Druivenpitolie Dan Toch Niet Zo Gezond Als Gedacht?

druivenpitolie

Niet alles wat we kunnen gebruiken uit de natuur is gezond voor ons lichaam. Daartegenover zijn sommige planten zeer goed voor ons lichaam. Druivenpitolie is één daarvan. Druivenpitolie is de olie die zich in het zaadje van de druif bevindt. Het werd eerst gemaakt als een soort bijproduct van wijn. Toen men de druiven ging pletten om uiteindelijk wijn te maken, had men altijd een hoge hoeveelheid pitten over. Men besloot om daaruit de olie te gaan winnen. En dat heeft geleid tot een aantal belangrijke vaststellingen. Mede dankzij deze methode, kunnen we nu bijna overal ter wereld genieten van de belangrijke eigenschappen van deze druivenpitolie.

De druivenpitolie bestaat reeds meer dan 6.000 jaar. De Europeanen gebruikten de olie bijvoorbeeld om oogziekten en huidproblemen aan te pakken. En wanneer de hedendaagse geneeskunde zich begon te ontwikkelen, kwamen steeds meer voordelen van het gebruik van druivenpitolie bovendrijven.

Is druivenpitolie gezond?

Druivenpitolie bevat omega 6 en omega 3. De meeste voordelen zullen zich dus gaan baseren op deze vetzuren. Al is omega 6 in hogere hoeveelheden aanwezig dan omega 3.

Het gebruik van druivenpitolie is gezond maar wanneer we hoge hoeveelheden gaan gebruiken hebben we enkele risico’s op overgewicht, hoog cholesterol en verhoogde frequentie van ontstekingen.

Maar het gaat om een olie, dus het is niet aangeraden om hoge hoeveelheden te gebruiken, omdat deze hoge hoeveelheden vet bevat. Waardoor we heel snel met overgewicht te maken kunnen krijgen.

Een aanbevolen dosering bedraagt 6 koffielepels per dag.

Wanneer we druivenpitolie kopen dienen we rekening te houden met de manier waarop de druivenpitolie is gemaakt. Als de olie koudgeperst wordt, dan worden weinig chemische stoffen gebruikt. Wanneer de olie met gebruik van extreme hitte wordt gewonnen, dan gaan een groot deel van de actieve stoffen verloren.

Ontstekingsremmende werking

Een Iraanse studie heeft aangetoond dat we ontstekingen bij vrouwen met overgewicht kunnen verminderen. (1)

Zoals we hebben gezien kunnen hoge hoeveelheden omega 6 uiteindelijk ontstekingen helpen veroorzaken. Toch zien we dat een aanbevolen hoeveelheid druivenpitolie, net gunstige effecten heeft tegen bepaalde ontstekingen die ontstaan als gevolg van allergieën, ADHD, artrose en borstkanker. (2)

De olie bevat linoleenzuur, dat wordt omgezet in gamma-linoleenzuur in het lichaam en heeft uiteindelijk een beschermende werking op het lichaam.

Druivenpitolie bevat vitamine E wat een positief effect heeft op het immuunsysteem. Maar zal verder ook helpen als een antioxidant in het lichaam. Waardoor we de veroudering van de huid kunnen tegengaan. Ook voor onze haren en ogen kan vitamine E een beschermende werking uitoefenen.

Druivenpitolie in de keuken

Kunnen we druivenpitolie gebruiken om te koken? Druivenpitolie kan niet gebruikt worden bij het bakken in hoge temperaturen. Het kan echter wel toegevoegd worden aan een koude schotel of na het bakken worden toegevoegd.

Goed voor onze huid

Er zijn een aantal voordelen gepaard bij het gebruik van druivenpitolie voor onze huid en ons gezicht. Heel wat cosmetische producten bevatten druivenolie. Deze olie heeft een ideale vloeibaarheid en bevat vitamine C, E en D. Vooral dan vitamine E zal helpen bij het verminderen van rimpels en andere tekenen van veroudering. De huid wordt strakker waardoor we er jonger uitzien.

Ook acne kunnen we daarmee behandelen omdat het de huid zal hydrateren. En dankzij de ontstekingsremmende werking kunnen we binnendringen in de ontsteking. Daarmee ook bacteriën verwijderen van de huid. Die op hun beurt zal helpen om acne tegen te gaan.

Druivenpitolie wordt heel makkelijk opgenomen door onze huid en wordt daarom ook gebruikt in aromatherapie en in massage therapie. We kunnen een aantal druppels op onze handen aanbrengen en daarmee bepaalde plaatsen van de huid masseren. Het kan ook gecombineerd worden met een etherische olie.

Wanneer we ‘s morgens regelmatig last hebben van donkere cirkels onder de ogen kunnen we voor het slapengaan de olie aanbrengen rondom de ogen. Dit zal ervoor zorgen dat we ‘s morgens geen last meer hebben van deze zwarte cirkels.

Gezondheid van onze haren verbeteren

Druivenpitolie is een stuk lichter dan olijfolie en kokosolie. Het zal de haren hydrateren en gezond houden, zonder vettig aan te voelen. Op die manier kunnen we ook roos of schilfers tegengaan. De haren worden beter gevoed dankzij de hoeveelheid vitamine E. Die zal werken als een antioxidant maar ook zal helpen om de bloedsomloop te stimuleren. Waardoor er meer zuurstof en voedingsstoffen naar de haarwortels kunnen gevoerd worden. Dit stimuleert de haargroei.

Seksuele gezondheid

Proanthocyanidines hebben een stimulerende werking op de seksualiteit. Zo krijgen we een verhoging van het libido dankzij deze stof. Het moet wel gezegd dat deze stof slechts in kleine hoeveelheden aanwezig is in druivenpitolie. Er zijn echter wel speciale tabletten te krijgen met proanthocyanidine.

Wanneer is druivenpitolie ongezond?

Er zijn natuurlijk bijwerkingen verbonden aan het gebruik van druivenpitolie. Zo kunnen we onder meer last krijgen van misselijkheid, hoofdpijn, keelpijn en maagproblemen. Andere allergische reacties zijn jeuk en zwellingen in het gezicht. Dit zien we vooral bij het gebruik van hoge hoeveelheden, waar druivenpitolie dus niet meteen voor geschikt is. Omdat ze zo’n hoge hoeveelheden omega 6 vetzuren bevatten. Die zijn natuurlijk gunstig voor het lichaam en hebben we zeker nodig in een gezond dieet. Het is maar wanneer deze hoeveelheid te hoog wordt dat de balans tussen omega 6 en omega 3 verstoord kan worden. Waardoor er meer ontstekingen zullen plaatsvinden in het lichaam. Dit leidt ook tot overgewicht en cholesterol.

We kunnen daarmee vaststellen dat het gebruiken van een aanbevolen dosis van 6 koffielepels per dag, gezond is voor het lichaam. Niet meteen bijwerkingen zal veroorzaken. Maar hogere hoeveelheden druivenpitolie dus niet zijn aangeraden. We kunnen druivenolie vinden in de betere supermarkten maar kunnen die ook online bestellen.

Ook Interessant

Leave a Comment

ninety six − eighty seven =