Wat is de werking van Ashwagandha?

ashwagandha

Werking en voordelen van Ashwagandha

Ashwagandha of withania somnifera behoort tot de adaptogene kruiden. Het wordt vooral gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde om de vitaliteit te verbeteren. In het Westen heeft het kruid ook reeds enorme bekendheid verworven om zijn krachtige werking tegen stress. Verder heeft ashwagandha nog een reeks van andere voordelen.

Wat is Ashwagandha?

Ashwagandha is een lid van de nachtschadefamilie. Dat is dezelfde familie als de aardappelen. Het kruid komt oorspronkelijk uit India en heeft daar reeds duizenden jaren zijn naam eer aangedaan.

In de plant Withania Somnifera, zoals de botanische naam van ashwagandha luidt, vinden we krachtige withanoliden terug. Dit zijn de werkzame stoffen van de plant en zijn verantwoordelijk voor bijna alle voordelen die de plant met zich meebrengt. Deze withanoliden vinden we hoofdzakelijk terug in de wortel van de plant. Al bevatten de bladeren en stengel ook kleinere hoeveelheden van deze stof.

Gebruik van ashwagandha

withania somniferaAshwagandha wordt vooral gebruikt om de vitaliteit te verbeteren. Het gebruik van ashwagandha zal er vooral voor zorgen dat we de stress kunnen verlagen. Verder kunnen we het kruid gebruiken om symptomen van depressie te onderdrukken, om slapeloosheid te bestrijden. Maar ook om het libido en de vruchtbaarheid te verbeteren.

Stress en cortisol

Wanneer we onder stress staan zal het cortisol gaan stijgen in het lichaam. Cortisol is belangrijk maar bij stress zal dit hormoon in abnormaal hoge hoeveelheden worden aangemaakt. We kunnen met ashwagandha het cortisol binnen de perken houden en daarmee ook stress verlagen.

Onderzoeken hebben aangetoond dat withania somnifera even krachtig kan werken als lorazepam. Lorazepam is een medicijn die zeer krachtig het lichaam en de spieren zal ontspannen. Om even krachtig te zijn als zo’n chemisch medicijn, of zelfs maar in de buurt van deze krachtige werking te komen, dan moet het kruid al zeer sterk zijn. (1)

Angst verlagen

Hetzelfde onderzoek dat we hierboven hebben geciteerd (1) toonde ook aan dat we de angst sterk kunnen verlagen door gebruik te maken van withania somnifera.

Er werden in totaal 64 deelnemers gebruikt die gedurende 60 dagen een ashwagandha supplement gingen gebruiken. Ze hadden allemaal te maken met angst stoornissen en stress.

Men stelde vast dat maar liefst 70% van de mensen met angst een duidelijke verbetering zagen in de aandoening en minder symptomen van angst vertoonden.

Depressie

Ook bij depressie speelt stress een belangrijke rol. Wanneer we te lang onder stress staan verhoogt het risico op depressie. Angst staat ook in nauw verband met depressieve symptomen.

Onderzoeken hebben aangetoond dat de werking van ashwagandha te vergelijken is met die van imipramine. Een medicijn die wordt gegeven voor depressie. Men stelde echter vast dat de werking van het kruid iets minder krachtig was dan het medicijn. Maar kon toch bij 45% van de deelnemers verbetering teweegbrengen. (2)

Vruchtbaarheid bij mannen

Mannen met een verminderde vruchtbaarheid kunnen genieten van de voordelen van ashwagandha. Het kruid zal daarbij niet alleen de vruchtbaarheid verbeteren. Het kruid zal ervoor zorgen dat we meer sperma gaan aanmaken. En dat de zaadcellen dus ook vruchtbaarder worden.

Testosteron

Verder zagen de mannen een verhoging van het testosteron met maar liefst 40%. Hoewel deze stijging toch enorm is, kunnen we er niet meteen vanuit gaan dat we zo’n stijging zullen opmerken bij mannen met een normaal testosteron. Het testosteron was waarschijnlijk reeds aan de lage kant toen het onderzoek werd uitgevoerd. Mits er werd gekeken naar de vruchtbaarheid heeft men daar niet meteen op gecontroleerd.

Libido verhogen

Het gebruik van ashwagandha zorgt ervoor dat onze gemoedstoestand gaat verbeteren. Dat heeft een gunstig effect op ons libido. Het kruid heeft daarom aangetoond dat we zowel bij mannen als bij vrouwen het libido kunnen verhogen.

Slaapproblemen

Wanneer we te maken hebben met stress en of angst dan hebben we vaak ook problemen om de slaap te vatten. Withania somnifera kan er helpen voor zorgen dat we ons minder gespannen voelen.

We zullen ook minder angst ervaren en zullen ons minder zorgen maken. Verder heeft ashwagandha een ontspannend effect op het zenuwstelsel. Het zal ontspannend werken op de geest, zonder echt de neiging te geven dat we moe worden. Op die manier kunnen we sneller in slaap vallen en zullen we ook beter en vaster slapen. ‘s Morgens zullen we ook meer uitgeslapen zijn bij het gebruik van het kruid.

Ashwagandha dosis

ashwagandha doseringEr is niet meteen een aanbevolen dosis om ashwagandha te gebruiken. Dosissen tussen de 150 mg en 6.000 mg worden vaak gebruikt via een supplement. Het spreekt voor zich dat een lage dosis eerder zal gezien worden als preventief. Voor bijvoorbeeld depressie worden relatief hogere dosissen gebruikt.

Echter zijn er wetenschappelijke onderzoeken die reeds bij 300 en 600 mg duidelijke verbeteringen in het slaappatroon kon vertonen. Het is dus niet altijd nodig om een hoge dosis te gebruiken. We kunnen daarbij beter beginnen met een lage dosis en indien nodig licht de dosering verhogen.

Bijwerkingen

Bijwerkingen komen weinig voor. Al kunnen we bij het gebruik van hoge hoeveelheden wel enkele bijwerkingen krijgen. Voorbeeld daarvan zijn problemen met de spijsvertering. Hoge hoeveelheden worden niet goed verteerd door de maag. Wanneer we dit probleem willen vermijden kunnen we de dosis splitsen gedurende de dag.

Ashwagandha supplement mag ook niet gebruikt worden door zwangere vrouwen. Omdat het kruid de spieren in de baarmoeder kan stimuleren en daardoor een abortus kan tewerkstellen.

 

Ook Interessant

One Thought to “Wat is de werking van Ashwagandha?”

  1. Richard

    Ashwagandha is inderdaad zeer krachtig. Ik gebruik het bijvoorbeeld tegen stress en om beter te kunnen slapen. Het heeft me heel goed geholpen en is net hetzelfde als medicijnen om te slapen. Een zeer krachtige ontspanner en zonder dat je ervan het gevoel hebt te moeten slapen. Daarom kon ik het ook smorgens nemen na het opstaan. Ik voelde me een hele dag goed in mijn jasje en kon terug actief worden en uiteindelijk volledig mijn situatie omkeren tot iets zeer positief!

Leave a Comment

thirteen − 12 =