Chanca Piedra Tegen Nierstenen en Galstenen En Wat Nog?

chanca piedra

Er zijn heel wat mensen die chanca piedra gebruiken voor nierproblemen. Al kan het ook gebruikt worden voor problemen met de spijsvertering. In dit artikel gaan we de bekendste voordelen van chanca piedra bespreken en daarnaast ook de bijwerkingen aankaarten.

Wat is chanca piedra

Chanca piedra is een tropische plant die bekendstaat onder de naam Phyllanthus niruri. Ze kan gevonden worden in Zuid-Amerika. Komt vooral voor in de Amazone, maar kan ook langs de kust gevonden worden.

Chanca piedra wordt reeds duizenden jaren gebruikt door de inheemse bevolking als een medicijn tegen verschillende gezondheidsproblemen. De volledige plant kan gebruikt worden bij verschillende bereidingen.

Er zijn verschillende stoffen in de plant die elk een bepaalde functie hebben op het lichaam. Het gebruiken van het kruid wordt gezien als veilig.

Werking van chanca piedra

De plant zal een stimulerende werking op de lever en de nieren in gang zetten. We zien een verhoging van de aanmaak van gal. Dit zal onder meer helpen bij problemen met de spijsvertering. Andere stoffen in de plant zullen ervoor zorgen dat we ontstekingen tegengaan. Het immuunsysteem zal hierdoor gestimuleerd worden. Ook heeft de plant een vochtafdrijvende werking, waardoor we meer gaan urineren en dus ook in staat zullen zijn om meer gifstoffen af te voeren via de nieren. Dit zou onder meer helpen bij problemen met de urinewegen en zou ook in staat zijn om nierstenen af te voeren.

Voordelen

Chanca piedra is het meest bekend om zijn werking tegen nierstenen. De vochtafdrijvende werking zal er onder meer voor zorgen dat we de stenen makkelijker kunnen afvoeren. Verder zijn er ook componenten in de plant aanwezig die ervoor zorgen dat nierstenen zich minder makkelijk kunnen vormen. Wat leidt tot een preventieve werking tegen de vorming van stenen.

Niet alleen nierstenen kunnen hierdoor behandeld worden. De verhoogde aanmaak van gal zal ook gunstig zijn om galstenen tegen te gaan.

Naast de werking tegen nierstenen en galstenen zijn er nog een reeks andere voordelen verbonden aan het gebruik van chanca piedra.

Dit houdt in dat we de plant kunnen gebruiken bij:

 • Hepatitis
 • Diabetes
 • Hoge bloeddruk
 • Keelpijn
 • Verkoudheid
 • Problemen met het immuunsysteem (verzwakt immuunsysteem)
 • Verminderd hongergevoel
 • Ontstekingen afremmen
 • Galstenen verkleinen en vermijden
 • Malaria
 • Diarree

Dosering

Hoewel we chanca piedra kunnen zien als veilig. Toch dienen we geen al te hoge dosissen te gebruiken. Deze zouden het risico op bijwerkingen kunnen verhogen. Het wordt niet aangeraden om chanca piedra langer dan 3 maanden te gebruiken. Een aanbevolen dosis ligt tussen de 400 en de 1.200 mg per dag.

Bijwerkingen

Bijwerkingen die kunnen ontstaan zijn een hoger risico op diabetes bij een te lang gebruik (langer dan 3 maanden). Ook heeft de plant een lichte bloedverdunnende werking, wat het risico op bloedingen kan verhogen bij mensen die bloedverdunners gebruiken. Tijdens de menstruatie kunnen vrouwen ook last krijgen van een verhoogde hoeveelheid bloedverlies.

Het is daarom ook niet aangeraden om dit supplement te gebruiken tijdens de zwangerschap of wanneer we binnen korte tijd een operatie moeten ondergaan.

Ook Interessant

Leave a Comment

2 + four =