Citroensap helpt tegen verzuring van het lichaam

citroensap verzuring

Citroensap is een gezonde drank omdat het kan helpen om te strijden tegen verschillende ziektes. Het is vooral populair in de alternatieve gezondheidssector omdat het drinken van citroensap een alkalisch effect zou hebben op het lichaam. Waarmee we dus eigenlijk het lichaam ontzuren.

Heel wat mensen kunnen verbaasd reageren door deze werking. Want citroensap heeft een relatief laag PH en is dus zuur. Het is dus moeilijk om automatisch citroen te gaan zien als alkalisch voedingsmiddel.

Wat is PH

Wanneer we het hebben over alkalische voedingsmiddelen is het belangrijk dat we iets meer weten over PH. PH is dus de waarde die gegeven wordt, aan hoe zuur of hoe alkalisch een bepaalde samenstelling is. Deze varieert tussen 0 en 14. Waarbij 0 zeer zuur is, en 14 zeer alkalisch is. Een gemiddelde waarde bedraagt 7. Alles boven de waarde van 7 wordt gezien als alkalisch.

Op de PH schaal kunnen we het verschil tussen elk nummer, vertienvoudigen. Dat betekent dat een PH van 5, tien keer zuurder is dan een PH van 6. En 100 keer dan een PH van 7. Citroenen hebben een zeer lage PH waarde die ergens tussen de 2 en de 3 moet uitkomen. Dat wil zeggen dat citroensap tot 100.000 keer zuurder is dan gewoon mineraalwater.

Voordelen van Alkaline voeding of ontzurende voeding

citroensap

De voordelen van ontzurende voeding begon met het opkomen van het alkaline dieet. Dat kreeg heel snel een enorme populariteit in de schoot geworpen. En hoewel de publiciteit die rond dit dieet gemaakt werd, voor een groot deel verantwoordelijk is voor de bekendheid en dus de populariteit. Toch is het niet alleen de publiciteit, wat ervoor zorgt dat een dieet populair wordt. Het kan heel goed gecommercialiseerd worden, maar kan ook heel snel terug afgebroken worden. Dat hebben we in het verleden al bij heel wat producten gezien. Er moet dus toch enig voordeel te halen zijn, aan het gebruiken van een dieet bestaande uit ontzurende voeding.

Hoewel soms wordt beweerd dat we het PH van het bloed kunnen veranderen. Kunnen we hier toch meteen zeggen dat dit niet klopt. Het lichaam heeft een enorm aantal zeer omvangrijke functies, die ervoor zorgen dat het bloed in het lichaam voortdurend de PH van 7.3 behoudt. Alleen wanneer we te maken hebben met een zeer ernstige ziekte, zal deze waarde kunnen verlaagd worden.

Wat we wel kunnen zeggen is dat we de zuurtegraad van de cellen in het lichaam en andere soorten vocht zoals urine kunnen gaan beïnvloeden.

Het alkaline dieet verdeeld voedingsmiddelen in drie groepen:

De verzurende voeding waaronder:

 • Vlees
 • Gevogelte
 • Vis
 • Zuivel
 • Eieren
 • Alcohol

Neutrale voeding waaronder:

 • Natuurlijke vetzuren
 • Zetmeel
 • Natuurlijke suikers

Alkaline voeding waaronder:

 • Fruit
 • Groenten
 • Noten
 • Peulvruchten

Door hoge hoeveelheden van deze alkaline voedingsmiddelen te eten kunnen we ervoor zorgen dat we het lichaam ontzuren. Daardoor zijn we minder vatbaar voor bepaalde ziektes.

Hoewel sommige bronnen beweren dat ontzuren onzin is. Toch kunnen we wetenschappelijk aantonen dat er calcium uit de beenderen wordt gehaald, om uiteindelijk het overtollig zuur uit het lichaam te verwijderen. Er is ongeveer 3 gram calcium nodig om 1 gram zuur te verwijderen. (bron) Dat verhoogt het risico op osteoporose. Zeker bij vrouwen boven de leeftijd van 55 jaar oud.

Andere problemen die kunnen ontstaan zijn Diabetes, Hartziekten en nierstenen. Daaruit volgend kan ook artrose, reuma en een hoge bloeddruk ontstaan.

Lichaam ontzuren is zeker geen onzin.

Waarom is citroensap basisch of alkalisch?

citroenen

Wanneer een voedingsmiddel kan gezien worden als alkalisch of als zuur heeft echter niets te maken met de zuurtegraad. Het belangrijkste is welke verzurende of alkalische stoffen aangemaakt worden wanneer het voedingsmiddel wordt ingenomen en verteerd wordt in het lichaam.

Een methode om te bepalen welke stof wordt aangemaakt wanneer het wordt verteerd, is door de as analyse door te voeren. Voedingsmiddelen worden verbrand om te simuleren wat er gebeurt tijdens de vertering. De PH van de as kan dan worden getest om te zien of de voedingsmiddelen alkalisch of zuur zijn.

De waarde kan echter ook bepaald worden door de hoeveelheid zuur die de nieren bereikt te gaan bepalen. De nieren houden het PH van het bloed constant door overtollig zuur af te voeren. Indien het lichaam te alkaline wordt, zullen ze ook alkaline via de urine afvoeren.

Zure voedingsmiddelen zoals eiwitten, fosfor en zwavel zullen de hoeveelheid zuur in de nieren verhogen. Alle soorten vlees en granen hebben daarom een verzurend effect op het lichaam.

Fruit en groenten zijn alkaline omdat ze kalium, calcium en magnesium bevatten. Dit verlaagt de hoeveelheid zuur in de nieren en zal daardoor dus een alkalisch effect hebben op het lichaam.

Dit is dus ook het geval bij citroensap en dat is dan ook de reden waarom citroensap alkalisch is.

Andere voordelen van citroensap

We weten nu dat citroensap een alkalisch effect heeft op het lichaam. We kunnen dus het lichaam ontzuren door citroensap te drinken. Maar er zijn nog heel wat andere voordelen die gepaard gaan met het drinken van deze drank.

Zo krijgen we een hoge hoeveelheid vitamine C, een krachtige antioxidant die ervoor zal zorgen dat het immuunsysteem sterk blijft en daardoor de strijd zal aangaan met virussen die het lichaam het willen aanvallen.

Een glas citroensap levert ons reeds 20% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine C. Wanneer we een drank drinken met vitamine C zullen we ook makkelijker ijzer opnemen in het lichaam. Wat uiteindelijk zal zorgen voor een verbeterde zuurstoftoevoer naar de verschillende cellen in het lichaam.

Citroensap bevatten krachtige antioxidanten die zullen helpen het risico op hartziekten doen dalen door de bloedvaten sterker te maken en ontstekingen te gaan. Daarnaast ook de vorming van plak in de bloedvaten helpen vermijden.

 

Ook Interessant

Leave a Comment

forty seven + = fifty two