Waarvoor kunnen we cranberry pillen gaan gebruiken?

cranberry pillen

Veenbessen komen oorspronkelijk voor in Noord Amerika, toch kunnen we ze over heel de wereld gebruiken en hebben ze gunstige effecten op onze gezondheid. Deze kleine rode bessen zijn niet alleen heel lekker, ze bevatten ook nog eens krachtige voedingsstoffen. Waarvan belangrijke antioxidanten en vitamines. Samen zullen ze ervoor zorgen dat we het immuunsysteem stimuleren. Kunnen we genieten van een grotere bescherming tegen bacteriën en zullen we het algemeen welzijn bevorderen.

Cranberry pillen worden in verband gebracht met blaasontstekingen. Ze worden door heel wat vrouwen gebruikt tegen een blaasontsteking. Daar hebben we daadwerkelijk wetenschappelijk bewijs voor. Al geldt dat niet voor alle vormen van de blaasontsteking. In de meeste gevallen worden blaasontstekingen veroorzaakt door de E. coli bacterie. En in dit geval kan het gebruik van cranberry pillen werkzaam zijn tegen de verdere ontwikkeling van de ontsteking. Maar indien de blaasontsteking er komt als gevolg van een schimmelinfectie, of wordt veroorzaakt door een andere soort bacteriën. Dan is het niet altijd mogelijk om cranberry pillen te gebruiken. Al kunnen we wel zeggen dat de hoge hoeveelheid vitamine C die we terugvinden in veenbessen en in cranberry pillen, ook helpen om blaasontstekingen te bestrijden.

Goedkoper en sterker

Omdat veenbessen uit Noord Amerika komen zijn ze niet het ganse jaar door verkrijgbaar in onze landen. Al kunnen we ze meestal wel diepgevroren het hele jaar door krijgen. Toch kan de prijs soms wat hoog oplopen, als we dat vergelijken met de dosis die we innemen via cranberry pillen.

1 Cranberry tablet kan vergeleken worden met 250 ml veenbessensap en bijna 500 gram verse veenbessen. Het is dus goedkoper om tabletten te gebruiken en we krijgen ook nog eens een geconcentreerde hoeveelheid toegediend.

Bescherming tegen hartziekten

Heel wat mensen hebben te maken met een hoge bloeddruk. Ongeveer 30% van de bevolking heeft er last van. Wanneer we daar geen behandeling voor krijgen, of wanneer we het zelf niet weten, dan kunnen we langzamerhand een hartziekte ontwikkelen. Dit kan uiteindelijk resulteren in een hartaanval of beroerte. De meeste mensen zijn er echter niet van op de hoogte dat ze een hoge bloeddruk hebben. Risicogroepen zijn rokers, drinkers, mensen met overgewicht, ongezond dieet, passieve levensstijl. Hoewel we ons bijna allemaal wel zondigen aan één van die risicofactoren, is het daarom belangrijk dat we dit even laten testen bij een arts.

Cranberry pillen biedt dus bescherming tegen hartziekten. Dit komt door het verwijderen van plaque, plaque die wordt opgebouwd door overtollig LDL cholesterol. Dit zorgt ervoor dat de bloedvaten nauwer worden en dat we uiteindelijk een hogere bloeddruk krijgen.

Mondhygiëne

Op vlak van de mondhygiëne kunnen cranberry pillen ons ook gaan helpen. Ze zullen bepaalde bacteriën helpen blokkeren die kunnen zorgen voor tandvleesontstekingen. Ook bacteriën die in staat zijn om tandplak te ontwikkelen worden geblokkeerd door de cranberry tabletten.

Door het verwijderen van deze bacteriën kunnen we ook een slechte adem bestrijden, die meestal wordt bekomen door een overmatige groei van bacteriën in de mond.

Maagzweren

De antibacteriële werking van cranberry pillen zal ook verhinderen dat we met een maagzweer te maken krijgen. De bacteriën zullen worden afgevoerd en doorheen de darmen uiteindelijk worden verwijderd uit het lichaam.

Bescherming tegen kanker

De antioxidanten die we terugvinden in veenbessen, en in cranberry tabletten kunnen helpen tegen verschillende soorten kanker en tumoren. Men heeft kunnen vaststellen dat de actieve stoffen kunnen strijden tegen de groei van tumoren, vooral dan door de bloedtoevoer naar deze tumoren af te snijden. Dit is vastgesteld bij lever-,eierstokken-, darm-, prostaat- en borstkanker.

Nierstenen

Cranberry pillen kunnen helpen om nierstenen uit te plassen en zelfs om nierstenen te voorkomen. Dit komt grotendeels door de stimulerende werking op de urinewegen en dus ook op de nieren. We moeten iets meer plassen waardoor meer bacteriën, maar ook meer afvalstoffen kunnen worden afgevoerd. Dat zal de kans op vorming van nierstenen verkleinen.

Daartegenover kunnen we door de hoeveelheid oxalaat in veenbessen en cranberry pillen, juist nierstenen gaan ontwikkelen. Het is daarom heel belangrijk dat, wanneer we een risico lopen op de ontwikkeling van nierstenen, voldoende water drinken wanneer we cranberry pillen gebruiken.

Bijwerkingen

Hoewel er heel wat voordelen gepaard gaan met het gebruik van cranberry tabletten. Toch kunnen er natuurlijk ook bijwerkingen optreden. Dit zien we vooral bij het gebruik van supplementen. De geconcentreerde hoeveelheid aan werkzame stoffen kan er dan voor zorgen dat we met maagproblemen of spijsverteringsproblemen te maken krijgen. Om dit te vermijden gebruiken we ze beter tijdens of voor de maaltijd.

Bij gebruik van hoge dosissen kan diarree ontstaan.

Mensen die medicijnen nemen om het bloed dunner te maken dienen op te passen met het gebruik van cranberry pillen supplementen. Die kunnen namelijk de werking van deze medicijnen gaan versterken.

 

Ook Interessant

Leave a Comment

+ seventy one = seventy two