Voordelen van Amerikaanse Ginseng Voor Ons Lichaam?

amerikaanse ginseng voordelen

Amerikaanse ginseng wordt gezien als een middel om stress te verlagen. Het kan ook gebruikt worden wanneer we een gebrek aan energie ervaren of om de hormonen in balans te brengen. De naam panax komt van het Griekse woord ‘panacea’ wat betekent ‘genezer van alles’. We kunnen niet meteen alles genezen door Amerikaanse ginseng te gaan gebruiken. Maar we vermoeden dat deze vertaling slaat op de vele voordelen die gepaard gaan met het gebruik van Amerikaanse ginseng.

Amerikaanse ginseng heeft als botanische naam Panax quinquefolius. Het is een medicinaal kruid waar vooral de wortels van gebruikt worden. De plant kent een lange geschiedenis in het behandelen van een hele reeks problemen met de gezondheid. De Amerikaanse ginseng heeft een ontstekingsremmend effect en kan helpen om de bloedsuiker in balans te brengen. Er zijn onderzoeken die aantonen dat we het kruid kunnen gebruiken om kankercellen te doden en om het immuunsysteem sterker te maken.

amerikaanse ginseng

De plant kent zijn oorspronkelijke habitat in Canada en het Noorden van de Verenigde Staten. Al komt de plant steeds minder voor in de Verenigde Staten. Sinds de jaren 80 van de vorige eeuw wordt het kruid ook geteeld in China.

Symptomen van Menopauze bestrijden

We zien dat het gebruik van Amerikaanse ginseng kan helpen bij het bestrijden van opvliegers. Ook het risico op borstkanker gaat afnemen bij vrouwen tijdens en na de menopauze, wanneer het kruid gebruikt wordt.

Het stressverlagend effect zal er ook voor zorgen dat we de gemoedstoestand kunnen opkrikken in deze moeilijke periode. En hoewel het kruid eerder een stimulerende werking heeft, toch kunnen vrouwen die tijdens de menopauze last hebben van slapeloosheid, of zwetend wakker worden, dankzij deze plant van een betere nachtrust genieten.

Bloeddruk verlagen

Onderzoeken hebben aangetoond dat we op verschillende vlakken hypertensie kunnen aanpakken. Eerst en vooral zien we een hoge hoeveelheid saponines in de plant. Die zullen ervoor zorgen dat de contractie van de vezels in de hartspier sterker wordt. De plant bevat een hoeveelheid kalium die ook zal helpen om hoge bloeddruk te bestrijden.

Daarnaast wordt het aminozuur arginine omgezet in stikstof. Dat zal ervoor zorgen dat de bloedvaten wijder worden. Waardoor de bloedsomloop wordt gestimuleerd en de bloeddruk gaat dalen.

Immuunsysteem versterken

werking amerikaanse ginseng

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat Amerikaanse ginseng het functioneren van cellen kan verbeteren die gepaard gaan met het immuunsysteem. Dit zal ervoor zorgen dat we een sterker afweersysteem verkrijgen. Het lichaam wordt sterker in het bestrijden van ziekte en infecties. Het gebruik van Amerikaanse ginseng kan ook helpen bij het bestrijden van verkoudheden of griep. En kan zelfs gebruikt worden als preventie tegen deze typische winterproblemen. We dienen het kruid daarvoor reeds enige tijd gebruiken. Omdat dit ervoor zal zorgen dat de hoeveelheid witte bloedcellen gaat toenemen. Een belangrijk kenmerk van het immuunsysteem.

Bloedsuiker in balans brengen

Amerikaanse ginseng kan helpen bij mensen met Diabetes type 2 omdat het de bloedsuiker kan helpen in balans brengen. Dit kan echter ook gebruikt worden bij mensen met een verhoogd risico op Diabetes. Amerikaanse ginseng kan helpen om de bloedsuiker te verlagen wanneer we een koolhydraat-rijke maaltijd hebben gegeten.

Onderzoeken hebben ook aangetoond dat de tolerantie voor koolhydraten kan verbeterd worden bij mensen met Diabetes. De bloedwaarden waren zo’n 30% lager bij patiĆ«nten die het kruid hadden gebruikt.

Er zijn ook onderzoeken die aantonen dat in combinatie met insuline, mensen met Diabetes minder last hebben van eventuele oorzaken van Diabetes.

Kankercellen doden

Er zijn kankerwerende stoffen aanwezig in Amerikaanse ginseng. Ze kunnen ervoor zorgen dat kankercellen gaan afsterven. De ginsenosides die we terugvinden in de plant kunnen helpen tegen maagkanker. Ook tegen borstkanker zijn er gunstige resultaten aangetoond. Zo zullen bepaalde stoffen in de plant acteren als een oestrogeen en daardoor de groei van kankercellen in het borstweefsel blokkeren.

Zenuwstelsel stimuleren

Amerikaanse ginseng kan helpen bij bepaalde problemen met het zenuwstelsel. Het kan bijvoorbeeld gunstig zijn bij kinderen of mensen met ADHD. Ook bij mensen die onder stress staan kunnen hierdoor geholpen worden. Een onderzoek heeft aangetoond dat bij ADHD, Amerikaanse ginseng kan helpen om het geheugen te bevorderen. Ook de concentratie neemt sterk toe.

Bij mensen met Alzheimer kan het geheugen ook verbeterd worden. Al zal de ziekte niet kunnen worden behandeld door het kruid te gebruiken. Het proces kan alleen uitgesteld worden.

Amerikaanse ginseng zal de activiteit van de hersenen in balans brengen en daardoor stress en vermoeidheid helpen bestrijden.

Stress verlagen

Een belangrijk voordeel van Amerikaanse ginseng is dat het stress kan verlagen. Dit komt door het balancerend effect op de bijnieren. Die produceren cortisol. Cortisol is een hormoon die wordt aangemaakt wanneer we onder stress staan. We hebben een bepaalde hoeveelheid nodig voor het uitvoeren van een aantal processen in het lichaam. Wanneer we een te hoge hoeveelheid aanmaken zullen echter problemen ontstaan zoals een verkeerde balans tussen de hormonen. Er kan ook bijnieruitputting ontstaan wanneer we onder chronische stress komen te staan.

Het gebruiken van Amerikaanse ginseng zal stress verlagen door het cortisol in balans te brengen. Dit heeft een ontspannend effect op de nieren en zal uiteindelijk ook het risico op angst en depressie doen afnemen.

Prestaties verbeteren

Door Amerikaanse ginseng te gebruiken kunnen we zowel de fysieke als de mentale prestaties verbeteren. Dit wordt soms gebruikt door atleten om het uithoudingsvermogen te verhogen. Verder zien we ook een verbeterde werking van het geheugen.

Bijwerkingen

bijwerkingen amerikaanse ginseng

Amerikaanse ginseng kan een aantal bijwerkingen veroorzaken. Die komen niet zo vaak voor maar bij het gebruik van hogere hoeveelheden wordt het risico op eventuele bijwerkingen wel een stuk groter.

Slapeloosheid kan optreden, net zoals angstige gevoelens of rusteloosheid. Wanneer we blijven te maken hebben met deze bijwerkingen kunnen we de dosis verlagen en indien deze bijwerkingen zich blijven voordoen, dan stoppen we beter met het gebruik van het kruid.

Verder kunnen een aantal problemen met de spijsvertering zich voordoen. Dat betekent dat we misselijk kunnen worden. Als gevolg daarvan kunnen we overgeven. Diarree kan ook een gevolg zijn van deze problemen met de spijsvertering.

Amerikaanse ginseng mag niet gebruikt worden wanneer we bloedverdunners gebruiken of wanneer we reeds medicatie tegen hoge bloeddruk gebruiken. Zwangere dames mogen dit kruid ook niet gebruiken en mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen zoals bipolaire stoornis of psychose dienen dit middel ook zeker te vermijden. Al zijn er onderzoeken die gunstige resultaten hebben aangetoond bij depressie als gevolg van een psychose of manie. Toch kan het kruid net een psychose of manie helpen uitlokken.

Dosering

Wanneer we een supplement met Amerikaanse ginseng gebruiken dan kan een dosis van 200 mg tot 600 mg per dag gebruikt worden. Een hogere dosis is niet aanbevolen.

Ook Interessant

Leave a Comment

+ eighty one = eighty three