Welke voordelen heeft Eucalyptus Olie?

eucalyptus olie

De krachtige voordelen van eucalyptus olie zijn onder meer het bestrijden van verkoudheden en griep. Al kan eucalyptus olie ook gebruikt worden bij spierpijn of bij het behandelen van onze haren. Verder zal het immuunsysteem gestimuleerd worden en heeft de eucalyptus olie schimmelwerende, ontstekingsremmende, stimulerende en antibacteriële eigenschappen.

Wat is Eucalyptus olie?

Eucalyptus olie wordt gehaald uit de verse bladeren van de hoge eucalyptus boom. De essentiële olie is transparant en heeft een bepaalde smaak en geur. De krachtige medische eigenschappen van de eucalyptus olie heeft te maken met een belangrijke stof die we daarin terugvinden. De stof genaamd eucalyptol (ook wel cineol genoemd), is verantwoordelijk voor een groot deel van de eigenschappen. Zo heeft de stof eucalyptol zeer krachtige anti-microbische eigenschappen.

Eucalyptus olie is waarschijnlijk één van de meest gebruikte oliën ter wereld. Omdat het in zodanig veel cosmetische producten wordt toegevoegd.

We vinden de boom oorspronkelijk terug in Australië, al kunnen we die nu bijna in alle delen van de wereld tegenkomen. Om die reden zijn er nu heel wat landen die eucalyptus olie produceren. Toch blijft Australië de grootste producent ter wereld.

De eigenschappen van eucalyptus olie hebben de aandacht van de hele wereld getrokken. Het wordt bijvoorbeeld heel vaak gebruikt in de aromatherapie, maar ook in de traditionele geneeskunde.

eucalyptus olie werking

Werking van Eucalyptus olie

Hieronder zullen we de verscheidene eigenschappen bespreken in detail.

Infecties aan de luchtwegen

Eucalyptus olie is effectief in het behandelen van een resem infecties van de luchtwegen. Dit houdt in dat we het kunnen gebruiken bij verkoudheden, hoest, loopneus, keelpijn, bronchitis en griep.

Er zijn onderzoeken die aantonen dat we bepaalde bacteriën kunnen blokkeren die infecties van de luchtwegen veroorzaken. De eucalyptus olie zal ervoor zorgen dat het slijm vrijkomt waardoor de luchtwegen terug openen.

Om een verkoudheid te behandelen kunnen we enkele druppels toevoegen aan warm water en de dampen daarvan inademen. Verder kunnen we ook enkele druppels toevoegen aan ons hoofdkussen en genieten van onze nachtrust. We zullen minder hoesten gedurende de nacht.

Hoofdluizen

Eén van de belangrijkste eigenschappen is het weren van insecten. Het kan daarom gezien worden als een natuurlijk pesticide. Om die reden kunnen we de eucalyptus olie gebruiken als een natuurlijke behandeling tegen luizen. Door enkele druppels toe te voegen aan olijfolie of kokosolie en aan de hoofdhuid aan te brengen kunnen we dus luizen verdrijven.

Schimmelwerende eigenschappen

Dankzij hun natuurlijke schimmelwerende eigenschappen kunnen we bepaalde schimmelinfecties behandelen. Dat houdt in dat we de eucalyptus olie kunnen gebruiken tegen een atletische voet, wormen, schimmelnagels, jeuk en koortsblaren.

Wanneer we schimmelinfecties hebben op de voeten kunnen we een voetbad nemen door enkele druppels toe te voegen aan het water.

Huidverzorging

huidverzorging
Bron: https://www.cushyspa.com/treat-hormonal-acne-naturally/

Eucalyptus olie kan gebruikt worden om verschillende infecties van de huid te behandelen. Cineol, de belangrijke antibacteriële stof die we terugvinden, kan helpen om acne te behandelen en sneller te laten herstellen. Ook eczeem en psoriasis kan hiermee behandeld worden. Tekenen van veroudering zoals rimpels en zwarte vlekjes kunnen we hiermee ook gaan behandelen.

Immuunsysteem versterken

Ook hier zien we dat cineol voor een groot deel verantwoordelijk is voor het stimuleren van het immuunsysteem. Om die reden kan het werken als een preventief middel tegen griep. Naast het preventief werken tegen griep kunnen we eucalyptus olie ook gaan gebruiken bij allergische reacties zoals hooikoorts.

Longinfecties

Eucalyptus olie heeft een antibacteriële en antiseptische werking. Dit kan helpen bij het behandelen van longontsteking. Maar kan ook worden ingezet bij COPD. We kunnen enkele druppels aanbrengen op de borst en kunnen op die manier van een groot aantal belangrijke symptomen verlost worden. Het zal onder meer de ontsteking doen afnemen en slijm helpen losmaken.

Koorts behandelen

Eucalyptus olie wordt ook gebruikt om koorts te behandelen. Het wordt daarom ook soms de koortsboom genoemd. Omwille van deze laatstgenoemde capaciteiten. Het kan daarom worden aangebracht aan een doekje in combinatie met water. En op die manier aan de hoofdhuid worden aangebracht. Het zal ervoor zorgen dat we de temperatuur in het lichaam doen afnemen.

Bloedsuiker verlagen

Wanneer we de eucalyptus olie inwendig gaan gebruiken kunnen we de bloedsuiker verlagen. Dit komt hoofdzakelijk door de krachtige antioxidanten die we terugvinden. Dit zijn onder meer flavonoïden, fenolen en terpenoïden. Deze krachtige bestandsdelen helpen bij het behandelen van hoge bloedsuiker en kunnen daarom helpen bij mensen met diabetes of mensen die een hoger risico vormen op de uiteindelijke ontwikkeling van diabetes.

Verwijdert microben

Eucalyptus olie heeft een ontwormende werking. En wordt daarom vaak gebruikt bij het verwijderen van wormen of microben in de darmen. Onderzoeken hebben aangetoond dat het gebruik van eucalyptus olie inwendig kan helpen bij het behandelen van bacteriën, microben en parasieten die zich in het lichaam genesteld hebben.

Goed voor onze tanden

De eucalyptus olie kan gebruikt worden in de preventie tegen gaatjes. Het kan ook helpen om de vorming van plak te verwijderen. Ontstekingen van het tandvlees en slechte adem kunnen hiermee ook behandeld worden. Pakweg alle infecties van de tanden en mond die te maken hebben met microben of bacteriën kunnen hierdoor worden verholpen.

Dat is dan ook de reden waarom we dit ingrediënt zo vaak terugvinden in talrijke mondwaters en soorten tandpasta.

Spierpijn behandelen

De eucalyptus olie heeft een ontstekingsremmende werking. Wanneer we plots te maken hebben met pijnlijke spieren kunnen we de stof gebruiken en toevoegen aan massageolie. Door de plek van de pijn met dit mengsel te behandelen kunnen we de pijn verzachten.

Pijnlijke gewrichten

Net zoals bij pijnlijke spieren, kunnen we ook pijnlijke gewrichten hiermee gaan behandelen. De stimulerende werking zal helpen om de bloedsomloop te verbeteren. Wat kan helpen bij het verzachten van de pijn.

Door de ontstekingsremmende werking en stimulerende werking zullen we de pijn verzachten maar zullen we ook de zwelling doen afnemen.

Hersenfunctie verbeteren

hersenfunctie verbeteren

Eucalyptus olie wordt regelmatig gebruikt om de mentale eigenschappen te verbeteren. Dit heeft vooral weer te maken met een verbeterde bloedsomloop naar de hersenen toe. De stof zal ervoor zorgen dat de bloedvaten wijder worden. (bron) Wat een ontspannend effect heeft op de bloedvaten en dus zal helpen bij het stimuleren van de bloedsomloop. Wanneer er meer bloed naar de hersenen kan stromen zal de hoeveelheid zuurstof ook toenemen. Dat zal resulteren in een verbeterde hersenfunctie.

Astma behandelen

Net zoals bij het behandelen van infecties van de luchtwegen en het behandelen van longinfecties, kunnen we ook astma behandelen. Astma is eigenlijk een aandoening die ervoor zorgt dat er minder zuurstof naar de longen kan vloeien wanneer we ademen. Het aanbrengen van enkele druppels eucalyptus olie op de borst heeft een kalmerend effect en zal ervoor zorgen dat de bloedvaten wijder worden. De keel zal ontspannen en we kunnen meer zuurstof in de longen opnemen.

Wonden behandelen

We kunnen de eucalyptus olie gebruiken om wonden te behandelen. Het kan gebruikt worden tegen brandwonden, snijwonden, koortsblaren en zelfs maagzweren. Verder is het een effectief middel tegen insectenbeten. Daarnaast zal het de plaats van de wonde beschermen tegen bacteriën en infecties. (bron)

Haarverzorging

Eucalyptus olie kan om zijn krachtige antiseptische en schimmelwerende eigenschappen helpen om dode huid te verwijderen op de hoofdhuid. Het kan ook helpen om microben en bacteriën in de haarwortels bestrijden. Wat zal helpen tegen psoriasis, jeukende hoofdhuid of roos.

Om het haar te behandelen kunnen we de stof toevoegen aan olijfolie of kokosolie. De stimulerende werking op de bloedsomloop zal er ook kunnen voor zorgen dat de haargroei gestimuleerd wordt.

Stress en vermoeidheid bestrijden

vermoeidheid eucalyptus

Dankzij zijn stimulerende werking kunnen we vermoeidheid bestrijden en kunnen we stress en andere mentale problemen helpen bestrijden. Door het inhaleren zullen we de bloedcirculatie verbeteren waardoor we meer energie zullen krijgen. Maar op die manier zullen we ook stress bestrijden. Dit komt doordat de hoeveelheid cortisol zal dalen en de aanmaak van neurotransmitters zoals serotonine zal worden gestimuleerd. Dit heeft een ontspannend en gelukkig gevoel.

Eucalyptus olie kopen

Er zijn verschillende manieren hoe eucalyptus olie gebruikt wordt.

Ook Interessant

Leave a Comment

+ fifty two = 56