverdunners dienen we zeker geen hoge hoeveelheden te eten. Vooraleer we dat doen, praten we beter eerst even met een arts.

Gebruik van goji bessen

Goji bessen kunnen op zichzelf worden gegeten, maar kunnen ook worden toegevoegd aan yoghurt of ontbijtgranen. Ze kunnen de smaak van zure yoghurt enorm verbeteren.

De  vitamine C zal ook helpen bij het opnemen van ijzer in het lichaam. Al wordt het niet aangeraden om enorme hoeveelheden per dag te gaan eten. Een hoeveelheid van 25 gram per dag is reeds voldoende om van al deze voordelen te kunnen genieten.

Ze kunnen worden gevonden in de meeste biowinkels maar ook via internet online verkrijgbaar.

 

Ook Interessant

Leave a Comment

sixty six ÷ = twenty two