Wat Zijn De Voordelen Van Aronia Of Appelbes Voor Ons Lichaam?

aronia appelbes

Aronia of appelbes heeft een aantal belangrijke voordelen voor onze gezondheid. We kunnen aronia bijvoorbeeld gebruiken om de spijsvertering te verbeteren. Het zal echter ook het lichaam gaan beschermen tegen vrije radicalen. Bijdragen in onze pogingen om gewicht te verliezen, het immuunsysteem versterken, ontstekingsremmend werken, bescherming bieden tegen diabetes en vele andere voordelen.

Aronia of Appelbes

Deze bessensoort vinden we oorspronkelijk terug in Noord Amerika. Het is één van de meest krachtige soorten, wanneer we het puur over de inhoudelijke hoeveelheden antioxidanten hebben. Ze worden heel vaak gebruikt in de keuken voor talloze gerechten klaar te maken. De unieke smaak van de appelbes zal ervoor zorgen dat het gerecht een zeer typerende smaak krijgt.

Aronia bevatten krachtige antioxidanten waaronder flavonoïden. Daarnaast bevatten ze nog een reeks vitamines en mineralen. Appelbes wordt regelmatig gebruikt in snoep, desserts, cake, taart, yoghurt, ijsjes en zelfs in bier.

Werking van aronia

aronia

Gewicht verliezen

Aronia kan helpen om gewicht te verliezen. Ze bevatten weinig calorieën en bijna geen vet. Toch bevatten ze vezels en een reeks voedingsstoffen. Wanneer we snel een vol gevoel in de maag willen krijgen, maar toch gezond willen blijven, zonder extra gewicht aan te komen. Dan kan aronia zeker in het dieet toegevoegd worden.

Spijsvertering verbeteren

Zoals we reeds hebben vermeld bevatten de aronia heel wat vezels. Dat betekent dat ze ook zullen bijdragen aan een betere spijsvertering. Onze voeding kan makkelijker doorheen de darmen zijn doorgang vinden. Wat uiteindelijk zal leiden tot het vermijden van constipatie, diarree, krampen en een opgeblazen gevoel. We kunnen er ook problemen met de maag door vermijden. De organische bestandsdelen in de appelbes zal ons ook beschermen tegen eventuele schadelijke bacteriën die het immuunsysteem willen aanvallen.

Krachtige antioxidanten

Dit is zeker één van de belangrijkste aspecten van de aronia. We vinden een enorme hoeveelheid verschillende antioxidanten terug in de appelbes. Dit is onder meer quercetine, epicatechines, cafeïnezuur, malvidine, luteïne, zeaxanthine en carotenoïden. De appelbes heeft dus een sterk beschermend effect tegen vrije radicalen. Deze vrije radicalen kunnen schade aanbrengen aan al onze organen. Ze kunnen echter ook schade teweegbrengen aan onze huid en aan de bloedsomloop.

Preventief tegen kanker

Onderzoek heeft aangetoond dat anthocyanines in de aronia kunnen helpen tegen darmkanker. Het zou onder meer preventief werken en het risico sterk verlagen op de ontwikkeling van deze vorm van kanker. Het is echter één van de meest voorkomende soorten kankers, dus dat maakt van de appelbes een zeer krachtig ingrediënt in het voorkomen van darmkanker.

Geheugen stimuleren

Eén van de meest schadelijke effecten van vrije radicalen in de hersenen, is ons geheugen. De antioxidanten die we terugvinden in de aronia kunnen helpen om de zenuwen en het zenuwstelsel te beschermen. Het zal ook oxidatieve stress verlagen in onze hersenen. Wat ervoor zal zorgen dat er een kleiner risico bestaat op de ontwikkeling van dementie of andere vormen van het verouderen (en uiteindelijk afsterven) van de hersenen.

Immuunsysteem versterken

De antioxidanten zullen er natuurlijk voor zorgen dat we minder schade zullen krijgen als gevolg van vrije radicalen. Maar er is ook een hoge hoeveelheid vitamine C opgeslagen in de appelbes. Dat zal er automatisch voor zorgen dat er meer witte bloedcellen kunnen worden aangemaakt. Het zal de aanmaak van collageen helpen stimuleren. Collageen die vooral belangrijk is bij het herstellen van weefsel, organen en bloedvaten. De witte bloedvaten zullen ook helpen het immuunsysteem sterker maken en daardoor bescherming bieden tegen ziektes en virussen.

De ogen versterken

De carotenoïden die we terugvinden in de aronia zullen helpen om oxidatieve stress in de ogen aan te pakken. Dat zal er onder meer voor zorgen dat de veroudering van de ogen wordt tegengegaan. Met onder meer een daling van de kans op cataract.

Verder vinden we ook nog luteïne en zeaxanthine terug in de appelbes. Wat uiteindelijk er ook voor zal zorgen dat de ogen sterker worden en minder tekenen van veroudering zullen gaan vertonen.

Huid jonger maken

Er zijn een aantal componenten in de aronia die kunnen helpen om de huid jonger te maken. Oxidatieve stress zal de huid op een negatieve manier gaan tekenen. Wat ervoor zal zorgen dat we meer rimpels en zwarte plekken zullen verkrijgen. Ook het risico op littekens worden kleiner. De antioxidanten in appelbes kunnen vermijden dat we met deze tekenen van veroudering te maken krijgen. Deze bessen kunnen de huid strakker maken waardoor we er stukken jonger uit gaan zien.

Bloeddruk in balans brengen

De hoeveelheid kalium die we terugvinden in de appelbes is hoog genoeg om een effect te hebben op de bloeddruk. Het zal onder meer helpen om de bloedvaten wijder te maken. Waardoor we de bloedsomloop gaan stimuleren. Dat ontspannend effect op de bloedvaten zal zorgen voor een daling van de bloeddruk.

Daarmee kunnen we dus het risico op een hartaanval en beroerte doen dalen. De antioxidanten en vezels zullen verder ook helpen om het cholesterol te verlagen. Wat uiteindelijk ook het risico op aderverkalking zal verkleinen.

Antibacteriële werking

Onderzoeken hebben aangetoond dat aronia een gunstig effect heeft op bacteriële infecties. Wanneer we last hebben van griep of koorts kunnen we op die manier de duurtijd van de ziekte verkleinen. Er is verder ook een kleiner risico bij het gebruiken van de appelbes om uiteindelijk griep te krijgen tijdens het griepseizoen.

appelbes

Diabetes preventie

De vezels die we vinden in aronia zullen helpen om de hoeveelheid insuline in balans te brengen. Daardoor zal de bloedsuiker niet plots gaan stijgen en kunnen we het risico op diabetes verkleinen. Het kan zelfs helpen om uiteindelijk diabetes onder controle te houden.

Aronia kopen

Aronia kan op verschillende manieren gebruikt worden. Er kan een supplement gebruikt worden. Maar er kan ook puur sap van de appelbes of aronia gebruikt worden.

Ook Interessant

Leave a Comment

two × = 14